Китайците са крили две седмици генома на COVID-19

Това сочи нов доклад
19 яну 2024 20:30, Нели Христова
72
Китайците са крили две седмици генома на COVID-19
Снимка: Pixabay

Китайски учени са знаели генетичния състав на SARS-CoV-2, вирусът зад пандемията COVID-19, две седмици преди да споделят тази информация с останалия свят, гласи нов доклад.

Това забавяне, според изявление за пресата от комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ, коства на света жизненоважно време за подготовка, вероятно влошавайки въздействието на вируса и броя на смъртните случаи, които към 31 декември надхвърлиха 7 милиона.

Скоро след като встъпи в длъжност през 2021 г., президентът на САЩ Джо Байдън нареди разследване, включително връзката с Института по вирусология в Ухан, лаборатория с ниво 4 на биобезопасността в града на провинция Хубей, откъдето изглежда започна епидемията в Китай. Миналата година Байдън подписа законопроект, който задължава правителствените структури да разсекретяват и споделят разузнавателна информация за тази потенциална връзка.

Разкритието предполага, че китайските власти са картографирали генома на вируса цели две седмици преди да го публикуват и три преди да потвърдят публично предаването от човек на човек.

Документи, публикувани от Комитета по енергетика и търговия, показват, че вирусната последователност, притежавана от базиран в Пекин учен, е почти идентична с тази, разпространена по-късно от китайското правителство.

Пекин каза, че е направил публично достояние генетичната последователност на вируса веднага след като е била декодирана.

По-ранната последователност била изпратена до базата данни GenBank за генетични последователности на Националния институт по здравеопазване от вирусолога Лили Рен, изследовател в Института по патогенна биология към Китайската академия на медицинските науки - институция, свързана с Китайската комунистическа партия (ККП).

Въпреки това, NIH на 31 декември 2019 г. информира Рен, че в подаването й липсва определена необходима техническа информация и ще бъде изтрито, ако тези данни не бъдат предоставени.

"Пълната анотация на характеристиките не е включена за някои или всички последователности, които сте изпратили", се казва в редактираното писмо, предоставено на комисията от NIH, наред с други документи.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги потвърди, че геномът на Рен е идентичен с този, споделен от Китайския център за контрол на заболяванията на 11 януари 2020 г., според прессъобщението.

"Това значимо откритие допълнително подчертава защо не можем да се доверим на нито един от така наречените "факти" или данни, предоставени от ККП, и поставя под сериозен въпрос легитимността на всякакви научни теории, базирани на такава информация", се казва в прессъобщението на комисията.

Членовете на комисията казаха, че Белият дом, Министерството на здравеопазването и човешките услуги на САЩ (HHS) и NIH са блокирали тяхното разследване за произхода на вируса.

Администрацията на Байдън "възпрепятстваше и забавяше разследванията на Конгреса за произхода на SARS-CoV-2, отказваше да произведе тази последователност повече от седем месеца и я предостави на Комисията по енергетика и търговия едва след като комисията заплаши да призове последователността", се казва в изявлението.

"HHS последователно и доброволно предоставя на Конгреса хиляди страници документи, както и експертизата на служители, като част от усилията си за насърчаване на прозрачността и разбирането за произхода на COVID-19", каза говорител на HHS пред Newsweek в четвъртък.

Говорителят каза, че отделът е съгласен, че "остава ценна, двупартийна работа за справяне с липсата на прозрачност на китайското правителство" и че дава на следователите достъп до информация за произхода на COVID, за да предотвратят други пандемии.

Към прессъобщението на комитета беше приложено тяхното писмо до изпълняващия длъжността директор на NIH Лорънс Табак от 28 септември 2023 г.

Писмото заплашва да издаде призовката след месеци без знак, че NIH сътрудничи на искането на комисията за документи, свързани с ранни последователности на SARS-CoV-2, данни от ранни случаи на COVID и друга свързана информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: КитайкоронавирусCOVID-19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
11
 
! Отговори
😡 преди 3 месеца
Кога ще се плати сметката от създателите на Ковида? За починалите, за увредените с хронични заболявания и за тези дето се надупчиха с ваксини, а някои и прекалиха с тях? Ухан, мухан и няма виновни ли?
36
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преименуваха грипа и направиха овцете на мaй мyни.
35
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Китай може да са крили информация, не е изключено, но всички засегнати страни, включително и България лъжеха, както и лицемерието им беше страхотно. Правителствата обслужиха фармамафията тогава. И тогавашното ни, и в другите държави. България, Италия, Испания, Португалия не отговарят за Китай, както и САЩ. Всяка от тези държави отговаря за себе си. Лъжи, закъснели мерки, отменяне и връщане през ден (нашето правителство така правеше с маските), но все да се плюе другия.
34
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Това ако не го пуска САЩ, защото те имат интерес, по-информираните знаят защо, а и в контекста на войната Русия-Украйна, е чудовищно престъпления. Китай, ако е вярно, заразиха и убиха милиони хора по целия свят. Но който го пуска, не го ли е срам. Който пуска подобна информация не го ли е срам. Умряха много хора, заразиха се, затварянето подейства на психиката, а някои държави се карат, обвиняват се взаимно, а понякога си приписват заслуги; в някои случаи и това правят.
33
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фалшив тест, фалшив вирус, фалшива пандемия, измислени единствено за да инжектират овцете с фалшиви "ваксини". Всичко е точно.
32
0
 
12
 
! Отговори
Пфф преди 3 месеца
Затова Тръмп поиска 300 трилиона долара обезщетение от Китай заради пандемията. Както той го наричаше дъ чайниш вайръс. Сега като се върне на власт ще довърши започнатото. От Китай само ще останат дръпнати очички и зъби.
31
4
 
10
 
! Отговори
Щаши преди 3 месеца
Добре, се. Приемаме че е Китай. Първите предавания по нашите телевизии бяха за жена, която е бягала с куфарче. Изчезнала е на пазара в Ухан. Трябвало да го предаде на някой. Някой може ли да обясни как, по какъв начин имаше готови ваксини.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голема работа са жълтурите! "Картографирали генома" на несъществуващ вирус. хи хи хи
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
САЩ НИКОГА НИЩО НЕ СА ВИНОВНИ В ТОЯ СВЯТ САМО ОТ ИНДИЯНЦИТЕ И РОБСТВОТО КАТ ПОЧНЕШ ОЩЕ МИЛИОНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ САТАНИ ГАДНИ
28
4
 
6
 
! Отговори
Овчар преди 3 месеца
Най-важно е овцете да вярват, че има вирус. Закачат ли се на куката можем да ги водим за носа като панаирджийски мечки. Прилепи, лаборатории, извънземни, няма никакво значение.Щом вярват че има вирус работата ни е свършена.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ААА СИГА КИТАЙЦИТИ ВИНОВНИ КРАВАРИТЕ ЕСТЕСТВЕНО НИКОГА ЦЯЛ СВЯТ ВИНОВЕН МУУУУУ НЕ А МОЛА СТИГА
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредният отзвук от Давос!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Aйде стига с тоя ХОБИТ , бе!
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помните ли как фирмичката с комерсиална дейност, носеща гръмкото название "световна здравна организация", ни убеждаваше дълго-дълго че не трябва да се затварят граници с Китай и да се спират полети? Докато не се разпространи ПЛАНДЕМИЙКАТА? Пак да вярвате на "СЗО", нали?
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А хипохондрички си миеха ягодите с доместос. Не, още не мога да повярвам, че има такива хора . Еволюцията не е обхванала всички, някои са в началото.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 21Спомням си кмета на Калофер който разреши хорото за Йордановден въпреки че искаха да бъде спряно.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 11В Китай цари капитализъм. Даже хората си имат социален рейтинг и има на всякъде система за разпознаване на лицата.
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното повече да не се къртят пейките в парка, защото това показва ниския интелект на кметовете.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България може ли да почне разследване на някой институт в САЩ?
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние българските интелектулци знаехме още от началото, че няма нужда да се бие камбаната и че няма проблем с този ковид.