С "Огнярът" стартира предварителната програма на София Филм Фест

Програмата започва от 2 март
28 фев 2012 10:02, Петя Славова
1
С "Огнярът" стартира предварителната програма на София Филм Фест
Кадър от "Огнярът". Снимка: София Филм Фест

ОГНЯРЪТ на Алексей Балабанов
стартира предварителната програма на 16-ия международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ
на 2 март в Дома на киното

Още преди официалното откриване на 16-ото издание на София Филм Фест, което ще е на 9 март в Зала 1 на НДК с филма на Константин Божанов „Аве”, прожекциите в програмата на феста започват от 2 март.

Тогава в Дом на киното може да видим филма на Алексей Балабанов „Огнярът”. Това е 13-ата продукция на руския режисьор, познат с„Карго 200“, „За уродите и хората“, „Война“ и „Брат“.

Сюжетът в новото заглавие ни пренася в света на Русия от края на миналия век. „Огнярът” е криминална драма в духа на киното пост Тарантино, концентрирана върху зловещите аспекти на човешката жестокост. Филмът фокусира вниманието върху живота на ветеран от войната в Афганистан, герой на Съветския Съюз, който се препитава като обикновен огняр с прякор Якут. В неговия образ се превъплъщава един от любимите актьори на Балабанов Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

„Огнярът” е удостоен с наградата „Бял слон” за най-добър филм, режисьор, художник и музика в Русия за 2010 г. Творбата получи „Златна лилия” за най-добър филм на фестивала във Висбаден. Според журито, връчило приза, „филмът представя безкомпромисен портрет на съвременна Русия“.

Кинотворбата е естествено продължение на идеите и стилистиката на останалите филми на режисьора, сценариста и продуцента Алексей Балабанов.

Освен този филм, седмица преди официалното откриване на най-голямото киносъбитие у нас, ще видим и български филми, създадени между март 2011 и март 2012, ключови филми от Румънската нова вълна и специалното събитие на Европейския парламент, свързано с наградата LUX.

Билетите за всички прожекции на Фестивала може да намерим в касите на кината очакват киноманите в касите на кината и online от 27 февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Статията ме заинтригува. Ще се постарая да видя този филм.