Една легенда на 20, всъщност на 80 – Джоко Росич

Вежди Рашидов предлага персонална пенсия за актьора
Обновена: 28 фев 2012 13:04 | 28 фев 2012 13:04,
37
Една легенда на 20, всъщност на 80 – Джоко Росич
Снимка: Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов предлага Джоко Росич за отличаване с пенсия за особени заслуги към държавата и нацията и безспорния му принос към българското кино, съобщиха от министерството.

Предложението на министъра ще бъде внесено и разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет.

След ден актьорът ще отбележи 80-ия си юбилей, но, както сам шеговито отбелязва: "Ако се придържаме към календара, всъщност ставам на 20".

Джоко Росич е роден през 1932 в Крупан, Кралство Югославия. Майка му е българка, а баща му - сърбин. Женен е, има две деца и четирима внуци.

През 1951 година имигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, 17 години работи в БНР.

Участвал е в над 110 филма - български, унгарски и сръбски. Наричан е легендарният каубой.

Едни от най-известните филми, в които е участвал, са „Осмият“, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“ и др.

Носител е на орден "Кирил и Методий" първа степен.

През февруари 2010 година получава наградата "Златен век" на министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
лида преди 12 години
за всички, които пишат тук против Големия Джоко Росич: засрамете се, такъв артист се ражда един път на много, много десетилетия
31
0
 
5
 
! Отговори
old smuggler преди 12 години
Големият човек Джоко Росич не е за кирливите ви пенсии......много сме малки да го оценяваме,особено *** като 31 например
30
4
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Как няма да му предлага пенсия! Че то и на двамата организмите им не разпознават водата.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех какви филми имахме и какви артисти.......
28
0
 
5
 
! Отговори
? преди 12 години
До всички, които са против персонална пенсия за Джоко Росич. Ако не на него то тогава може би на псевдо журналисата Петко Бочаров да дадат, *** на всяка власт.
27
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички артисти, по времето на Т.Ж., достатъчно се "нагуша" с хонорарчета, ако сега не му стигат парите, на Росич, сам си е виновен! Не той и други като него са за персонални пенсии, а редовите пенсионери на минимума, имат нужда от бонуси.
26
3
 
15
 
! Отговори
познавач преди 12 години
Такива пенсии за заслуги получават много малко хора. Ако прегледате списъка, ще видите че в него фигурират и хора, които никой не познава, а заслуги към нацията на практика нямат. За сметка на други, които наистина заслужават, но не притежават необходимите политически връзки и протекции. Като Райна Рачева от Бургас, например. Обикновена художничка, но близка с бившия вече президент Първанов - има награда Художник на годината и пенсия за заслуги ?!?!?!
25
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По какви критерии се оценява кой заслужава персонална пенсия и кой не?!?!?! Следващият министър дали няма да има различни критерии?!?!? Добрият актьор е по-търсен, с повече участия, по-високи доходи и съответно по-висока пенсия.
24
0
 
44
 
! Отговори
Тихомир Добрев преди 12 години
Запознах се, или по-скоро, разговарях за кратко с Джоко Росич по една чиста случайност на улицата в София. Човекът явно носи нещо по-особено в себе си, защото се усеща веднага. Не е само гласът! Около Дкоро Росич има достолепие и едно много приятелско отношение дори към случаен минувач. Господ здраве да му дава!
23
0
 
32
 
! Отговори
Браво на Джоко преди 12 години
Не го познавам лично, аз съм и много по-малък, но освен филмите съм чел негови статии във вестник "Оръжие" и ми направиха прекрасно впечатление. Да е жив и здрав!
22
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джоко е Голям! Истински мъж!Каквото и да получи,все ще е малко!
21
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джоко е невероятен актьор! Аз съм твърдо ЗА идеята на министърът! Той е дал наистина много на Балканите и в частност на България и се надявам още дълги годни бъде жив и здрав!
20
0
 
34
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Участвал е в над 110 филма - български, унгарски и сръбски.--------------------------Не само. "Децата на капитан Грант" - СССР, ГДР, България и не си спомням още кои соц държави още участваха.Много е добър. Да е жив и здрав.
19
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
абсолютно заслужава персонална пенсия !! велик мъж и актьор ! няма друг глас като неговия
18
1
 
34
 
! Отговори
Кристиан преди 12 години
Ето такива актьори липсват в българското кино сега!
17
19
 
6
 
! Отговори
df преди 12 години
Защо такава пенсия само за Джоко? Има и други, много по-добри актьори от него!
16
0
 
42
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Тоя пич е от неостаряващите. Да е жив и здрав!
15
0
 
12
 
! Отговори
xyz-anonimen преди 12 години
Tejkar-bez izdanki!
14
0
 
27
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Джоко,да си жив и здрав поне до 100-те.Ще те търся в Бойковец да почерпиш,ако мина през този хубав и чист Балкан.
13
17
 
5
 
! Отговори
ЛД преди 12 години
не само тои заслужава.Всеки работил по 30-40 години в тази държава заслужава, но не полуава!Всички артисри живеят в лукс , не са плащали данъци години наред, а сега всички те искат спциални пенсии - защо