Откриха нов опасен вариант на коронавируса в Бразилия

Той се разпространява в Южна Америка
25 юни 2021 23:40, Красимир Ангелов
37
Откриха нов опасен вариант на коронавируса в Бразилия
Снимка: БГНЕС

Лекари установиха нов опасен вариант на коронавируса в южната част на Бразилия, подобен на така наречения Ламбда щам на SARS-CoV-2, който се разпространява в Перу и съседните латиноамерикански страни от края на лятото на 2020 г.

Декодирането на вирусния геном и заключенията на учените са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv, съобщава БГНЕС.

"В средата на юни тази година СЗО призна Ламбда варианта на коронавируса като интересен за проучване. За първи път успяхме да разкрием следи от проникването му в Бразилия от Аржентина и да открием нов щам на това версия на SARS-CoV-2, чието разпространение може да изостри епидемиологичната ситуация в страната“, пишат изследователите.

Така нареченият Ламбда щам на SARS-CoV-2 е изолиран за първи път в Перу в края на миналото лято. Преди появата на индийския вариант на коронавирус, Ламбда щамът съставляваше повечето инфекции в Перу и около една трета от новите случаи на COVID-19 в Аржентина и Чили. Неговият геном съдържа набор от осем ключови мутации, преполагаемо увеличаващи заразността на вируса.

Група бразилски лекари, водени от Присила Уинк, изследовател от Федералния университет на Рио Гранде ду Сул в Порто Алегре, за първи път регистрираха следи от присъствието на Ламбда вариацията на SARS-CoV-2 в Бразилия и откриха нов вариант на тази версия на вируса. Те направиха това откритие, докато наблюдаваха здравето на млад жител на един от граничните градове на щата Рио Гранде ду Сул, който се е завърнал у дома в началото на юни след пътуване до съседна Аржентина. Няколко дни след завръщането си той се почувствал зле и е отишъл в болницата, където му е била поставена диагноза COVID-19.

Когато лекарите дешифрирали генома на вируса, те открили, че той притежава всичките осем ключови мутации, характерни за перуанския щам на SARS-CoV-2, а също така идентифицирали две дузини други промени в структурата на генома, които не са характерни за повечето други разновидности на Ламбда щама на коронавируса.

Както отбелязват Уинк и нейните колеги, все още не е ясно как новите мутации, които са открили, влияят върху поведението на вируса в човешкото тяло и скоростта на разпространението му сред населението.

Последващите наблюдения и експерименти, надяват се учените, ще помогнат да се оцени нивото на опасност на Ламбда щама и да се сравнят с другите нови варианти на SARS-CoV-2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Откриха нов опасен вариант на коронавируса в Бразилия .....Както отбелязват Уинк и нейните колеги, все още не е ясно как новите мутации, които са открили, влияят върху поведението на вируса в човешкото тяло и скоростта на разпространението му сред населението..лКакто се казва - Без коментар ...
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безмислена статия, едно и също нещо 5 пъти го казаха. И в крайна сметка по лек или пи тежък е като заболяване не написаха. Стига с безмислен7 статии да се правите на актуални за рейтинг.
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в България откриха нов щам, напича се СОПА. Изключително коварен и опасен е, защото не се знае кога ще подпука. Има афинитет към висшестоящите в управлението на държавата. Предизвиква синини и тежък стрес, а след него потърпевшите получават тежко сърцебиене, студено потене и халюцинации при мисълта за големия му камшик, който може пак да ги подпука. Не знам за бразилските и индийските варианти, но българският започва да става много актуален.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Gregory House, MD Малко са хората ,които са чели учебници по медицина и някои от тях ръсят най-безсрамно лъжи и глупости за пари.
27
0
 
9
 
! Отговори
Gregory House, MD преди 2 години
SARS-CoV-2 е щам на коронавирусите. Делта и другите букви не са щамове, а варианти на един единствен щам - SARS-CoV-2.Не може да има щам на щама!
26
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Новия Корона вирусен щам е много опасен !! Но още не знаем как мутациите му влияят на хората.Смешници !!
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей тия обиколиха света да ги търсят тез щамове. Забравиха обаче да проверят в джунглата да не се е скрил и там някой вариант...
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът ще циркулира много по-малко време, отколкото комунизма и пpocтотията в България...
23
0
 
26
 
! Отговори
офф преди 2 години
То добре че е гръцката азбука а не китайската.
22
3
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Идва и тоя от Науру .Ама с ,,Н,, ли беше,с ,,К, ли беше Хихихихихихииии
21
0
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Бухахахааааааа..
20
1
 
29
 
! Отговори
Кики преди 2 години
А чухте ли за вариянта Ел дорадо?Върлувал между Кнежа и Бяла Слатина ама само нощем.
19
4
 
17
 
! Отговори
До канадеца: преди 2 години
Ама, признай си, че и ти се боцна. И сега ще търсиш по сайтовете как може да ускориш и второто боцване за да може да пътуваш нормално. Иначе, в канада живеят най-наплашените хора в света защото боцканията са най-много процентно в света. Я не си се боцнал, хайде след един месец си изхвърчал от работа. Тъкмо се услади хайлазуването на "ремоут" бачкане и хайде чао. Боцвай, даже си направи селфи и го пусни във Фейса и ЛинкедИн, ако може и с чернокожа мед.сестра/брат.
18
2
 
26
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
хахахаха хора, спрете да коментирате тия измислени новини вече, ако не ги и отваряме 1 седмица, ще спрат да постват нон стоп
17
8
 
36
 
! Отговори
Канадец преди 2 години
Сега ще изредят всички букви от азбуката, за да натрапват поредната Ковид тъпотия, за да могат овцете по активно да се ваксинират, и да не свикват без маски, щото много опасно. Пък наесен трябва 3 и 4 доза да се бучи, и добитъка трябва да е строен и да вика, на мен първо...
16
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе 17, каква работа от вкъщи те гони.В заводите, селско стопанство, строителство и прочие как от вкъщи.Всички сядат зад комопвете и получаваш домати в магазина.
15
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоо не беше британски, южноафрикански, индийски щам, а сега и бразилски.През 2040 - македонски, 2050 - български, всеки по реда си.Всичко с цел тотален тормоз/властване/грабеж на обикновените хора.
14
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С новата вълна ще намалеят неадекватните коментари и коментатори. Жалко за тях де, тъкмо изградиха манталитет.
13
4
 
29
 
! Отговори
Шъ съ мре, чувалите преди 2 години
В гръцката азбука има 24 букви. Сега сме на Делта Вариант. Има още много букви за плашене на стадото, а след това може и комбинации между гръцки букви и други гръцки букви, цифрички, числа и така нататък.
12
2
 
21
 
! Отговори
топновина преди 2 години
Във Бразилия са открили ламбада вариант на коронавируса!