Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?

Гръцки медии: Според лингвистиката той не можел да се нарече самостоятелен
4 юли 2024 09:08, Петър Бойчев
143
Македонският език е български диалект, как да се нарече скопският?
Снимка БГНЕС

Славяноезичния народ в днешна Северна Македония говори български диалект. Македонският "език" произлиза пряко от старославянския (старобългарски), на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Сърбите измислят друго име за местните българи, след като завладяват територията - "македонци". Това се казва в статия на гръцкия вестник "Прото Тема", цитиран от БГНЕС.

Публикацията е озаглавена „Историята на скопския език и защо той не трябва да се нарича македонски“. В подзаглавието се задава въпроса - "Как трябва да се нарича езикът на скопския народ?"

След Балканските войни (1912-1913) областта (днешна Северна Македония) попада под контрола на Сърбия, която първо я присъединява като провинция (Вардарска бановина), а по-късно (1944) като Социалистическа република Македония в състава на Федеративна република Югославия.

Езикът, който се говори от мнозинството население на Северна Македония, е просто езиков диалект, тясно свързан с българския и сръбския език. Според принципите на лингвистиката той не може да се нарече самостоятелен.

Колкото по-близо сте до границата с България, толкова повече сръбските белези намаляват, а българските се увеличават и обратното. Сръбските лингвисти придават повече тежест на общите черти на "македонския" със сръбския, а българските на общите с българския, като първите твърдят, че този диалект е продължение на сръбския, а вторите на българския.

Общите характеристики на диалекта на държавата обаче са по-близки с българския, отколкото със сръбския. Македонският език произлиза пряко от старославянския (старобългарски), говорен през 9-ти и 10-ти век в днешна Северна Македония, на който Кирил и Методий превеждат Светата Библия. Общите думи със сръбския идват късно и навлизат особено след завоеванията на сръбския крал Стефан Душан.

Славяните в днешна Северна Македония са се наричали българи. А. Вайлан в книгата си „Le probleme du Slave Macedonien” (Проблемът на македонските славяни - бел. ред.) (1938) пише: „Bulgare est justement le nom ethnique des Slaves macedoniens” („Българи е точното етническо име на македонските славяни”). През 1861 г. братя Миладинови публикуват народни песни в сборник, озаглавен „Български народни песни“.

Гърците също са смятали тамошното население за българско, както е видно от „Македонски речник“ от XVI в., речник от 301 славянски думи и изрази от района на Костур, издаден през 1958 г. от Ч. Джанели и А. Ваян.

Но как сърбите са могли да държат на своя територия един народ, наречен българи? Измислят друго име, "македонци", което е използвано за първи път в началото на XX в. от руските панслависти. Говорът на славяноезичния народ в РСМ е нищо повече от диалект на българския език (с някои гръцки думи и прилики със сръбския език).

Изглежда, че новото ръководство на Скопие е решило да практикува политика на фанатизъм и нетолерантност. Сигурно е, че ако то продължи с тази обосновка, хибридната държава, която управлява, няма да има светло бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
9
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
Значи, за толкова години гака и не разбрах, кое му е сложното да се разберем с Македония. Има ли македонски книжовен еИк, написан от българин? Има. Българи ли са се смятали зедовците на тия аш македонци? Българи. И какъв е проблемът ние да кажем, да ние ви написахме книжовния език, а те да кажат-да, дедо ми раправяше, че е българи. Махаме обидните неща от учебниците ни и готово. Вече кой какъвто иска да се смята, ако ще и за американски македонец, наследник на Колумб.
61
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименЧАКАЙ СЕГА КОИ МАКЕДОНЦИ ДА РАБОТЯТ С ВАС И ЗА КАКВО?НАЛИ МАКЕДОНЦИ СПОРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ НЯМА!!!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
некой да им обясни на тия че Кирил и Методий нищо не превеждат... после да ги прати да прочетат тва онова за Сава, Наум, Ангеларий и Горазд....
59
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЗАБЕЛЯЗВАТЕ ЛИ ВСЪЩНОСТ ЗА КОЙ ЕЗИК СТАВА НА ВЪПРОС-СКОПСКИЯТ СПОРЕД ТОВА ГРЪЦКО ИЗДАНИЕ...С ДРУГИ ТЕ СЕ НАХВЪРЛЯТ СРЕЩУ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ...НЕЩИЧКО ДА ПИШЕ ЗА МАКЕДОНСКИЯТ В ДНЕШНА СЕВЕРНА ГЪРЦИЯ,ПРИЗНАТ КАТО ТАКЪВ МНОГО ОТДАВНА ОТ ОФИЦИАЛНА АТИНА-ДОКУМЕНТИ КОЛКОТО ЩЕШ!И СЕГА КАКВО БЪЛГАРИТЕ ТРЯБВА ДА ОТВАРЯТ ШАМПАНСКОТО И ДА ПРАЗНУВАТ ЗАРАДИ МНЕНИЕТО НА НЯКАКЪВ СИ ЖУРНАЛИСТ...Я ПО СЕРИОЗНО!
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На гърците им светна под шапките, че е по- добре с България да имат едно мнение по въпроса и да укротим македонистите, отколкото да ги оставим да подпалят региона. Гърция има близка връзка със Сърбия, но тук за македонците не може да има компромис и ще трябва да работят с нас!
57
22
 
2
 
! Отговори
Благоевград преди 3 месеца
Нямаме друг избор , освен да дойде час по - скоро македонската войска и да ни освободи нас , македонците от Пиринска Македония , които сме под българска окупация още от 1912 г.Вън българските окупатори от Пиринска Македония !
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво на гърците...точно в десятката...
55
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До FMC 49 - За жалост обаче в БАН са абонирани за заплати и такива хрантутници, които знаят влашки език, получавали са възможност да ходят в служебни командировки в Румъния, знаят много неща за поетапното румънизиране на тамошните българи, но предпочитат да заобикалят тази тема и да "творят" в други области на етнологията и лингвистиката, за да не си създават противници и за да имат възможност да продължат да гостуват в Румъния на държавна издръжка и там да ги приемат радушно.
54
2
 
8
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
Ние, българите, сме щастливци, че имаме за съседи велики Държави. На север граничим с Римската империя. На югозапад с Македонската империя. На югоизток с Османската империя. На юг с Византийската империя. Да му се неначуди човек, как толкова много империи не са ни превзели ;)
53
3
 
7
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 3 месеца
До АнонименВ РСМ живее популация все още единна с тази в България, Източна Сърбия и със Северна Гърция. Хората могат да се наричат както си щат. Въпросът е какви са били предците им: това е научен въпрос и без съмнения: хората са били, а някои потомци и сега са българи. Езикът е част от общото с българския диалектно пространство, център на балканския езиков съюз. Нещастната популация за да оцелее физически през 20 век и сменят името. Най-честно би било Северомакедонци или Сърбобългари
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Браво а гърците, в случая добре отразяват историческата истина!
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След тази статия нямаме друг избор като държава освен да влезнем с армията си в Македония.
50
4
 
8
 
! Отговори
А пък аз питам, преди 3 месеца
1. Защо на следДеветосептемврийските хрантутници от БАН им беше нужно толкова много време, за да се осмелят да публикуват чак през 80-те години на 20-и век една брошурка, в която да отбележат този факт - че македонският говор е диалект на българския език? 2. Защо съвсем наскоро подлизури от napaзuтa БАН на всеослушание заявиха, че имало самостоятелен македонски език? 3. Защо имената и снимките на тези продажници не се обнародват, та всеки да ги заплюе? 4. Защо получават заплати от данъците ни?
49
2
 
15
 
! Отговори
112 преди 3 месеца
Руският също е български диалект.
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес съдбата на българите в Македония следват и молдованите. Там ги румънизираха вече. Нищо, че Молдова е съществувала векове, а Румъния е като Македония-една измислена държава, представена за наследница на Римската Империя и траките. Молдованите са бетер от македонците-сами се отрекоха от историята си.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В периода 1912- 1913г. Сръбския крал става симпатизант на Съветската власт . За да е против Царство България. Така през тези години изпраща платени сърби в македония да я населяват за в бъдеще територията и да прокарват сръбската политика . Парите свършват работата . Но сърбите много не им се работи и решават след година ,две да се завърнат в Сърбия. Така и излиза приказката от македонците " со опинци доидоа, со кондури си ойдоа"
46
4
 
18
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
Румънският език след 1854 година обаче е по-зле. Там директно се прави нов език с френски и италиански думи, премахват се българските думи, които са били доста голям процент. Дори богослужението в църквите до началото на 20 век е било още на старобългарски, на какъвто се служи днес у нас. Та така. Ако Македония е рана, Румъния и българите там, са два пъти по-голяма рана. За жалост никой не говори вече за ссимилацията в Румъния. А и в Гърция. За Турция е ясно.
45
5
 
12
 
! Отговори
FMC преди 3 месеца
Грците пропуснали да отбележат, че македонският език е създаден след 44-та от българин, взел скопския диалект + сърбизми, премахвайки буквата и звука "ъ". Ако бяха написали това, нямаше да има нужда да разтягат локумите толкова.
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЕВЕРОВАРДАРСКО ЕСПЕРАНТО:-))))) Якооооооо. Само сарказма побеждава простотията! Ако това влезе в обръщение- ама на ниво народ, политика, медии и т.н. - сърбоманските тикви ще гледат и ще мигат.Аз лично почвам да го ползвам от днес
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руския белогвардеец на квартира в къщата на Йонко Вапцаров/ син на Н. Вапцаров /Потурчаков хайдут на ужким,./ Става от руски царист съветски социалист от Коминтерна. Привлича младия Н. Вапцаров са конспирацията с добре платена услуга . Така младия поет казва на майка си от сръбски произход " Мале от днес сум македонац. , а братовчедка му , пита , а Мале аз сега каква сум.