Скутерите мърсят въздуха повече от камионите

В някои градове вече ги забраняват
21 май 2014 12:43,
14
Скутерите мърсят въздуха повече от камионите
Снимка: Reuters

Скутерите изпускат много повече замърсители, причиняващи смог, от големите превозни средства като камионите, съобщи в. "Дейли телеграф".Това означава, че макар и броят на скутерите по пътищата да е относително малък в сравнение с автомобилите и камионите, те имат много по-голям дял за замърсяването на градовете, съобщава БТА.

Международен екип от учени установи , че скутерите изпускат особено отровни газове, включително и високи нива на канцерогeнния бензол, както и група токсични химикали, известни като "реактивни кислородни видове". Затова дори стоенето зад скутер на кръстовище "може да е много вредно за здравето".

Скутерите обикновено са с двутактови двигатели, които не изгарят горивото толкова ефикасно. Системата за отработените газове при тях също не пречиства толкова добре замърсителите като катализаторите в автомобилите.

Учените са измерили емисиите от различни превозни средства, тествали са скутери в лаборатории, измерили са замърсяването в европейски, американски и азиатски градове. Те твърдят, че намаляването на скутерите значително би подобрило качеството на градския въздух, макар и на тях да се пада по-малко от един процент от използваното гориво.

Няколко града в Китай вече забраниха скутерите и отчитат значимо намаляване на замърсяването.

Ръководител на научния екип е Стивън Плат от швейцарския институт "Пол Шерер". В изследването са участвали също британски и германски учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре съм с КРАЗ-а.
12
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Мито преди 10 години
Дрън-дрън-дрънканица. Скутерчето при 3000 об./мин изгаря 150 литра въздух. Една 6 литрова кола при същите обороти изгаря 18,000 литра въздух. Тоест за една минута изразходва въздуха на 18,000 човека!!! Ха сега направете сметка от какво умират китайците в градовете и защо там духат силни ветрове.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой иска да си продаде камионите.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
9 е прав. Четиритактовите скутери са много по-безшумни и горят още по-малко, защото изгарят горивото много по-пълно. Двутактовите наистина са кофти и откъм шум и откъм замърсяване.
9
1
 
1
 
! Отговори
do 8 преди 10 години
Ей добре, че не съм писал под твоя коментар.
8
0
 
11
 
! Отговори
subzero преди 10 години
а случайно да знаете ,че има и четиритактови скутери ,а !?! защо поставяте всиочки скутери под общ знаменател?
7
4
 
4
 
! Отговори
9 преди 10 години
Пълни глупости са това! Всички,които пишете,по-долу сте ***,до един!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да,освен това са по-шумни,по-несигурни и опасни в сравнение с автомобил.Някакъв вид играчка за хлапето който се чудят кво да правят с няколко хиляди.Няма по адски шум от форсиран малолитражен двигател който минава почти непрекъснато под прозорците ти.Дори и най-изтормозените самолети звучат къде къде по-добре.Китайска талига ;)
5
4
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 10 години
Ами така не се живее - всеки безнаказано да си прави каквото си поиска - скоро не знам какво ще подкарат по пътищата - може и ядрени подводници - модифицирани. Все повече се замислям за еднопосочен билет и Терминал 2.... Има нищо гнило в БГ - и то непоправимо...
4
1
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 10 години
Това за скутерите е верно - току - що пресичах пешеходна пътека - току - що минаха три скутера едновременно - не само че не зачитат никакви значи , не спират никъде , ами и такава зловонна смрад се носеше след тях - тъкмо позабравихме "Трабантите" и - те сега - скутери ли не щеш , в гората - отиваме - АТВ-та - вдигат олелия до небето и изскачат ненадейно... Няма ли правила в тая държава??? Защо всички реват , а в същото време малцина само спазват правилата, написани в нормативните актове... Т
3
4
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Внушават ни да изхвърлиме скутерите и всеки да си вземе по една" шкода мадара",хем екологично ,хем нафтата ще се продава повече,пък и в Шумен може да живнат.
2
8
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 10 години
Нещо не мога да им хвана логиката - един камион изгаря от 15 - 30 литра гориво на 100 км, а един скутер около 2 литра. Но китайците винаги са хващали същността на проблема. Даже врабчетата си избиха, защото решиха, че те са им виновни за загубите по реколтата. Само дето се оказа, че без врабчета загубите са още по-големи, та трябваше да си внасят врабчета от Съветския Съюз.
1
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Скутерите обикновено са с двутактови двигатели" - стига бе, вярно ли??? Сигурно замърсяват и повече от самолетите, хех.