Енергийна криза заплашва Украйна, а политиците "режат здрави глави"

Миналият месец Кудрицки е уволнен от надзорния съвет на компанията Ukrenergo
15 окт 2024 18:00, Гергана Попова
113
Енергийна криза заплашва Украйна, а политиците "режат здрави глави"
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна не успява да преодолее енергийната криза поради продължаващата вътрешна политическа борба, пише New York Times.

Още по темата

Изданието отбелязва, че всичко е започнало с уволнението на ръководителя на националната електроенергийна компания Владимир Кудрицки. В продължение на две години той осигурява работоспособността на украинската енергийна система.

Висши енергийни служители паднаха и ключовите решения в енергийната политика бяха отложени поради политически изчисления, казват законодатели и експерти, което коства ценно време на Украйна в подготовката за зимата.

В продължение на повече от две години, докато Русия безмилостно бомбардираше електроцентралите на Украйна, ръководителят на националната електрическа компания, Володимир Кудрицки, спечели похвали от съюзниците на Киев и енергийните експерти за това, че поддържаше електрическата мрежа на страната като цяло работеща, пише още изданието.

Миналият месец Кудрицки е уволнен от надзорния съвет на компанията Ukrenergo. Украинските законодатели разкритикуваха този ход като неоснователен. Страните, финансиращи ремонти на електроцентрали, казаха, че не е навреме, тъй като Украйна се бори да възстанови опустошената си енергийна мрежа преди зимата.

В допълнение към безпокойството им, двама членове на надзорния съвет на Ukrenergo подадоха оставка в знак на протест, като казаха, че уволнението е „политически мотивирано“. Няколко депутати пък заявиха, че Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, стои зад хода, за да получи по-голям контрол върху управлението на компанията.

Тъй като новината за предстоящото уволнение на Кудрицки се разпространи през миналия месец, посланикът на ЕС в Киев Катарина Матернова писа до украинския премиер Денис Шмихал, предупреждавайки, че подобен ход „може да застраши нашата колективна способност да подкрепяме Ukrenergo и други приоритетни мерки за жизненоважната енергийна сигурност на Украйна“.

Спорът е коствал на Украйна ценно време в подготовката за зимата, според Кудрицки. Решението, каза той, е „да оставим настрана всякакви политически предпочитания или всяко желание за създаване на амбициозни планове или каквото и да е и да следваме едно просто правило: слушайте инженерите“.

Олексий Михайленко, бивш енергиен съветник в британското посолство в Киев, каза, че от началото на войната е било ясно, че Русия може да удари електроцентрали.

„Но правителството изглежда не е използвало никакви проактивни политики за осигуряване на енергийните доставки“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от Русия
Спасиха руснака Пичугин, прекарал 67 дни на надуваема лодка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
2025 Русия БАНКРУТ ! преди 4 минути
няма ПАРИ, няма УРА ! Иванушка ШУТвГЪЗА !
96
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 минути
До 82-ОМБринж. балкански е свикнал да топи, да лъже и да краде. не е много по различен от съветската гопота, все пак и двата народа са тюркски
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
Украйна загуби войната срещу Русия! Но медиите не могат да го кажат преди изборите в САЩ, иначе демократите ще изглеждат като пълни идйоти. Да не говорим за НАТО, ЕС и всички, които дадоха милиарди на Украйна с "непоколебима подкрепа" и "толкова дълго, колкото трябва".
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Най-големият автомобилен производител в Европа VW извършва голяма реорганизация, обмисляйки възможността за затваряне на заводи в Германия за първи път поради слабото търсене в Европа, конкуренцията от Китай и високите разходи в Германия
93
0
 
0
 
! Отговори
по плану преди 16 минути
Саудитска Арабия отказа да отиде на седянката на БРИКС в Казан а в същото бреве цената на барел нефт вчера беше 78 долара а днес вече е 73 долара .
92
3
 
2
 
! Отговори
Голяма тъпня написа! преди 16 минути
Русия да му мисли ! Украйна прави 4 000 000 дрона годишно и 1 500 000 внася по контракти ! Съвсем скоро по 10 000 дрона дневно ще жужат над Русия !
91
0
 
0
 
! Отговори
82-ОМБр преди 45 минути
Е,не може да търсиш винаги причините на"Козяк",а собствените български грешки,в следствие на действие или бездействие да игнорираш. Сигурен съм,че и в Полша,посолството преследва интереса на чичо Сам,а не полския,но поляците успяха да постигнат това,което българите не успяхме!
90
0
 
1
 
! Отговори
Давай с тъпи клишета преди 45 минути
от клозета...хахаха
89
2
 
2
 
! Отговори
Кос преди 51 минути
До Анонимен 86 на сателитни снимки междуушието на к0зяците пуши така, че нищо не се види
88
2
 
4
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 54 минути
Виете ли к0зяшки зюмбюли, вийте, вийте.Стадото мучи, искандера лети...тъй ще е тя
87
1
 
6
 
! Отговори
До 82-Обмр преди 55 минути
Е не може да се развива България щом посолството на ул Козяк командва,а такива като Денков ти казват.Не е важно дали икономиката на България ще пострада, важното е да се вреди на Русия,май и на Украйна някой го е казал същото
86
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 57 минути
На сателитни снимки в Русията си гори и то сериозно. Пожарът в Крим още гори вече 15 дни.
85
1
 
5
 
! Отговори
До 83 преди 59 минути
Е ти ли ги снасяш яйцата, че да няма,а складове за горива и рафинерии има бол нещо ти издиша лозунга
84
7
 
2
 
! Отговори
82-ОМБр преди 1 час
Знаете ли защо роптаете? Защото българи обладани от далаверата ограбиха България,а вас ви боли да си го признаете,и търсите виновни възможно най-далеч(да речем пред океана). Вижте Полша,тя не иска да има нищо общо с чибурашките,но поляците не заграбиха Полша,а е направиха в просперираща и богата страна. Ако България се бе развила със стандарта на Полша нямаше да цвилите чибурашка-чибурашка!
83
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В Русия няма криза. Нищо, че петролните складове горят от 2 седмици без да могат да загасят пожарите. А в Петер се редят за обувки, олио, яйца.
82
5
 
4
 
! Отговори
соцГЪЗЕТА NY Times преди 1 час
КАКТО ВИНАГИ РЪСИ КУХОТИИ ! УКРАИНЦИТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, КАКТО ВИНАГИ ДОСЕГА СА ОЦЕЛЯВАЛИ ! А ПРЕЗ 2025 РФ СЕ РАЗПАДА НА ОТДЕЛНИ КНЯЖЕСТВА !
81
9
 
0
 
! Отговори
82-ОМБр преди 1 час
Българи,само българи и единствено българи са тези,които са предателите на всички български национални герой,вероятно търсейки и преследвайки тази далавера(турцизъм) за който с гордост ти говориш.
80
0
 
5
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 1 час
Ами търси я в Украйна, нещо бъркаш и държавата,ихората
79
7
 
0
 
! Отговори
82-ОМБр преди 1 час
Ама ние драги другарче не търсим далавера,а справедливост! България е на тоя хал,защото много Г а н ч о в ц и търсят далаверата,тя е техен култ и смисъл на обреченото им съществувание!
78
3
 
8
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 час
Нещо си говориш с тоя дето го няма,ама не само той не харесва нагли украинци.А ще ги извикаме ние българите,ей така да умираш от яд, че тук не ти е Украйна