Какво ли са сторили в Къртожабене, че да им викат така...

Куриозите с имената на населените места в България
17 ное 2010 16:30,
111
Какво ли са сторили в Къртожабене, че да им викат така...
Снимка: Булфото

Страна „като една човешка длан“, а имената за селата явно са малко.

Оказва се, че 1200 села в България си делят 495 имена. Например Александрово, Изгрев и Ново село са имена на по осем села в страната.

По шест населени места стоят зад имената Бенковски, Зорница и Лясково.
Орешец пък е име на две села във Видинско и на още три в други райони на страната. Има и други шест двойки села с еднакви имена в една и съща област, но те нямат адаши в други области.

При градовете определено има по-голямо разнообразие – само Бяла, Варненско и Бяла, Русенско, се повтарят. Е, има и едно село Бяла, в Сливенска област.  

Имената на други градове имат далеч повече повторения сред селата – примерно градовете Белица и Николаево са адаши с по пет села.

И ако е ясно защо толкова много населени места се казват Ново село или Орешец, с какво ли са се прочули хората от Вещица или Къртожабене, че така да нарекат селата им...

За с. Къртипъня може да се предполага, че има връзка с изкъртването на някакъв пън, но е любопитно къде са тъпкали лещата в Тъпчилещово.

Името Краводер е ясно, макар и не особено благозвучно, чудно обаче откъде са се взели камилите в с. Камилски дол.

Справка в Националния регистър на населените места, направена от БТА, показва, че у нас доста села носят имената на други държави. Например на четири места в България има Косово и на две – Черна гора.

На наша територия има и един Бутан и един Оман. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
хихихихихи преди 13 години
преди Кукуш сега Карнобат.....
42
0
 
22
 
! Отговори
ined преди 13 години
По повод Къртожабене:Името му идва от древна легенда. Преди много години когато целия каньон бил във вода по-високите места били обитавани от хора , но когато страшна болест поразила обитателите и много от тях умрели те трябвали да открият друго място. Двама по-смели мъже тръгнали към реката и когато стигнали те видели,че реката се е отдръпнала и останала голяма пуста площ и така хората се заселили в каньона където сега се намира селото. Тези двама мъже решили да го кръстят на първите две животни които видели това били една Къртица и една Жаба и от там идва името "Къртожабене".
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Веднъж минах през някакво село- Пали Лула :))) Нейде край Перник беше.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Село Драгомъж, Разградско също е добре... :D :D
39
0
 
32
 
! Отговори
falco преди 13 години
"Чудно обаче откъде са се взели камилите в с. Камилски дол."Камилите в селото са се използвали от османските турци до началото на 20 век и са били докарани от арабските им владения,за да превозват с тях златната руда,която се е добивала в старите римски мини.Селото е кръстено така от местните,когато са го основали преди 4 века,защото камила е паднала в дол.Същите римски мини съществуват и днес,подготвяше се строеж на нови такива, но демокрацията ги застигна и всичко отиде по дяволите .
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мен пък статията ме разсмя, а авторът не се е заел да прави дипломна работа за произхода на имената, а ги обръща на бъзик. И колкото и да уважаваме всяко едно населено място не може да се кривим душата, че има и смешни имена и направо къртещи.
37
0
 
2
 
! Отговори
ratchet преди 13 години
това е между габрово и трявна
36
0
 
19
 
! Отговори
Арки преди 13 години
с. Камилски дол,Община Ивайловград е на границата между България,Турция и Гърция.В него до тридесетте години на миналия век е имало камили. С тях се е превозвало стока от Беломориято до днешните кърджалийски села и от там навярно е и името.И в други населени места в област Кърджали превоза се е извършвал с камили.
35
0
 
5
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Ехо!!!Бутан идав от газа!!Не от арабите!
34
0
 
8
 
! Отговори
Bob преди 13 години
Фръчипатка Ломско е мног известно в резервата
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кара си един по пътя и гледа табела с. Долно педерасово - 4 км. Абе секакви села съм чувал ама такова не, я да разбера защо се казва така. На влизане в селото вижда един мъж - копае. - Извинете защо селото се нарича долно Пед....сово.- Не знам, аз съм тук заврян зет, ама ще питаме жената -и се провикнал: Пешо ела тук, че един човек иска нещо да пита.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долно *** е Кюстендилско,ама пак важи
31
2
 
14
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Един пич пътувал с колата си и така пътувайки из непознати крайща на България гледа на среща си табела с.Педерастово,и понеже било жега подминал табелата по енерция,но като осъзнал какво значи и върнал на зад за да види дали не му се е привидяло,върнал но не пишело си едно към едно с.Педерастово..-А стига бе рекъл си той това и на картата го няма.Минал през селото и гледа на центъра на селото мъж с пазарска чанта и го пита-Абе човек защо селото Ви се казва така?А мъжа-Не знам аз съм снаха тук!
30
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 13 години
agagagahahahahaha
29
0
 
1
 
! Отговори
5ko преди 13 години
AI STIGA BE NE E ISTINA....:d
28
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Авторът/ката на статията да ходи в Долно ***,Софийско и да седне на него!Вместо да ми беше цитирал само имена,да се беше поразровил малко и наистина да беше открил нещо за произхода на имената.Ама т'ва си е бачкане,а ние в днес.бг не бачкаме,ние само си пишем...
27
1
 
14
 
! Отговори
фифи преди 13 години
Има и Гъзурници;Габровско.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с. ТОРБАЛЪЖИ
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Изключително тъпо преписана статия на *** автор.А лещата в Тъчилещово са я взели от Кривунделину:))))А камилски дол е не щото е имало камили там ,а щот там е кукуригала камилска птица:))
24
1
 
6
 
! Отговори
дъъъъъ фентъзи о ие преди 13 години
а Плачковци.....