Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?

Известни са основните начини рискът от заразяване да се сведе до минимум
31 юли 2022 07:38, Елка Василева
174
Защо някои хора изобщо не се разболяват от COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Всички сме чували за медицински служители, които са работели в COVID отделения, но така и не са се заразявали. Или домакинства, в които всички се разболяват... освен един. Изглежда, че някои хора просто не могат да се разболеят - "суперсила", за която все още знаем твърде малко.

Още по темата
Вирусологът Волфганг Прайзер, който е един от хората, открили варианта Омикрон, коментира феномена пред Дойче веле така: "Мисля, че първият фактор за това е случайността. Така че може да имате късмет, а може и да нямате. Смятам, че това не бива да бъде подценявано". Според него този феномен е многопластов. "Разбира се, въпросът е: има ли някаква закономерност?"

Имунитет, придобит от други коронавирусни инфекции?

Известни са основните начини рискът от заразяване с COVID-19 да бъде сведен до минимум. Един от тях е носенето на маски на обществени места. Както и ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела.

Въпросът е дали други инфекции, особено с различни коронавируси, също ни осигуряват някакъв имунитет? Някои изследвания сочат, че излагането на един или повече от четирите сродни коронавируса, които причиняват единствено симптоми, подобни на настинката, биха могли да осигуряват известна защита.

Заразяването с тези по-скоро безвредни вируси кара организма да произвежда по-дълготорайните имунни клетки, наречени Т-клетки. Те могат да разпознават вирусите и да се борят с тях. Поне при някои хора Т-клетките могат да разпознават и близки вируси като SARS-CoV-2. Това явление е познато като "кръстосана реактивност".

Кръстосаната реактивност е свързана със сходството между различни патогени, обяснява вирусологът Волфганг Прайзер. "Естествено е да се очаква, че коронавирусите имат сходни структури под формата на биопротеини, предизвикващи имунен отговор. Ако тези структури са подобни при различните вируси, това може да доведе до кръстосан имунитет", уточнява експертът.

Генетичната резистентност към COVID-19

Това би могло да обясни защо някои хора са защитени срещу COVID-19 поне за известно време. Освен това учени смятат, че малка част от населението вероятно е напълно имунизирано срещу инфекция с SARS-CoV-2 заради определени генетични фактори в тяхното ДНК. Подобна резистентност е била наблюдавана и в миналото при други инфекциозни заболявания.

 "Известен пример за това е сърповидно-клетъчната анемия, която осигурява резистентност към тежка малария, но на висока цена. Сърповидно-клетъчната анемия може да бъде опасна за живота и трябва да се лекува", казва Волфганг Прайзер. "Друга генетична вариация, открита преди около 25 години, предпазва от ХИВ или поне от развиване на СПИН. Така че ние знаем за подобни примери, но те са много трудни за разгадаване."

Вроденият имунитет към SARS-CoV-2 би могъл да се прояви при хора, при които рецепторният протеин ACE2 е различен. Вирусът използва протеина, за да проникне в човешкия организъм.

Учени все още изследват темата. "Основната цел на изследванията е да се изяснят механизмите и да се разработи стратегия, като например лекарство или нещо подобно, която да използва тези механизми за профилактика или терапия", обяснява Прайзер.

Истински пълен генетичен имунитет към COVID-19, ако изобщо има такъв, вероятно е рядко срещан. Експертите все пак не изключват такъв да съществува.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече 2 години минаха, откакто вируса е в България, но повечето починали от Ковид-19 ги пишат починали от нещо друго, например пневмония. Това си личи съвсем ясно по статистиката за броя на починалите по причини сравнени с годините преди епидемията.
92
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странна работа, откакто до май 2021 година всички около мен се ваксинираха, никой повече не се зарази. Преди това трима близки хора починаха - двама през ноември 2020 и един в началото на март 2021, преди да успее да се ваксинира.
91
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Един от тях е носенето на маски на обществени места. Както и ваксините, които имат силен защитен ефект, тъй като стимулират производството на антитела."_______ Заразявал съм се два пъти. Първия път го прекарах безсимптомно по време на Делта варианта, втория път с температура в рамките на ден и това беше. Втория път беше преди точно две седмици. Нито маски нося, нито съм ваксиниран, нито пък имам намерение да се ваксинирам.
90
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така няма да се разболяват от ковид! Къде дават така? С ПСР тест на разположение всеки болен е болен от ковид!
89
2
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ами наистина е интересно как хора не се разболяват от Ковид без да досят маски пр. щуротии. За да могат да преодолеят тази особеност по-добре !
88
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МОЯ ПРИЯТЕЛКА ЖИВЕЕШЕ ЗДРАВОСЛОВНО. ИЗМИНАВАШЕ ПО 20 КМ НА ДЕН, ХОДЕШЕ НА ПЛАЖ ПО 3 МЕСЕЦА В ГОДИНАТА, НЕ ЯДЕШЕ МЕСО И ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ ОТ БЯЛО БРАШНО. КОНСУМИРАШЕ ПРЕДИ ВСИЧКО РИБА, ЯДКИ, ПЛОДОВЕ, ЗЕЛЕНЧУЦИ. В ПЪРВАТА КОВИД ЕПИДЕМИЯ ОТИДЕ ДА ЖИВЕЕ НА ВИЛА НА БРЕГА НА МОРЕТО, ДА Е ИЗОЛИРАНА ОТ ВСИЧКИ И ДА НЕ СЕ ЗАРАЗИ. ПОЧИНА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ОТ ВИРУСЕН ЕНЦЕФАЛИТ ЗА 2 СЕДМИЦИ. КОЙТО КАКТО ИСКА ДА ГО РАЗБИРА. ЗА МЕН Е БОГ,ЧЕ РЕШАВА. ТОВА Е. КАТО НА РУСКА РУЛЕТКА СМЕ.
87
30
 
10
 
! Отговори
Майната ви.... преди 1 година
Не пишете простотии. Съпругата ми почина на 68г. от ковид. Беше най здравата в блока. Работохоличка. На мен такива не ми минават. От ковид се умира. Който не вярва да го стигне.
86
8
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 година
Я си муам до откат сланина с рикия всеки ден, естествен имунитет баткас. Учени, мучени, теории, меории, страшната работа, падам от стола, изправям се и пак падам. Фактът е един - експериментът с психиката на 99,99% от офцете по земята е успешен. Вече са подготвени следващите фази, тръпнете за жалките си животи и не мислете логично. Само светли дни ни чакат.
85
2
 
1
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
В колоидното сребро има наночастици, чиито размер не мисля, че някой контролира. Според мен употребата му е доста рискована. По същата причина е добре да се приема цинк без наночастици. Това не означава, че в него няма да има, напротив, цинкът съдържа наночастици, но те трябва да са с размер по-малък от нано
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз също не се разболявам от ковид, след много пъти контакт с болни, включително пряк контакт в едно жилище. Но считам, че причината е в храненето. Аз не консумирам киселинни храни като мляко и млечни, те не присъстват в менюто ми, глутен и захар много минимално. Всъщност откакто спрях млечните не съм имала дори хрема, т.е. повече от пет години. Трудно е при високо ph да се разболееш, дори при контакт с болен, така, че този професор не е на прав път
83
13
 
16
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 година
Статията е доста лъжлива,която е далеч от истината!!!Хората ,които не се разболяват от Кромид,са тези които не носят маски на устата...да ти е ясно,господин умнико!!Познавам няколко овце,които носеха по две маски ,и се разболяха тежко,а тези които не носеха не се разболяха!!Извода е ясен ковидарче.Затвор за теб че пропангандираш лъжи!!
82
2
 
6
 
! Отговори
до 118 преди 1 година
Ти изобщо разбираш ли какво четеш? Разбираш ли български, разбираш ли условни изречения? От медицинска гледна точка............., АКО е можело да си жив, макар и за година.. Марш обратно в 3ти клас.
81
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си, че интелектуалния елит се е изнесъл от България. 99% от пишещите тук са крещящо неграмотни.
80
8
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Има природни антибиотици, които убиват вируси, бактерии и др. гадости. Това са прополисова тинктура и колоидно сребро. Да , ама тези евтини природни лекарства са крайно неудобни за световната фармация и не очаквайте добро отношение.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Темата, изобщо не е нова. Още в началото преди 2 год. и половина излязоха с парадигмата: от 100, 20 го карат средно и тежко. 1-2 умират,. От останалите 80 някои го изкарват леко, а 20 - изобщо не го усещат. Сигурно е доста генерализирано, но с това излязоха в самото начало.
78
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е едно от онези "плъзгащи" въпросчета, с които медиите ви баламосват между проблясъка на критично мислене и нахлузването на маската! Целта е да ви докарат до второто, а пък истински важните въпроси да бъдат отложени, докато не бъде убито във вас и последното огнище на съпротива!!
77
2
 
3
 
! Отговори
до 111 преди 1 година
А ти не усещаш ли, че преместваш темата на 100%. Кой спори за качество на мед. услуги, заплащане и пр. Или дай да кажем нещо ей така, от глупост.
76
6
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Значи все пак след 2 + години си признаха, че съществува такова животно "клетъчен имунитет", ама ние да продължим с "тъпите" въпроси.... Що тъй ако си изкарал подобен вирус преди време, тоя имунитет ще помогне, ама ако си си бил една ваксина, преболедувал си и т.н., това не помага, а трябват още ваксинки? Много сме неудобни с нашите питанки, ние неверниците българи!
75
6
 
6
 
! Отговори
до 109 преди 1 година
По тая логика хората умират от смърт. Вашата "логика" е тип, "да, ама.." От човешка гледна точка, а и от медицинска, няма значение на колко години си бил, ако е можело да си жив, макар и за година повече. Науката се нарича "управление на риска"". И, да, вашата "логика" е наистина сбъркана.
74
6
 
11
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
щото Вируса е Фалшив! НеСъществува!!