Голям процент работещи не могат да си позволят почивка

Почивката не е лукс, а инвестиция в психично здраве
30 юли 2024 20:26, Инна Ангелова
298
Голям процент работещи не могат да си позволят почивка
Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: отпускпочивкаработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можем да се вредим украинците, на които факаните руснаци им докараха война и после и украинци и руснаци ни се натресоха, бягайки от войната и РазПутин! Това е пълната истина за БГ
182
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много уважавам трудолюбието. Цял ден мога да стоя и да гледам как някой работи. И на мен ми се ходи на почивка, но няма как да стане, защото от нищо не съм се изморил. Затова, ща, не ща, хода само на екскурзии.
181
0
 
5
 
! Отговори
до172 продължение преди 1 месец
Държавата е институция за системна кражба в особено големи размери, не съм го казал аз ако те интересува а доста по умен от мен.
180
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълни глупости. Бил съм 12 пъти в Гърция и 3 пъти в Кипър! Ми там са си 4-5 месеца на почивка в Годината! Няма град, дето на 20-30-40 км да няма курорт и да не си ходят по плажове, кръчми....Просто те това не го броят за почивка! Няма по-добре живеещи от Гърция и Кипър в Европа
179
0
 
0
 
! Отговори
до 180 преди 1 месец
Те сегашните гледат само схеми и бързи печалби.Дори бивши депутати не четат законите и се надяват някой си да им помогне,срещал съм такива.България е пропита с наивници.Дори познавам един дето чака да го назначат за премиер и даже си вярва.Доста хора съм срещал и повечето не се трудят реално.Сложно е със схеми да успееш,ако не си кадърен!
178
0
 
4
 
! Отговори
до172 преди 1 месец
Бате то тва,че от 96 си на пазара и си оцелял някак не е много за хвалба, ти трябва да се радваш на животв вече не да оцеляваш, мене спецялно няма как да ме наемеш щото не работя и не си търся работа, но много уважавам трудолюбивите хора и зная, че ако не са те другите тарикати ще умрат гладни, аз не съм тарикат и никого не съм излъгал, просто има и други начини, *** тва да наливаш в системата и да оцеляваш не е добре, наливаш в каца без дъно която изобщо не я е еня за теб, з,а,й.б.и я системата.
177
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами да не почиват бе! Някой насила ли ги кара да почиват?
176
2
 
2
 
! Отговори
За да си почиваш, преди 1 месец
трябва да си работил! Кой работи в клуба на богатите? Имам в предвид България! И не оплювайте, така искахте и искате по-натък в предвид еврото! Пишете така ли беше в соца? Чакам лъжливите ви коментари! И стига сте се оплаквали!
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до176 Ве то цялата ни к,о,ч,и,н,к,а си е един балон, той, че ще се пръсне е ясно,ми с кви ли го...на е пълен и колко ще пръскат.
174
0
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 1 месец
Прав си,ама не знаят какво е труд.Мога и да не работя вече,но работя!Обаче те гледат тарикатлъците не труда.Амен това ме боли.Българин съм и правя всичко да давам добър пример.
173
1
 
3
 
! Отговори
до175 преди 1 месец
На здраве бате, само дето сънито вече не ме кефи толкова, та ходя на по тихи места и без жена, *** да си додим на думата на здраве, мани ги заемите на всеки плаж си е купон, лекаи умерено, че глава боли.
172
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква икономика има България, какво точно произвежда? Някакъв балон който скоро ще се пръсне и ще стане много неприятно.
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия охлюви дето не могат да релаксират са се заробили с ипотечни кредити за по 30 год. ....да си ги оставим да си плащат там каквото са си надобили ! наздраве от сънни бич
170
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха-ха! "Ти ли ще ми каже на мене?" Класическо Бай Ганиио
169
0
 
5
 
! Отговори
До 172 преди 1 месец
Е бива ли такова нещо? От 96 година си на пазара, па се нервиш. Пази си нервите.
168
7
 
1
 
! Отговори
до 166 преди 1 месец
Ела да те наема бе ''умник''!Аз когато имах персонал,ти дори вероятно не си знаел какво е това работа.Ти ли ше ме отваряш бе?!От 1996 година съм на пазара и съм оцелял!!!!!!!!!!!!ти ли акъл ше ми даваш бе тарикат?!Самп знаете да смучете системата в която АЗ наливам пари!Деееееба и отворковците дддеееееба!
167
1
 
9
 
! Отговори
До до 163 преди 1 месец
Не се ядосвай толкоз. Гледай си здравето, че ти да не опреш до болничен. Колкото до комунизма....ами няма как всички да сте бизнесмени, кой ще ви работи тогава. Ако не си "бизнесмен" с дюкянче за цигари и си работиш сам, то би трябвало да знаеш, че трябва да уважаваш работниците си. Те те правят капиталист. Без тях си нищо. Без потребителите ти също. Животът е колело. Помни го. Днес си едно, а друг път друго. Не е една непроменлива права всичко това. Мъдрост се иска, не става само с ядене.
166
1
 
4
 
! Отговори
Подготвяйте се преди 1 месец
Голям глад идва роби. Тя Европа обеднява камо ли 6 милионната плюнka България
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
па кой ги е карал да се хващат за малко пари ? не съм аз !
164
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е такива с болничните гласувате за комунистите и после олеле!Ама ще дойде и ващо време да се съобразявате кой плаща и кой ползва!!!!!!!!!!!!!!