Ковид във ферма за норки, БАБХ мълчи

Открити са 98 случая
24 окт 2023 18:08, Стела Стоянова
28
Ковид във ферма за норки, БАБХ мълчи
Снимка БГНЕС, архив

Огнище на COVID-19 е пламнало сред животните във ферма за норки до старозагорското село Маджерито. Във фермата са открити 98 случая на COVID-19.

Въпреки че това е установено от Българската агенция по безопасност на храните и тя е излязла с доклад на 20 октомври, за огнището се разбра от Световната организация за здраве на животните и от нашата организация "Невидими животни". БАБХ не е счела за нужно да уведоми населението.

В Маджерито се отглеждат 70 000 норки заради кожата им - бизнес, който все повече държави по света забраняват заради нехуманността му. У нас допълнително имаше разследвания за ужасяващите условия във фермата. Норките са податливи на заразяване с COVID-19 - такива огнища имаше в Гърция през 2020 г. и в Дания през 2021 г., като датчаните умъртвиха всички животни в страната и затвориха всички ферми заради заразата. По-скорошните огнища са в Италия и през януари 2023 г. - в Полша.

Подобно на хората, норките са податливи на зараза от COVID-19, без да показват симптоми, като по този начин могат да бъдат преносители на болестта, обясняват от "Невидими животни". Те са способни да предават вируса на хората - такива случаи има документирани в редица страни, включително в Дания. Избягали животни пък могат да предадат вируса на диви популации, с което възниква опасност от зараза и извън фермите.

По време на пандемията у нас имаше и протести за затваряне на фермите за норки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е пълна щуротия, гръмнете се, днес :)))
21
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
убийте норките - хуманно, за да не се формира нов вариант на ковид който да прескои на хората
20
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 6 месеца
Норки не ядем само прасета :)))
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ковид няма! Кого си мислите, че лъжете? Никога няма да се повтори сценарият от преди 2 години. Всичко свърши, ***!
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БАБХ мълчи, защото устата му е пълна - лапка. Тези корумпета там никога, ама никога не са ни предпазили от нищо. Десетилетия срещу подкупи вкарват отровни турски плодове и зеленчуци и така си е до ден днешен. Има десетки, дори стотици крещящи примери, че тази агенция не върши никаква полезна раобта.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спомням си, отидох при дофтора да ми тества "Колко ми е дълъг Боздугана"? и достатъчно ли е дълъг, понеже ми дойде на гости една и ми каза, че няма да и плащам ако ми е дълъг 27,315 см, понеже е бил най - добрия боздуган, по времето на менструалния и цикъл, който и е бил 27,315 дни. Доктора го мери на осцилоскоп и ми написа рецепта с която мога да го увеличавам от 27,315 мм. на 27,315 см при вкарване и излизане. Показах го на Момата и тя се ожени за мен, понеже боздугана ми е като картечница!
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЕКОТАЛИБАНИТЕ ИСКАТ ДА ЗАКРИЯТ ВСИЧКИЯ БИЗНЕС ЗА ДА ПЕЧЕЛИ ЗАПАДА КАТО ЗАЕМА ВСИЧКИ ОСВОБОДЕНИ НИШИ НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ЕКОТАПАК ЩЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ СЪЩИТЕ КОЛИЧЕСТВА НОРКИ НО НА ЗАПАД.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А защо дофторите не споменават за "Човешкия Чревен Метил", който се е загнездил в тънките и дебелите черва на хората? Защо нито един дофтор не споменава, че след като "Човешкия Чревен Метил" си снесе яйцето, то влиза в кръвта във вените, артериите и започват метастазии на МИРАЦИДИЯ, РЕДИЯ, ЦЕРЦИЯ, МЕТАЦЕРЦИЯ и като стане ЗРЯЛ ИНДИВИД и започне да снася яйца я мозъла ти, ти казват, че имаш рак на мозъка... ЛЕКЪТ ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ РАК - Шлюпки от Орех в Ракия, Пелин, Семенца от Карамфил!
14
1
 
12
 
! Отговори
съвет преди 6 месеца
да се провери колко от бабх проверяващите имат палта от норки !
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е сега да избият и норките, защо фермата да ги гледа и печели. Е така е най добре.ковид по зайци, овци, кози, крави, прасета, понеже много ги има.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
от тая ферма смърди на 5 км, хората в селото са пропищели
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спомням си като направих следния експеримент по времето на ковидовата шестопръстова инжекция по света. Тествах се но без да им позволяват да ми бъркат в носа, а с даване на сополче навън за тестване, понеже като ти бърка за тестване в носа и ти вкарва недобри бактериии и може да започнеш да кихаш.... Та днеска ми тестват ***, няма, утре ми тестват *** няма, след това ми тестват *** има, на следващия ден пак тествам няма , пак тествам няма.... и така няма , има, няма , има та до сега!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да ги карантинират!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И кво като е "пламнал" ковид?
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Такова изтъпяване на българска територия не съм виждал да има по света!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно че фермата е на някой известен човек
6
0
 
15
 
! Отговори
Доуточняване - 2 преди 6 месеца
Припомням, че предприятието "Ален мак" е всъщност първата българска парфюмерийна фабрика, създадена през 1892 г. от А. Папазов, потомък на казанлъшкия род Папазоглу, търгуващ още от 1820 г. с розово масло. Някои продукти на фабрика "А.Папазов" са патентовани в Англия и Швейцария, други взимат награди на международни изложения в периода, през който България е все още царство. После национализират предприятието и го именуват "Ален мак", а през 2013 г. "успешно" го обявяват в несъстоятелност.
5
0
 
11
 
! Отговори
Доуточняване - 1 преди 6 месеца
Емблематичното за Пловдив предприятие "Ален мак" десетилетия наред всяка пролет пускаше на пазара два вида скромни тубички с надпис "Нора" - крем за лице, а също и такъв за омекотяване на кожата на краката. Основна суровина за произвеждането му беше маста от норки. Напролет ги избиваха заради кожите им, а маста се използвше в козметиката. Тубичката с такъв крем струваше 30 стотинки (!), но го изкупуваха и жени от дипломатическия корпус, които нямаха проблем да се снабдяват с корекомска козметика
4
5
 
5
 
! Отговори
КифлЪ преди 6 месеца
Ако от кожите на такива ковидясали норки се направи палто, от него може ли да се зарази жената, която го носи?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Норките ли са болни от ковид че БАБАХ да съобщава ? Кво общо храните (от норки се "добиват" кожи ако не знаете, а не се ядат) с ковида ? Има си министерство на здравенеопазването за тая работа.