Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
20
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Нещо конструктивно и разумно предлага ли тази Грета, освен истерии?
118
0
 
6
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 5 години
да ѝ дадат една ч о р к а, че да се успокои малко тая госпожа.
117
1
 
10
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 5 години
Според финансови анализатори, повечето пари на света са в офшорни сметки и лични сейфове.Това на практика са пари в "кома". Те не възпроизвеждат благосъстояние за човечеството.Но, за генерирането им са хабени ресурси и замърсявана планетата. И тук е пиниза с идеологическата диверсия. За екология говори някаква смахната лигла.И хората си казват - мани го тва лудото, пълни простотии дрънка. А шепа хора заспиват с мисълта, че имат милиарди, а други не спят, защото са болни от отрови.Слава на Долара
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както и при аутизма, хората със синдром на Аспергер общуват изключително трудно, тъй като не разпознават сигналите при комуникация. Често те не разбират реакциите или чувствата на околните. Не разчитат жестовете, изражението на лицето или интонацията, а приемат всичко буквално.
115
0
 
10
 
! Отговори
човек преди 5 години
Както номер 114 преди мен правилно отбеляза, това момиче дори не отговаря на критериите за сферата за която има претенции и в която твърди че е компетентно.И нещо повече, настройва много хора срещу нея с гневните си изблици.Нямам нищо лично против никого. Обаче за нея знаем че е преплувала океана за да стигне до САЩ, понеже мрази самолети. Но хора от нейния екип разбирам че ще се върнат обратно през океана със самолет, което е в явно противоречие с нейните твърдения.
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докъде се докарахме! Да се използва едно обсебено от злото дете! Социалните и здравни служби трябва да спрат незабавно това безумие!
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емоционалността на Грета Тунберг идва от заболяването синдром на Аспергер което е от спектъра на аутизма.
112
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малката пикла досега не е ли пътувала със самолет или само пеша е ходела.
111
0
 
4
 
! Отговори
човек преди 5 години
До: номер 111Аз съм начетен и образован. И като такъв не обиждам другите коментиращи тук във форума.И къде от написаното от мен се вижда и ти дава основание да си правиш извода, че смятам "не-нормалните" за глупави? Тъкмо обратното, дадох за пример професор Наш, който е бил шизофреник и блестящ математик.Това обаче не го прави нормален.Друг един по-пресен пример ще ти дам. Григорий Перелман, виден руски математик, доказал хипотезата на Поанкаре. И той нещо е май изкукуригал...
110
0
 
14
 
! Отговори
до 111 преди 5 години
Джуджи, съчувствам ти, но не говори неверни неща. Аспергер е интелектуален дефицит и развитието в една-единствена тясна област не компенсира неспособността на засегнатия да функционира нормално във всички останали. А тва момиче, горкото, не е развито дори и в сферата, за която се пънат да й присъждат награда. Просто е обучено от болно амбициозните си родители-театрали и дотам. И малко MKUltra за разкош. Гротеска.
109
1
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Затуй ли тва врескало писка ?!Лошите и краднали мечтите.А пък откраднатото детство,ще си го търси, като наследство.
108
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздайте нобелови награди и на пеленачета. Нобеловата награда навремето беше нещо, сега вече е нищо, все едно е грамота за участие в някое тъпо състезание, каквито се раздават на килограм.
107
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
човек: "Че момичето не е наред с главата е повечеот ясно.Даже според официална информация едиагностицирано със синдром на Аспергер, от аутистичния спектър."------------------дали си човек?! това че Грета има този синдром, я прави 10 пъти по -умна и интелигентна от "нормалните" , а не я прави глупава!! С този синдром и подобни на аутистите са половината от великите мислители и философи, познало човечеството! Май нещо с твоята глава не е наред! Чети и СЕ ОБРАЗОВАЙ преди да говориш простотии !!!!
106
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пази Боже, бъдещето на Земята да зависи от психари като Грета! Светът има нужда от любов, а не от крясъци и ярост! Ако ядреният бутон попадне в ръцете на подобен "нобелист", можем да видим апокалипсиса!
105
0
 
10
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Хора без работа отсъждат глуости ! Нобелова награда се дава за резултати ! Друг е въпросът, че на не малко хора бе дадена по чисто политически причини ! Ако ви е трудно да решите питайте... самият Алфред Нобел !
104
0
 
23
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Не й се реве - напъва се и не се получава, но цялата зала беше във фалшив възторг. Не е луд, който яде баницата - възрастни хора й ръкопляскаха, за да се направят и те на екозащитници. Такива хора опорочават добрата кауза.
103
0
 
22
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 5 години
Защо не назоваха поименно кои държави замърсяват, и защо няма тежки санкции срещу тях? Разбрахме, че Грета е болна и употребена в игра, която не разбира. 90те години имаше изказвания за климата, но никой не чу тогава. Защо се позволява на САЩ, Китай и Индия да замърсяват? Защо се позволява безконтролното раждане на деца в Африка и Азия, като няма място за всички на тази земя. И Защо винаги бялата раса трябва да се чувства виновна за всички проблеми на света и все тя да спасява положението? :)
102
0
 
16
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Такива платени марионетки управляват живота ви и ще продължават да ви дерат с измислени еко-такси и други измислени данъци. Всички виждате къде е проблема, но ви е страх да се съберете и да ги унищожите, защото сте пусита и чехлювци. И кифладжии...
101
0
 
18
 
! Отговори
11 преди 5 години
Пишете в тубата Greta without a script to read from и ще видите колко заслужава не нобелова, а изобщо внимание това момиченце с интелектуален дефицит.
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: номер 93Еми факт е, че за Нобелова награда за мир са номинирани Адолф Хитлер и Йосиф Сталин.Разбира се, и двамата не са я спечелили.Друг факт е, че по време на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. са пуснати ято бели гълъби над стадиона. Белият гълъб е символ на мира, така нацистите са демонстрирали стремежа си към мир.Друг един германец още преди 1933 г. е спечелил наградата за мир, заради изобличаването на Германия че се въоръжава тайно без да има право и се готви за война.