Тридневни опашки за гориво... В най-богатата на петрол страна

Въпреки хиперинфлацията горивото във Венецуела остава евтино
27 май 2019 20:40,
55

Снимка: Reuters, архив

За Венецуелците нефтът е нещо като рождено право. Страната с най-големите доказани резерви на суров нефт в света. И все пак във Венецуела горивото в последните седмици се оказва в недостиг.

Въпреки хиперинфлацията, правителството на Венецуела така и не повиши цените на горивото. И до ден днешен, в разгара на една от най-сериозните икономически кризи, пълненето на резервоар във Венецуела е изключително евтино - стига човек да може да си позволи да чака на опашка с дни.

През последните седмици хора от много щати във Венецуела описват остра криза с недостига на гориво. Не за първи път страната е изправена пред криза с горивото, но предишните ситуации са били обяснявани с лоша дистрибуция или логистични проблеми и недостиг. В този случай, докато гражданите се редят с дни по бензиностанциите, много от тях се опасяват, че всъщност няма гориво за всички.

Колапсът на Венецуела – по-бърз спад дори и от кризата след разпада на СССР

Единственият "оазис", незасегнат от кризата, остава столицата Каракас, която е стабилно снабдена. Според много критици това е опитът на президента Николас Мадуро да пресече недоволство на хората: Доброто обезпечаване на столицата предотвратява протести против правителството, особено след месеци недоволство.

Не така стоят нещата в провинцията. В западния град Сан Кристобал дел Тачира на Лорена Амая й се е наложило да спи три нощи в колата си, заедно със сестра си, докато чакат на опашка да заредят резервоара с гориво. Двете сестри паркирали колите една зад друга и сложили матрак в едната, на който да спят.

"Днес е рожденият ден на синът ми и вижте къде съм аз", обяснява 42-годишната Лорена пред CNN. Успяла за кратко да напусне опашката, за да види 10-годишния си син, докато сестра й пази мястото. А синът й?

"Помолих съседите да го наглеждат, докато съм тук, но иначе си е сам у дома", казва тя.

Сестра й пък казва, че това е най-скъпото гориво, което е зареждала. Символичната цена на бензина скача доста, когато се прибавят и трите дни на пропусната надница, докато са чакали на опашка.

Как се стигна до кризата?

През 1989 г. избухват протести в столицата Каракас, след като правителството на президента Карлос Переш обявява край на субсидията за петрола, която е поддържала цените много под пазарното ниво. От тогава повишаването на цените на горивото е тема табу за венецуелските политици.

30 години по-късно и 5 г. остра икономическа криза, при управлението на Николас Мадуро, горивото е все още евтино. Производството обаче е свито под нивата от преди 1940 г.  През април 2019 г. Венецуела е произвела едва 830 000 барела на ден. За сравнение в началото  на годината прозводството е стигало 1,2 млн. барела на ден.

Във Венецуела: до 40 литра бензин на кола

Държавната нефтопреработваща компания PDVSA не успява да поддържа нивата на производство. Много от машините са морално остарели или счупени, а фабриките нямат достатъчно работници. Честите спирания на тока от март месец пък допълнително усложняват ситуацията.

Компанията не публикува данни за продукцията, така че няма начин да се знае колко точно се е свила. Въпреки това доставки от ключови международни партньори като Русия предполагат, че компанията има нужда от помощ с чужд внос.

Правителството на Мадуро обвинява за кризата корумпирания мениджмънт на компанията, както и американските санкции.

За опозицията обаче недостига на гориво е доказателство, че Мадуро не е в състояние да ръководи стабилно Венецуела. В социалните мрежи кампанията #VenezuelaSinGasolina (Венецуела без гориво) обвинява правителството в неспособност да поддържа най-ценната индустрия на страната.

"Решението за излизане от този хаос е Мадуро да си отиде (от поста)", настоява Мигуел Пизаро, конгресмен от опозицията.

Недостигът на гориво изостря и още една криза в страната - хранителната. Венецуела няма добре развита железопътна система и повечето от големите й градове са далеч от брега, така че без гориво, хранителните стоки не могат да се придвиждат до градовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Другарят Банев какъв е, виден демократ случайно ходещ на Бузлуджа!
24
5
 
16
 
! Отговори
Комунизъм=разруха преди 5 години
Ако комунистите завладеят пустинята Сахара то със сигурност пясъка ще стане дефицит.
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22..НИКОЙ КОМУНИСТ НЕ Е НАРЯЗАЛ НИТО ЕДИН ЗАВОД! А това че лобираш дне за ЕС който ти нарежда какво и колко да произвеждаш.Си е твоя вината! Разбра ли ме правилно? Затова ще имаш имаш в магазина си домати и краставици от Македония,Грозде от Индия,лук от Полша ЩОТО НАШИЯТ ГНИЕ ПО СКЛАДОВЕТЕ И НЯМА ПАЗАР..И така! На времето България произвеждаше и за нашият пазар и за износ.Сега всеки сее това.Което може да продаде на вън за евра.! И не го интересува жалкият ни "пазар" ! Ок? Всичко е бизнес!
22
2
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
опашките са нещо типично за тази политическа система,още си спомням как майка ми бягаше от работа по обяд за да купи нещо което рядко пускат в магазина а баща ми се уреждаше с каса бира веднъж в месеца само защото беше приятел с магазинератака се породи едно време у нас връзкарството и до днес не можем да се оттървем от негоако тези хора имаха пари за да си пазарят продукти то и пред магазините щеше да има опашки не само пред бензиностанциите
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производството обаче е свито под нивата от преди 1940 г. !!!!Стига не може да бъде, това и нашите комунисти не можаха да го направят, ако не броим, че нарязаха печеливши заводи.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19 сти..Ами същото е което казваме и ние.Бойко е неуспял комунист и интригант.Самовлюбен в себе си човек и властта.Но Герберите заблудени гласуват за него! Нали? Ами всеки според интелекта му! -:) Той да плюе върху теб а ти да си мислиш че вали дъжд./Няма как да стане!-:)
19
7
 
11
 
! Отговори
Набор 54 преди 5 години
Няма нищо по-лошо за един народ да го налази социализъм съветски(руски) тип.Голод,холод и чувство к родиде(определението е на един чукча).
18
5
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Ей това *** няма да ви дойде акъла. Ти му казваш че се мре от глад, той ти вика: ама то е евтино! Честна дума много сте зле и няма да се оправите...
17
11
 
15
 
! Отговори
пецата преди 5 години
американците искат нефта на венецуела и от там идват всички беди
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13...Представи си следната ситуация! "комуниста" ти продава горивата на една и твърда цена! А "демократа" ти продава горивата На цена Толкова колкото може да вземе от теб.А сега прецени кое е коректното точно?-:)
15
8
 
11
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 5 години
Неуместно е да се сравняват Венецуела и Китай. Китайския комунизъм е изроден капитализъм. Във Венецуела управляват *** и алчни същества които лесно бяха изиграни от САЩ и останалата "демократична" cвoлоч". Китай произвежда абсолютно всичко. Китай има хилядолетна история. Венецуела е създадена от Симеон Боливар който е решил да направи Държава от потомците на изнacилените от европейците ***. Като добавиш и социализъм си става б'aло си мaмaта както обичаме да казваме.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този сайт ни ограничава чрез възможността.Да напишеш само няколко реда уви! Е как да споделиш повече? Съкратеното мнение.Не се схваща от всички! А и звучи като "стихотворение"!-:)
13
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
До 10 ти...Не знам наистина какво се случва там..Но помня след 1989 г..Когато беше купонна система,имаше опашки. и режим на тока.Не че сега ги няма в "Кауфланд" примерно...Но още срещам тук там писания на малки тогава и пораснали днес деца.Да казват.Колко "лош бил "комунизма" по него време. Как да им обясниш че.Помнят точно времето.когато държавните блага и структури в икономиката ни.Преминаваха в частни ръце..Примерно нямаше кисело и прясно мляко.Защото нямаше кой да го изкупува млекото.
12
11
 
17
 
! Отговори
Мръсни комунисти! преди 5 години
Венецуела имаше шанса да стане супер богата страна подобно на Саудитска Арабия. Но благодарение на комунистите си пропиляха шанса. Сега вече света върви към екологичен траспорт и търсенето на петрол не е това което беше. Арабите направиха луди пари (трилиони) когато цената беше над 100 долара за барел. После започнаха да строят чудесии и сега привличат богати туристи от цял свят.Венецуела можеше да направи същото даже и във по големи мащаби. Но комунистите както винаги провалят всичко.
11
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е социализма. В Сахара може да предизвика дефицит на пясък
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 5 цента за литър и аз ще се редя!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ахахахаххаахаха тия стигнаха истинския социализъм! Браво, браво на Венецуела! Да построим социализма и в България!
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това се дължи на фактът,че властта се държи от алчни неграмотни и глупави хора.Ето в Бг няма социализъм нито комунизъм.Добре ли е?Честно?Ми не е добре всички знаеммче след 30-40 год няма да съществува България.Ще има ромско-джагалски виалети.Математиката още никой не я е победил..
7
14
 
22
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Където се намесят американците следва бедност, мизерия и гражданска война.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само че не пишат каква е цената. В Иран е 7$ за 100литра беше 5$. Ирак преди демокрацията същата работа направете си сметка колко ни далаверят