Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна

Проф. Велизарова: Децата продължават да боледуват леко от COVID-19
9 ное 2021 08:29, Елка Василева
394
Всички ще преминем COVID-19, ще има пета, шеста вълна
Кадър: БНТ

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяване, диабет, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

По думите ѝ 90% от децата, които постъпват в болницата, са на неваксинирани родители, най-малкият пациент е на 9 дни.

Още по темата

"Тази вълна е логично да засегне детската възраст. Причината е, че една година поред крихме децата, те бяха най-затворената група от цялото население, най-неконтактната група, щом те излязат от затворената среда, ще започнат да се разболяват", допълни проф. Светлана Велизарова.

Според нея, докато не преминем всички през тази въздушно-капкова инфекция, тя няма да спре, ще има пета, шеста вълна. Това може да бъде намалено и предотвратено, защото има ваксини, целта им е да не се стигне до смъртен изход, подчерта проф. Светлана Велизаровa.

"Тестът, ако се направи до третия ден от заразяването, може да не отрази правилно, защото няма достатъчно натрупано вирусно число в нашата носоглътка и не може да го хване тестът, но ако си положителен, не може да си фалшиво положителен. От първите симптоми не по-рано от третия ден трябва да се направи тест", поясни проф. Светлана Велизарова.

Тя добави, че родителите бягат от лична отговорност. По думите ѝ не се препоръчват имуностимуланти по време на пика, като витамин D е добре да се дава. Имаме едно, две, до три свободни легла, ние сме болницата в София, която приема най-много деца с COVID-19, уточни проф. Светлана Велизарова,  която е водещ пулмолог, ръководител на детската клиника в белодробната болница в София.

"Децата над 15 години трябва да се ваксинират, те са много контактни и най-малко спазват забрани. Не може майките да се образоват чрез Facebook. При 80% от децата инфекцията протича безсимптомно, затова е тестването. С мисленето всеки за себе си, това може да продължи в години", каза още проф. Светлана Велизарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
25
 
! Отговори
258, преди 2 години
Лично аз смятам, че трябва да отворим всичко, като шведите. Без друго почти всички го минаха, ако се доверяваме на статистиката, за тези близо две години. Аз като неинжектиран не се притеснявам въобще от отваряне. Притеснените са основно хипохондриците, нищо, че имат инжектиране един Господ знае какво в кръвта си.
222
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 258 преди 2 години
Естествено. Прегледай официалната статистика на Великобритания, например. То е и съвсем логично. Кои да са болните и починалите при население с над 85% набодени? Съжалявам, че тук няма как да се слагат линкове - но все пак да не забравяме, че медиите у нас не допускат предоставяне на недирижирана централно информация.
221
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 249. Сигурен ли си, че в страните с голямо покритие на ваксини преобладават починалите и тежко болните, които са ваксинирани. Точно обратното е. Смъртта поразява повече точно неваксинирани, тежкото протичане на заболяването също. Не говоря за безсимптомно инфектиране и дори разпространение. Като ваксиниран мога да се инфектирам и дори да заразявам. Но на мен не ми пука, че някой е заразен от мен - има безплатни ваксини, да се е ваксинирал
220
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ммм не. Не мисля така! Аз лично, нямам нито намеренеието, нито желанието, да премона през това. Лек ден!
219
2
 
13
 
! Отговори
ann преди 2 години
До МарияСамо дето пушачите плюс 8% здравни осигуровки плащат и 800% акциз.Схващаш ли разликата?!Като пушач съм си платила 100 пъти лечението и то авансово, ако изобщо ме лекуват от последствия от цигарите.
218
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АМИ ХАЙДЕ ДЕ. ОТКОГА ЧАКАМ?! НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Е ПО 100 000 ЗАБОЛЕЛИ НА ДЕН И КОЙ ОЦЕЛЕЕ - ОЦЕЛЕЕ, А СЛЕД МЕСЕЦ КОВИД ЩЕ Е ЗАБРАВЕН !!!
217
4
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 251 преди 2 години
Че в момента над 90% са точно тези два последни варианта, които "ваксината не ги хваща"!И какво като се инжектирате? И защо трябва останалите хора да се изнасилват да го направят? Особено преболедувалите?! Т.нар. ваксини са си просто бизнес. Проумейте го най-накрая и вие. Наболи сте се - наболи. Ваша си работа. Но останалите имат същото право да решат дали да се подлагат на експеримент.
216
10
 
8
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
Бай *** е най-умен. Той е по-умен от всички най-развити нации - в западно-европейските държави, в Америка, Япония, и т.н. Нищо, че сме на първите места по смъртност. Бай *** не го интересува нищо извън неговата врата, българите нямаме общество и чувство за общност. Всеки трябва се оправя поединично. Бай *** не може да проумее, че ако обществото е добре, и той ще бъде добре - както е в развитите държави, където 2 милиона българи се изселиха и вече няма да се върнат.
215
2
 
4
 
! Отговори
Апел преди 2 години
Позволете на децата да плюят за един по-добър свят.
214
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 245. Тези два варианта може и да не ги хваща ваксината, но пък останалите ги хваща. Така че пак ще бъда повече защитен от неваксинираните. А ако споменатите от теб варианти започнат да доминират, ще си сложа вече специфична подсилваща доза, която покрива и тях. И отново ще бъда по защитен от неваксинираните.
213
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността не е и никога не е била 6%.
212
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
246, голяма мъдрост каза! Ми много ясно, че повечето от починалите у нас са неинжектирани - то набодените са едва 20%. Ти какво очакваш? В държави с голямо инжекционно покритие повечето боледуващи, хоспитализирани и починали пък са набодени: Ирландия, Великобритания, Дания, Нидерландия и т.н. И това е нормално. Ти си решил да се боднеш - хубаво - имаш правото да го направиш и никой не ти го оспорва. Но защо се месикте в чуждите решения, които не са като вашите?
211
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разлика дали ше го минем с ваксина или без. При смъртност 6% , без ваксини, означава 400 000 жертви. И 1750 000 с постковид и инвалидност. Това ли искате?
210
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има разлика дали ше го минем с ваксина или без. При смъртност 6% , без ваксини, означава 400 000 жертви. И 250 000 с постковид и инвалидност. Това ли искате?
209
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 239. Статистика не се прави от един случай, така че на некролога ми няма да пише никаква вероятност. Статистика се прави от наблюдение на огромен брой случаи. А тази статистика е недвусмислена - шансът да бъда хоспитализиран или мъртъв след ваксинация е по-малък. Ваксиниран съм и това е мое лично решение. Но ако на всеки некролог на починал от Коко 19 пише дали е бил ваксиниран или не, тогава преобладаващият брой некролози ще бъдат на неваксинирани.
208
3
 
4
 
! Отговори
Георги преди 2 години
До коментар 203 и 210.Вариант А.30 на вируса ваксината не го спира. Така че ваксинираните са толкова защитени колкото и неваксинираните."Спаик протеина на SARS COV-2 успешно избягва индуцираните от ваксината антитела".
207
2
 
7
 
! Отговори
Боц преди 2 години
Единственото вярно нещо в това интервю е, че епидемията ще изчезне когато премине през всички хора ! Другото е талаж...
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още 2020, мисля април екип от MID изкара генетично изследване, че SARS се имплантира в генома, което е нормално. Ненормалното е, че се установи и обратен процес. Преболедувал изведнъж може да стане вирусоносител. Така единственият начин да се разкара тоя вирус е чрез генетична манипулация на всички преболедували, технология която още не е изпипана. Вероятно и поради тази причина фирмите разработили ваксини отказаха всякаква отговорност. Премълчаването на това и доведе до теориите на заговор.
205
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 238. Децата могат да се ваксинират като предпазна мярка против хоспитализация и тежко протичане на заболяването. Казвам могат, а не трябва - решението е на родителите. А това, че ще се заразяват и като ваксинирани и дори ще разпространяват заразата е ясно, тук съм съгласен с теб.
204
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко още ще се мре още поне толкова с тази защита. Дано да не са децата но възрастните не ваксинирани и не преболедували ако си мислят, че ще се минат метър от вируса яко се лъжат!