Какво се случва с коронавируса в Китай, светът се тревожи

Липсва информация за силното разпространение на КОВИД-19 там
29 дек 2022 13:45, Елка Василева
35
Какво се случва с коронавируса в Китай, светът се тревожи
Снимка: архив, БГНЕС

Решенията на САЩ, Япония и други страни да разпоредят тестване за КОВИД-19 на пътниците, пристигащи от Китай, отразява тревогата в глобален план, че в продължаващия взрив на разпространение на вируса на китайска територия може да се появят нови варианти, а правителството може да не уведоми останалата част от света достатъчно бързо, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Засега няма съобщения за нови варианти. Като се има предвид обаче поведението на страната до момента, съществува тревога, че Китай може да не споделя данни за евентуални признаци за развиващи се щамове, които може да предизвикат нови избухвания на вируса на други места.

Когато обявиха вчера изискването за отрицателен тест за пътниците от Китай, САЩ посочиха като основание както рязкото увеличение на заразяванията, така и липсата според тях на информация, включително геномното секвениране на вирусните щамове в страната.

Японският министър-председател Фумио Кишида изрази подобна тревога от липсата на информация, когато обяви изискване за тестване на пътниците от Китай по-рано тази седмица.

В по-общ план генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза наскоро, че СЗО се нуждае от повече информация за сериозността на разпространението на вируса в Китай, в частност относно приеманите в болница и в интензивни отделения пациенти, "за да се направи цялостна оценка на риска за ситуацията на място".

Индия, Южна Корея, Тайван и Италия също обявиха различни изисквания за тестване на пътниците от Китай.

Германските здравни власти наблюдават ситуацията, но не са предприели подобни превантивни мерки. "Нямаме данни да се е развил по-опасен вариант при това значително разпространение в Китай, който да бъде основание за обявяване на район с вирусен вариант, което да доведе до съответни ограничения за пътуване", каза говорителят на здравното министерство Себастиан Гюлде.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин заяви миналата седмица, че Китай винаги е споделял отговорно своята информация със СЗО и международната общност.

"Ние оставаме готови да работим с международната общност по солидарен начин, за да се справим по-ефективно с предизвикателството, което представлява ковид, по-добре да защитава живота и здравето на хората и заедно да възстановим стабилния икономически растеж и да изградим глобална общност на здраве за всички", каза тя.

Китай отмени много от своите строги пандемични ограничения по-рано този месец, позволявайки на вируса да се разпространява в страната, която беше регистрирала сравнително малко заразявания след първоначалното опустошително разпространение в град Ухан в началото на 2020 г.

Рязкото увеличение на заразяванията доведе до недостиг на лекарства срещу простудни заболявания, дълги опашки пред клиниките за хора с висока температура и връщане на пациенти от спешните отделения заради запълване на местата. Кремациите се увеличиха неколкократно, а в град Гуанчжоу пренатоварените погребални домове призоваха семействата да отложат търсенето на погребални услуги за следващия месец.

Китай не съобщава тези неща нашироко и обвинява западните медии, че преувеличават ситуацията. Правителството е обвинявано, че контролира информацията за разпространението на вируса, откакто започна пандемията.

Разследване на АП показа, че Китай е контролирал разпространението на вътрешното му проучване за произхода на КОВИД-19 през 2020 г. Експертна група на СЗО заяви в доклад тази година, че все още липсват "ключови данни" за това как е започнала пандемията, и призова за по-задълбочено разследване.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Цун Кай Хъ... преди 1 година
В Китай няма цензура и може да се вярва на всичко, което идва от там. Следим с интерес "новостите" от там. А падат ли по улиците както беше по рекламите от 2019-та или има нов елемент?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е пример за безполезността на мерките. Три години се изолират, ваксинират и изведнъж бум на болестта.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То е ясно какво се случва. Мор!
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой още си въобразява, че вирус нямало и се мъчи всячески да убеди в това някоя заблудена овца.
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китайските ваксини са калпави. При тях американски няма. Знаят защо ги държаха в локдаун. Ама като протестират ето ви, хак да ви е и ковид, и постковид
27
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай са си кому-нета, светът да не се тревожи, корона и там, колкото и тук! Плочата се протри доста! Е чинезите искат цял свят да е като тях, че-р-ве-н, ама се провалиха! Дано и всичко останало в минус на хората да се провали!
26
4
 
1
 
! Отговори
BruceWayne395 преди 1 година
СветО са тревожи и за престъпниците, *** не щЕ да бъдат кл***н и, ми да ги тураме у занданя и така до безкрай.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изглежда китайският Синувак не върши никаква работа щом на ден се разболяват по 40-50 милиона китайци.
24
4
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Вече ми писна от вируси, от доктори, пропаганди и войни.... Хич ми не е... Боледувах доста лошо и необичайно нещо което е със странни симптоми и няма обяснение. Последният път два месеца. Комшията ми винаги здрав кашляше зверски лошо и още не е добре дълго време. Търкалят се разни вируси. Кой както ги понесе. Трябва да работя, трябва да уча, стрес пък и доктори пък и жив ли си умрял ли си. Вече всичко е все тая. Законите на джунглата са в сила навсякъде и във всичко. На хората им писна от всичко
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашизъм...
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не се тревожи. Само СИФ се тревожат, че започнаха да получават анонимни заплахи После няма да са само заплахи.
21
7
 
8
 
! Отговори
Ей никол преди 1 година
Значи чета коментари в Италия и хората казват ,че са разговаряли с китайски граждани, и че не е вярно това .
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът отдавна спря да се вълнува. Тревоги може да има за производителите на лъже ваксини, че им секна оборотът.
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ковид е направен за азиатците.Те още в началото го изкарваха тежко.Да се сърдят на сащисаните.Дано Господ направи чудо,да боледуват по-леко и да нямат смъртни случаи.При нас молитвите действат,дано се получи и при тях.Живи и здрави да са.
18
5
 
11
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Ами какво да е, ваксината им се оказа лъжа и измама (и пропаганда). И както се пееше в една песен "Всико се връщааа".
17
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЗО се "тревожи" как да ни набие всичките дози, които са произведени. НЯМА ДА СТАНЕ. Горете в ада, мръсни сатанисти.
16
8
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Е, щом един тр ол казва че има вирус, значи със сигурност има. Други доказателства не са ни нужни. хи хи хи...
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми кво да се случва в Китай . Махнаха всякакви ограничения и вирусът си се разпространява , както стана по целия свят
14
10
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Има вирус. За 2-3 седмици поне половината Китай го хвана. Това са близо 700 милиона човека. Почти всичко е затворено и повечето не работят щото са си в тях болни.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ко се тревожат? Не го ли изкара останалия свят преди Китай тоя вирус?