Нургюл Салимова – новата сияйна роза в българския шах

"Едва 20-годишна, тя вече е пример за всички млади таланти на България. Браво, Нургюл!"
Обновена: 21 авг 2023 11:48 | 21 авг 2023 11:15, Красимир Ангелов
213
Нургюл Салимова – новата сияйна роза в българския шах
Снимка: БФШ

Решителен тайбрек по бърз шах ще определи шампионката на Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку. Турнир, на който в самото му начало вълнуваше малцина в страната ни, но чийто край се чака от цялата държава.

А причината е ясна - България има своята нова шахматна царица. Момиче, което все по-уверено върви по стъпките на голямата Антоанета Стефанова. Името ѝ в последната седмица научи всеки в България - Нургюл Салимова. И независимо как ще завърши днес решителната битка, тя предизвика гордост у всеки от нас.

Родена е в село Крепча, Търговищко. Името и означава "сияйна роза". Започва да играе шах още на 3 години, като първите уроци във великата игра получава от баща си и от своя дядо -  Салим Салимов. Макар и малко момиченце, Нургюл предпочита коня и офицера пред куклите.

Още по темата
Всъщност, за хората, близки до шаха, нейният успех изобщо не е изненада, а закономерност. И името й отдавна е известно. През 2017 г. става най-младата шампионка за жени в българския шахмат. Тогава е едва на 13 години и 9 месеца. По-този начин подобрява рекорда на световната ни шампионка Антоанета Стефанова.

През 2019 г. пък българката, която тогава е едва на 15 г., е най-добрата шахматистка сред момичетата до 16-годишна възраст и оглавява ранглистата сред своите връстници.

През 2015 г. Нургюл печели световната титла до 12 г. в Порто Карас (Гърция). Две години по-късно е №1 в при жените в България, а през 2018 г. вече покрива норма за международен гросмайстор при мъжете. През същата година става третата българска жена, преминала ЕЛО рейтинг от 2400. А медалите и купите й трудно могат да се изброят.

Днес, едва на 20 години, тя вече е голяма в шаха. Но в интервю преди няколко години признава, че много добре помни първото си състезание в Силистра, когато е на 5 г. и се разплаква след загуба. С времето обаче загубите все повече отстъпват място на успехите.

През 2011 г. става европейска шампионка за момичета до 8 г., като тя единствена от нашите представители в курорта Албена не губи нито една партия.

"И сега е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца - да се разхожда и играе, нейната страст е шахматът", заяви наскоро пред БТА кметът на селото Бахри Алиев.

А самата Нургюл признава в интервю пред БНР: „Ако съм прекалено уморена, си давам един почивен ден в седмицата. Но дори да е почивен ден, не минава без шах – пак разглеждам партии или решавам тактики. Да, трудно е, защото след училище веднага започвам да тренирам, понякога нямам време да хапна даже. Свършвам към девет. Нямам много време за учене. Пиша си домашните, ако имам важен урок, гледам да го науча и става доста късно. И за съжаление, сутринта винаги съм изморена. Но вярвам, че някой ден всичкото това усилие ще си заслужава.”

20-годишната ни топшахматистка заминава за участие в световната купа в Баку със скромност и надеждата да подобри резултата от предишното си участие през 2021 година, когато отпада във втория кръг. Целта е постигната, а остава само още 1 крачка до най-голямата победа в кариерата й.

Амбициите на Нургюл Салимова са да попадне в топ 10 в света при жените. А едно от най-добрите й представяния направи преди дни един от нейните ментори в спорта – Димитър Бербатов.

"Нургюл от дете е име в световния шахмат и аз се гордея, че е двукратен лауреат на Голямата награда на моята фондация. Едва 20-годишна, тя вече е пример за всички млади таланти на България. Браво, Нургюл! Вярвам, че ще изкачиш много върхове!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: шахНургюл Салимова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
10
 
! Отговори
отговор преди 1 година
До АнонименПеевски отива, защото от ДПС знаят как да печелят дивиденти от всичко. И второ - защото българската държава с нищичко не е помогнала на Нургюл за това състезание. Имали са частен спонсор само за 5 дни. Треньорът й дори е тук, няма пари за него, говорят си само по скайп. А преди Пеевски там трябваше да е поне министърът на спорта. Ноооо... кинтите са тук, сигурно ги делят, та какво ти пътуване до Баку. И в отворената от държавата ниша се намества ДПС/Пеевски! Кое не ти е ясно?
119
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До празни хора Руснаци, бесарабски бг, македонски бг и др. войници са си оставили костите за България и заслужават да са бг. Но са загинали като чужденци все пак и не може да ги пишем българи както макета искарват техните бг за маке.
118
1
 
20
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Изпитвам страхотна гордост и респект към това чудесно момиче,към таланта и и към труда,който е положила....Стискам и палци за победа в тайбрека и и пожелавам да бъде кралицата на българския спорт...
117
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после да се качи на Шипка.....
116
1
 
8
 
! Отговори
Пич преди 1 година
"Защо тук всички говорят в бъдеще време.Тя вече стана световен шампион !!!" Не е бе, келееш. Днес от 14:00 играе решителните партий със злобното рускинче. Спрете да разпространявате дезинформация.
115
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До за Пеевски Не знаех че Пеески е станал и щахматис. А Нургул е шахматна роза но засега е чужденка в бг. Стига да не се повтори позора с Шаламанов ще я признаем за бг героиня но има много време и тя ще покаже.
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
свариха жабата
113
1
 
13
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Браво, успехът и е, и за всички млади хора!
112
0
 
11
 
! Отговори
за Пеевски преди 1 година
Да, така прочетох, щял да пътува при Нургюл за финала. Няма нищо лошо, нека да отиде. Тя е напълно сама там. Добре че има здрава психика и е отлична шахматистка! Та издържа на цялото пренебрежение на цялата държава. Само гледайте, като се върне, как ще се залепят за нея куцо, кьораво и сакато - политиците имам предвид!
111
1
 
15
 
! Отговори
празни хора преди 1 година
като отидеш в който и да е град на паметника на загиналите във войните и погледнеш имената - има всякакви, не са се делили. само в коментарите сме българи, турци, власи и други, сякаш не теглим по равно или не се чува нашия химн като сме на стълбичката. Браво на Нургюл. Уви не е само тя оставена без финансиране - с повечето спортове извън футбола е така. и наградите в борбата ги дава Гриша Ганчев, а не държавната федерация. ще се избият разни писарушки и величия да крадат пари.
110
3
 
1
 
! Отговори
До 111 преди 1 година
Изостанал си май с технологиите с едни 20 години. Отдавна нищо не се внедрява в паметта. Машината можеш да я пуснеш дори без да знае изобщо правилата на играта и само след няколко милиона симулации вече е достатъчно умна да победи и най добрите играчи. тези няколко милиона симулации може да отнемат дни ( ако се правят на обикновен компютър) или само няколко минути на супер компютър с хиляди ядра и терабайти памет.
109
1
 
28
 
! Отговори
призив преди 1 година
Да поздравим това 20-годишно момиче, да му стискаме палци и да му пожелаем победа! Всичките останали приказки са турци, имена, българи и др. са пълни щуротии. Знаете ли там как е представена - Нургюл Селимова - БЪЛГАРИЯ! Давай, момиче, побеждавай. Тук ще те чакат хиените да се отъркат в твоята слава! Бягай от тях през глава. Гледай си спорта и младия живот! Че си и хубавица на това отгоре! Да си жива и здрава!
108
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Нургюл 2 Политичките са проститки е ясно и са готови да се с нимат с всеки ако има изгода, а Нургул е още рано да се каже дали е бг или туркина. Като мине живота тогава се вижда какво е направил човека за бг и дали ще я приемем че е бг герой. Защото може да стане както срама с Шаламанов.
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срамота, че това момиче и спортът и са забравени и трябва да се оправят сами, а политиците вече се точат да правят ПР на нейн гръб. Пеевски щял да пътува за Баку. После разни калинковци ще се изказват как е пример за българския спорт, при положение, че държавата с абсолютно нищо не и помогнала. Жените, срещу които се състезава, са професионално подготвени, понеже навсякъде другаде спортът се уважава.
106
1
 
19
 
! Отговори
БРАВО! преди 1 година
Браво момиче, само напред! Такива новини искаме в България, а не за кирчовците мръшави слуги на пеефски и буци да ни занимавате..
105
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 106 Какъв изкуствен интелект ве, смешеееен. Машината побеждава защото срещу всеки ход на човека избира най-правилния ход от МИЛИОНИТЕ ходове които й ги е внедрил човека в паметта. А човека по някое време и се уморява. Мозъкът му тоест, а при машината няма умора. Изкуствен интелект каза. Муахахахахаха...
104
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107 За щаха дават малко пара а за футбола и тениса милярди. Но България откъде ще ги вземе.
103
1
 
22
 
! Отговори
Нургюл 2 преди 1 година
Нургюл разговаря с треньора си само по скайп. Той не може да е до нея заради липсата на пари. А тя се бори като лъвица и се държи скромно, скромно... Тя е вече звезда. И ще получи или 70 000 евро при първо място или 35 000 за второ. Тя парите си ги е изкарала и от тях ще плати за престоя си в хотела и др. разноски. Тук политиците се карат за власт и пари, а там тя воюва зе престижа на България. Ама като дойде, ще има снимки с тоя или оня политик! Долна работа.
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Благоевград Турците и ромите са свободни да напуснат бг нали ЕС махна визите. Само САЩ не ги пуска и иска визи. Македони и др. са много малко и са от смесени бракове.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 98 Че за световна купа са мижави тия пари 100 хиляди долара за победителя. В тениса примерно за една титла от сериите Мастърс 1000, които са като значимост под титлите от Големия Шлем Джокович вчера гепа 1 милион долара