Преврат на "Даунинг стрийт" №10: Премиерът си взе бебе коте, а 17-годишния Лари?

Лари е главен ловец на мишки на премиерите
Обновена: 5 сеп 2024 10:08 | 4 сеп 2024 21:30, Нели Христова
40
Преврат на "Даунинг стрийт" №10: Премиерът си взе бебе коте, а 17-годишния Лари?
Снимка: БГНЕС

В продължение на няколко месеца двете деца на сър Кийр Стармър молеха баща си да им купи немска овчарка. Въпреки това, след "дълго лято на преговори", включващо много обикаляне "напред и назад" и "различни опции", семейството стигна до компромис да вземе вместо това малко коте. Говорейки пред BBC, Стармър каза, че дъщеря му, на 13 години, е отишла да вземе новата им котка, сибирка, в понеделник.

"И това е споразумение след дълги преговори", потвърди той. 

Все още неназованото попълнение в семейството става третото в нарастващата котешка популация на "Даунинг Стрийт".

Когато семейство Стамър се преместиха в номер 10 през юли, те донесоха със себе си Джоджо, тяхната осиновена котка, която се присъедини към Лари, почитаемия главен мишкаджия, който живее там от 2011 г.

Запитан как Лари, който сега е на 17 години, би се почувствал при пристигането на малкото коте, Стармър каза: "Проблемът, който имаме и е същият за котката Джоджо, е, че единствената врата от нашия нов апартамент е създадена да издържи на атака с бомба. Но дъщеря ни ни убеди, че проблемът не е по-голям за две котки, отколкото за една. И затова сега решихме да вземем това коте."

Даунинг стрийт отдавна е дом за животни. Руфъс от Англия, прочут ловец на плъхове, беше първата котка, служила като главен мишелов - въпреки че никога не му беше дадена официалната титла, когато бил купен през 1924 г. в началото на първия мандат на Рамзи Макдоналд. По време на Втората световна война сър Уинстън Чърчил отглежда две котки, Нелсън и Мюнхенската мишка, както и един пудел, също наречен Руфъс.

Хъмфри, непосредственият предшественик на Лари, стана обект на брифинг война, когато се заговори, че Чери Блеър, съпругата на Тони Блеър, е поискала премахването на котката малко след като се преместила в номер 10. Беше публикувана снимка на г-жа Блеър с Хъмфри, но това не направи много, за да разсее подозренията, че дните му са преброени. Няколко месеца по-късно той бе пенсиониран.

Първоначално доведен от дома за кучета и котки Батърси като домашен любимец за децата на Дейвид Камерън, Лари остана на Даунинг стрийт, след като бившият премиер и семейството му се изнесоха и оттогава надживя Тереза ​​Мей, Борис Джонсън, Лиз Тръс и Риши Сунак.

Лари живееше мирно с две кучета, Нова, червен лабрадор Фокс, собственост на семейство Сунак, и осиновения Джак Ръсел на Дилин, Борис и Кари Джонсън.

Таймс съобщи миналия месец, че високопоставени служители са изготвили план за подготовка за смъртта на главния мишаджия. Известен като "Лари Бриджис", подготовката включва избрани негови снимки, които ще бъдат придружени от съобщение за пресата и графики, възхваляващи живота на едно от най-известните животни в нацията.

Сара Елиът от благотворителната организация Cats Protection каза, че семейство Стамър ще трябва да имат предвид напредналите години на Лари с пристигането на новото им коте.

"Вземането на нова котка или коте е много вълнуващо и се радваме да чуем, че ще има още един котешки глас на Даунинг Стрийт. Премиерът и семейството му ще трябва да отделят достатъчно време, за да представят бавно новото попълнение на Джоджо и Лари. Младите котенца могат да бъдат изтощителни за по-възрастните държавници като Лари, така че той също ще се нуждае от безопасна, тиха зона, където да се оттегли, когато енергията на по-младия член на екипа стане твърде много."

Мишкарите от Даунинг Стрийт

Котките са били наемани като ловци на мишки в британското правителство от векове, но едва през 1929 г. официалната титла главен мишелов на кабинета е дадена на черна котка на име Питър.

Докато Питър първоначално се бореше да хваща мишки поради прекомерно угаждане, подхранвано от обожанието на персонала, следвайки коригирана диета, той служи в продължение на 17 години при петима министър-председатели.

През 40-те години на миналия век към него се присъединяват още две котки, включително Мюнхенската мишка, джинджифилова котка, наречена след Мюнхенското споразумение, подписано от Невил Чембърлейн и Адолф Хитлер през 1938 г.

Третата котка е доведена на Даунинг Стрийт от Уинстън Чърчил, който осиновява черен бездомник, след като го вижда да гони "огромно куче" от Адмиралтейството. Чърчил бил толкова впечатлен от храбростта на котката, че го нарекъл Нелсън, на името на адмирала.

Първият главен мишкаджия, който стана известен, беше Петър III, когато се появи в шоуто Tonight на BBC през 1958 г., което му спечели голяма база от фенове. Той пое ролята през 1947 г., когато беше още коте и служи при Клемент Атли, Уинстън Чърчил, Антъни Идън, Харолд Макмилън и Алек Дъглас, докато умря на 16 години.

Първата котка главен мишелов, Пета, беше описана като "прекомерно дебела и мързелива, защото беше хранена с толкова много лакомства". Служейки около десет години от 1964 г., се говореше, че се е била с личната котка на Харолд Уилсън Немо, наранявайки съпругата на Уилсън Мери, докато тя се опитвала да прекрати сбиването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
IT Big Data Анна преди 1 седмица
Kотки трябват да се осиновяват масово те са хубави и умни създания.Редовно храня кварталните котки по 2 хляба на ден накисвам,1кг салам на дребно и кремвирши им режа,колегите ги научих и те хранят или събират остатъците си храна за специален отсек в Фризера имаме 'Cats'Котките в квартала ме обожават .Гледам популацията им вече се е позакрепила. Има много разл.породи.
28
3
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
Чудя се дали се свършиха руските агенти с Новичок?
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Някаква по-безсмислена инфантилна статия можете ли да измислите?
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Толкова постна сграда даже местните феодали в бългаските села нямат. Никой нормален български грабданин не би си построил такава глупотевина, първо, без да е повдигната от нивото на земята, второ, бе никакъв двор, трето, с прозорци точно до тротоара на нивото на очите, и т. н Лошото е, че по този скапан начин налгат облика и на градове у нас. Прди седмица по едно предаване по БНТ интервюираха някакъв британец в София, който каза,че бил възхитен от архитектурата от комунистическо време....
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Англичаните са абсолютно инфантилни
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Погледнете каква грозна обществена сграда! птеътре не е много по-различно. Това е основна представителна сграда на държава, която претендира за водеща навсякъде/ А медиите я лансират и в об;астта на културата, приположение, че там от няколко века дейсностите покрай изкуствата са изключително ограничени заради официалната религия. Това не се учи в чат по английаки, Но затпва пък ние, подражавайки им, ставаме видимо СИВИ и без творчество, без добра емоция и въпбще с долна, долнопробна култура.
23
2
 
1
 
! Отговори
Спиро преди 1 седмица
До Анонимен.Така е.Не пишат какво става в ЦИК.Къде е Камелия,и защо не излезе да даде обяснение какво става?Ще има ли избори изобщо.А сме се вторачили в котката на англичаните,която е същата като котката ни във входа.Слънцето напича.Температурата се покачва.Отивам на плажа докато е по-хладничко.Лек ден!
22
0
 
4
 
! Отговори
Марио преди 1 седмица
А,че кой е премиер на Великобритания?Имат ли изобщо?Но,статията е прекрасно отражение на журналистиката ни.Все по-често четем такива пасквили.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Котка е взела властта в Британия ли, че не разбрах?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е, хубав ден!
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
17-годишния Лари яко е скатавал, що мишки минаха през тоя дом не е истина. От Тачър насам бритовете нямат нищо свястно, а последните двама бяха върха на тъпизма, визирам индиеца и рошавия.
18
3
 
8
 
! Отговори
.|. преди 1 седмица
То па там в тия сгради какви мишки?! Иначе нищо против котаците.
17
1
 
7
 
! Отговори
Котак преди 1 седмица
Братчеда Лари добре си живееше...
16
3
 
5
 
! Отговори
Да ви имам проблема преди 1 седмица
"Проблемът, който имаме и е същият за котката Джоджо, е, че единствената врата от нашия нов апартамент е създадена да издържи на атака с бомба. Но дъщеря ни ни убеди, че проблемът не е по-голям за две котки, отколкото за една."
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубавото е че котките живеят по 20-тина години, за разлика от кучетата, които изкарват само по около 10 - 12... Ужасно е да загубиш домашен любимец, все едно че човек yмира :(
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Котките са свещени животни! Доброто отношение към тях е признак на цивилизованост. Браво на англичаните, че се отнасят към котките с такъв респект и уважение. Италианците също много глезят и хранят уличните котета. Повечето са доста дебели:)
13
8
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
Тоя *** маммата на целия остров, те за котката му пишат...
12
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А нищо не пишат че този господин Кийр Стармър преди да бъде посочен за министър на Англистан преди много години като директор на общественото обвинение(Director of Public Prosecutions) и оглавява Кралската прокуратура е оказвал натиск да се спре разледването срещу водещ на детски предавания и радио водещ Джими Савил който с популярността си построява болница за инвалиди деца и ги е посещавал и многогократно / из./на .,;//.. /сил../ .вал !Вместо да разреши разледването , е преследвал журналисти!Това коте е по важно от истината .
11
2
 
15
 
! Отговори
Мастър Йода преди 1 седмица
Какъв преврат? На Лари просто са му донеле ученик, който да обучава как да ползва Силата.
10
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Гледах един документален филм по Нешънъл Джиографик за един белгийски пивовар, дето правеше някаква много скъпа и вкусна бира. Та той, заради ечемичения малц разправяше, че било пълно в цеха му с мишки и плъхове и си беше взел една котка. Истински мишелов. Хващал по 20 мишки и плъхове за денонощие. Тези котаци на Даунинг Стрийт са някакви лигльовци, дето мишка не са виждали