Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя

При повтаряне на нарушение санкциите ще се умножават
Обновена: 28 сеп 2024 14:28 | 28 сеп 2024 09:43, Елка Василева
118
Гърция готви жестоки санкции - затвор до живот, отнемане на книжка, за нарушения на пътя
Снимка: архив, БГНЕС

Нов правилник за движение по пътищата в Гърция предвижда тежки санкции за нарушителите. Страната е в челните места в Европа по брой смъртни случаи от пътнотранспортни произшествия, като само през 2023 г. загиналите са около 650.

Намаляване на скоростта в града от 50 на 30км/ч и на 20 км/ч там, където има училище или детска градина, и по-тежки наказания, особено при рецидив, предвиждат част от промените, предаде кореспондентът на bTV.

Нарушенията вече ще бъдат в три категории:

    с нисък риск - глоба от 30 евро и отнемане на свидетелство за шофиране до 10 дни при нарушения от типа на неносене на документи или неправилно паркиране;
    със среден риск - глоба в размер на 150 евро и отнемане на свидетелство за управление за 20 дни при шофиране без предпазен колан и каска, както и използването на мобилен телефон;
    с висок риск - тежки наказания с криминален характер, съгласно изменение в Наказателния кодекс от 2024 г., при нарушения като шофиране в нетрезво състояние, нарушаване на знак стоп или преминаване на червено, незаконни състезания, превишена скорост, както и неправилно изпреварване и движение в аварийната лента.

Тежките наказания ще бъдат: лишаване от свобода от 1 до 10 години и повече, ако деянието е довело до смърт на участник в движението. При смърт на повече от едно лице съдът може да наложи и лишаване от свобода до живот.

При повтаряне на нарушение санкциите ще се увеличават, а ако същото нарушение се направи три пъти в рамките на пет години, се предвижда отнемане на книжката за срок от пет години и нарушителят да премине отново курс на обучение и изпит.

Гласуването на промените ще стане в близките дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от Звезди
Бракът на принц Хари и Меган Маркъл е в застой
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Питеците отново почнаха да дават акъл на деугите и както винаги си мислят че те са най умните. Някакъв разбирач ни обяснява че в Гърция половината сграден фонд бил незаконно строителство,пълен см .шник. В Гърция всеки собственик на имот на 10 години е длъжен да представи в общината докумен от правоспособен ел.техник документи за проверка и изправност на ел. инсталацията на имота.
99
0
 
3
 
! Отговори
справедлив преди 15 минути
В Гърция е супер , а тези измислени статии са само за наивници.Изминал съм над 10 000 км това лято в Гърция без да съм спиран нито веднъж.Както и моите приятели.А и полицаите там са супер интелигентни и компромисни.Особено с туристите.За родните мишоци ,които се крият в храстите нямам думи.В нашето БГ смъртните случаи за 2023г са със 100 повече ,при двойно по-малко население.В Гърция само туристите са над 33 млн. за 2023г.Не вярвайте на измислиците с които ви плашат.
98
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганю преди 18 минути
Г А Н Ь О В Ц И Т Е
97
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганю преди 20 минути
Там където са ми сложили трите точки съм писал *** В Ц И ТЕ. В демократичната уж БГ вече човек не може да си изкаже и свободното мнение
96
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганю преди 23 минути
*** са в траур. защото Гърция е ИСТИНСКА ДЪРЖАВА със закони и правила които са задължителни ЗА ВСИЧКИ. Ама *** нали са свикнали в БГ да нарушават всички правила и закони, ще им емного тежко като стъпят на гръцка земя. За това ревът е толкова голям и мъката е толкова неутешима. Надявам се един ден и България да стане ИСТИНСКА ДЪРЖАВА като Гърция.
95
3
 
3
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 1 час
Насело който кара трезвен след 17ч. му се смеят поне три месеца след това.
94
0
 
1
 
! Отговори
До училищата... преди 1 час
Имало ограничение 30--добре ,ама Аз не знаех ,че там стават катастрофите , Има едно му се вика ,,конфликтна точка,, ако искаш да правиш превенция премахваш конфликтната точка каквото и да струва на държавата ,има и друго нарича се ,,палеативно действие,, нема да го обяснявам вие сте интелигенти а АЗ шофьор цял живот и наблюдавам ! Всеки ден виждам как във презастроения град Пловдив нещата стават все по зле на всеки метър общинска грешка ( а дали са грешки ) НЕ те са умни и ще се махнат !
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
При неспазен стоп или превишена скорост без причиняване на ПТП 1г затвор? Бая е прекалено.
92
5
 
12
 
! Отговори
Observer преди 2 часа
В Америка и Канада навсякъде покрай училища, паркове и детски градини ограничението е 30км. Почти на всяко кръстовище има стоп на който се Спира! При спиране на училищен бус с ученици с включени светлини, цялото движение в двете посоки спира. Ако не спреш ти взимат 9т. и глоба. В Канада имаш общо 13т. в шоф.книжка. За катастрофа с фатален край да не говорим, там е много сериозно. Та не виждам нищо необикновенно в тия закони. У нас също трябва да бъде така. Иначе е джунгла и хаос!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Попадна ми статистика за убити и ранени от катастрофи от 1971 до 2015 година. Примерно 1974 година имаме 978 убити и 6818 ранени. През 2004 година имаме 943 убити и 9308 ранени. Най-много убити по тази статистика имаме през 1994 година - 1390 убити, а най-много ранени имаме през 2006 година - 10215 ранени. Да не забравяме, че през последните години смениха статистиката и това доведе до рязко намаляване на броя на жертвите от катастрофи
90
9
 
10
 
! Отговори
От грък акъл не ща ! преди 3 часа
Правил съм си експеримент да карам със 20 км -- преди да говорите пробвайте и вие ! Опашките във големите градове ще станат десеторни и колите ще ви заминат за един месец ! Колите не са пройзведени да могат да издържат на това ! Иначе със 10 км във час е още -по безопасно гарантирам ви ! За 5-часа няма да стигнете до работата си !
89
10
 
5
 
! Отговори
От грък акъл не ща ! преди 3 часа
Те са изпаднали във истерия ! Ако работя във Гърция във транспорта като шофьор веднага напускам -- това става най-рисковата професия във мирно време шанса да бъдеш мачкан от всякъде многократно нараства за една герешка ще останеш без работа или ще гниеш по затворите --няма безгрешни хора .Аз влезнах на жълто ,ама не е вярно ,небеше червено как да не съм спрял на стопа бе ?Или внезапно изкачаш елемент на пътя -ходи доказвай като нямаш свидетели... и със 30 и 20 във града --тези са луди !!!
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Неслучайно в Гърция половината от сградният фонд е НЕЗАКОННО строителство. Така ли щеше да е ако се спазваха законите?! Разбира се че отговора е НЕ.
87
3
 
15
 
! Отговори
У нас през 2023 г преди 4 часа
убитите при ПТП/според НСИ/ са 525 души.При положение,че Гърция е 1,53 пъти по-голяма по население от нас(10,46млн.срещу 6,78 млн),пропорционално,за да сме равни,там би трябвало убитите при ПТП да са 803,а те са 650.Тоест бием ги сериозно.Но те променят законите си,а у нас всеки знае,че всички закони са конюнтурни,създадени да обслужват някого,но не народа.Всичко в страната ни е в интерес на техни благородия власт и пари имащите.А те се сещат за народа при мегалъгането преди избори.
86
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
По времето на Ковид в Греция имаше забрана за събиране на повече от 20 човека в домовете и 2200 вечерен час. Глобата беше 50000 евро ФИКСНАТА!Познайте, 50 човека само гърци) плюскат до ранни зори , волумето на макс дъни та се чува през три села. И дали дойде полиция?!?! Ами много ясно, НЕ-НЕ-НЕ. Така е с всичко там.Законите са на книга ама никой не ги спазва.
85
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Това само потвърждава моетоОтдавнашно заключение че в Гърция НЯМА държава.Санкциите и сега са безумно строги но никой не ги прилага.Там са като в родово общинно съжителство. Гръм на грък око не вади.Честито на закупилите имоти в роя тинярник Греция!!
84
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
фашизъм . . по времето на соца при десет пъти по малко коли са загивали 3 пъти повече хора, нщо че е имало затвор. Закона трябва да предотвратява престъпленията, останалото е след дъжд качулка???
83
3
 
24
 
! Отговори
Така преди 5 часа
Трябва да стане и тук .Не може този ,който уби Ани и Явор на пешеходна пътека,да получи 6 години затвор.
82
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Само ако можеха да сложат същите наказани за крадливите си политици.
81
1
 
7
 
! Отговори
Само преди 5 часа
Така