Зеленски: САЩ не са готови да поканят Украйна в НАТО

Срещата на върха във Вашингтон може би ще даде отговор
1 юли 2024 18:45, Инна Ангелова
47
Зеленски: САЩ не са готови да поканят Украйна в НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски даде интервю пред Kyiv Independent, в което твърди, че САЩ все още не са готови да поканят страната му да се присъедини към НАТО.

"Президентът Байдън говори за това. И Тръмп казва, че ако не беше НАТО, войната може би нямаше да започне. Чуваме и двете мнения на двете страни. И това предполага, че днес никой не вижда Украйна в НАТО. За съжаление", обясни Зеленски.

Украйна изрази надежда, че срещата на върха на НАТО през юли във Вашингтон ще даде по-ясен сигнал за бъдещото членство на Украйна в Алианса. Но американски служители прогнозират, че е малко вероятно страната да получи покана.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че Украйна трябва да спечели войната с Русия, преди да стане член на НАТО. "За съжаление това е политиката на една стъпка напред, две назад. Не мисля, че това е политиката на световните лидери", опонира Зеленски пред американската преса.

Президентът подчерта, че Украйна отчаяно се нуждае от системи за противовъздушна отбрана Patriot и изтребители F-16, за да се защити от Русия.

"Ако Съединените щати се страхуват да не ядосат Путин и затова не сме поканени, тогава молим нашите стратегически партньори да ни дадат това, което би ни защитило: Patriot, значителен брой F-16 и възможността за използване на оръжия ", каза още Зеленски.

Киев и Вашингтон подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност на срещата на върха на G7 в Италия, което се смята за "мост към евентуалното членство на Украйна в НАТО".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: УкрайнанатоСАЩсреща
Още от САЩ
Семейството на Байдън го убеждава да не се отказва от президентските избори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
емо преди 1 ден
с наслада прочетох коментарите относно украинския клоун. от статията разбирам, че Украйна ще бъде приета в НАТО след като спечели войната с Русия, т.е. никога.
44
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 ден
споко,другарю с "тужурката" !...Покана нема,но нали милиардите долари маршируват към теб?..Свиркай си и шапка на тояга !..Като дойде Времето,ти ще се изпариш от битието на укрите за часове...А те-..ами да му мислят ..
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Няма и да бъдат готови. Зеленски така и не разбра че това е една от причините Путин да се заеме с него.
42
0
 
8
 
! Отговори
Помниш ли Зеленски преди 1 ден
1982г. Украйна получава от СССР - танкове над 6 хиляди, БМП и БМД - 3,7 хиляди, БТР около 3 хиляди, бронетранспортьорите на въздушния персонал и МТЛБ - повече от 2 хиляди, над 1,2 хиляди САУ, до 1,5 хиляди теглени оръдия, до 500 120-мм минохвъргачки, около 600 РСЗО. Въздушните сили - 2800 самолета, от които 1700 бойни, 900 хеликоптера, 8 зенитно-ракетни бригади, 10 зенитно-ракетни полка , 700 отделни авиационни военни части и 150 хил.бойци. Голямата част е разпродадена или нарязана.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ни ПолПот, ни АдолнияХихлер лично не са разстреляли със собствените им оръжя лаоски и немски деца. А Зеленски не едно и не две хиляди даца е ликвидирал защото не спря безумните си убийци да стрелят по Украинския Народ. Как е тръгнал да зяе нема начин родителите на загиналите деца да не го набучат на кол, залеят с бензин и една вечер да хиените и кучетата да имат светлина га го заръфат
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ски го тояКаун."Зеленски:САЩ не са готови да поканят Украйна в НАТО".Абе днепърска тенио кво се държиш като киевска метастаза на Лвовския канцер? Шо зяеш по държавата която ти даде пари, оръжие, боеприпаси и медикаменти, храна, одеяла, енергия, бензин, гас, военни специялисти а ти тръсна на НАТОския данъкоплатец инфлация, разсипа им реномето, върна им загинали за твоята свобода за да крадеш ли бе? Кой си ти бе Мошенски Киевенко Щекатилевски. 100ци украински деца из цялата УКР загигаха заради теб
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ауууу! Да я поканят, но поканите не са готови. Сега един мормот реже поканите с флекс. Чакат още желязо Патриот, за пликовете. Щели да ги пращат по сателита.
38
1
 
9
 
! Отговори
Вижте разликата преди 1 ден
Зеленски, вземи пример от Ким Чен Ун - основният принцип на КНДР, идеята Чучхе е "ОПОРА НА СОБСТВЕНИТЕ СИЛИ". С просене не става военна победа. Все пак свържи се с Марс и им изпроси летящата чиния Звездата на смъртта. Може да ти я дадат, ако е с изтекъл срок на годност.
37
1
 
11
 
! Отговори
бай Гоце преди 1 ден
да де, ама тва на снимката (дето му викат президент) дали е наясно, че каквото и да му дадат, е пътник (заедно с бивша Укриана)...независимо от това кой за какво е готов за какво ли не, и кой не е...
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Украйна няма да влезе нито в НАТО нито в ЕС. По-скоро въпроса е ще продължи ли да съществува като държава.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За какво ни пишете всеки ден по няколко пъти какво казал, заявил този комик. Това не е дневния ред на българските граждани. Напишете си го в Дневника за работа.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
няма *** вече,смени се климата
33
1
 
17
 
! Отговори
Някой си преди 1 ден
Другарю Зеленски! Вече си Обикновен Украински гражданин! Нищо че по " корен" си Евреин! Ами хайде вече стига да те " пазили"! Грабвай Калашника и На Фронта! Рамо до рамо с Украинските Мобилизирани От Теб Самият!!-:) Хайде бре!! Какво се ослушваш??
32
0
 
18
 
! Отговори
Имаше един роман преди 1 ден
Скитникът евреин - просяк. Не съм го чел, но мисля, че завършваше лошо. Лошо за скитникът евреин.
31
1
 
17
 
! Отговори
хаха преди 1 ден
Че кой и къв си ти в Покрайна, та да те канят бре? Бъди доволен, че ги няма истинските украински мъже иначе днес щеше да се кандилкаш обесен насред Киев!
30
1
 
24
 
! Отговори
Йенс Урсулов Руте преди 1 ден
Зеленски, Украйна ще бъде приета в НАТО само в пакет заедно с Русия и Китай.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Суверенна държава но иска да се присъедини в НАТО)) ако не беше тоя нарко сега ситуацията в окраина щеше да бъде коренно различно.
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Браво бре Еврейче! Вдяна най после! Не престанахте с Наглото си държание!! Войната Не е Приключила!! За какво " НАТО" Бълнуваш???-:))))
27
1
 
10
 
! Отговори
Джобен диктатор преди 1 ден
Гнида е хем Хазарией, хем наивник. Ама то какво друго може да се очаква от пендос (дядо прецаки Джо Биден). Дето погребали над 1 миллион от собствено си население и събориха цялата държава под кота нула, егаси делавера, жестока подигравка спретна вашингтонският прецаки.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дай ,Дай, Дайте само това се чува от Зеленски! Да се обаде на Макрончо и да го пита кога ще му даде франсетата дето му ги е обещал?