Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно

Тя би била най-младият лауреат на отличието
Обновена: 27 сеп 2019 14:39 | 27 сеп 2019 14:39, Елка Василева
291
Да дадат Нобелова награда на Грета Тунберг? Решението ще е трудно
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведското момиче Грета Тунберг си спечели милиони почитатели с критиките, които отправи към световните лидери за това, че не полагат достатъчно усилия в борбата с климатичните промени, както и заради упреците й към почитателите на пътуването със самолети. Всичко това привлече нови последователи за нейната кауза, но може да й коства Нобеловата награда за мир, отбелязва Ройтерс.

Тунберг е една от малцината, чиято номинация стана известна преди самото оповестяване на лауреатите през октомври. Тя е фаворитка на букмейкърите за спечелване на отличието. Ако това стане, тя ще бъде най-младият лауреат, който едва на 16 години ще получи наградата, печелена от Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Грета ще бъде и първата, която ще спечели отличието заради екологична кауза, след като вицепрезидентът на САЩ Ал Гор го получи през 2007 г., заради това че привлече вниманието върху климатичните промени.

Още по темата

Но това, че Грета порицава например онези, които пътуват със самолет, настройва срещу нея някои хора. А това, че една тийнейджърка си позволява да критикува световни лидери, пък настройва срещу нея други хора. Докато либералите гледат на Грета като на храбро момиче, което казва истината за климатичните промени, критиците от десницата я обрисуват като лъжкиня или като лицемерка, намекват, че нейните родители я манипулират, или пък я представят като водачка на социалистическа конспирация.

Според Свере Лодгор, който беше член на Нобеловия комитет от 2003 г. до 2011 г., отдавна не е връчвана награда за мир за климатичната кауза, така че това увеличава шансовете на Грета, но проблемът идва от това, че тя порицава и засрамва пътуващите със самолети, а срамът не е конструктивен начин, за да накараш някой да направи промяна и това намалява шансовете й за наградата.

Грета вече отхвърли твърденията, че някой й плаща или, че е използвана от някого. Още през февруари тя написа във Facebook, че зад нея няма никой. Тогава тя сподели, че дори нейните родители далеч не са били защитници на каузата за климата, преди тя да ги запознае със ситуацията.

Преди пет години пакистанската тийнейджърка Малала Юсафзаи, защитаваща каузата на образованието за всички, получи Нобеловата награда за мир на 17 години, но нейната кандидатура не беше толкова разделяща, колкото е тази на Тунберг.

При разглеждането на кандидатурата на шведската активистка Нобеловият комитет ще отчете, че е огромно бреме да се връчва такова отличие на тийнейджър, ще вземе предвид възрастта на Грета и ще обмисли как тя би се справила с още по-голямо обществено внимание, в случай че вземе наградата. Комитетът може да реши да намали бремето на очакванията от "лауреатката" Тунберг, като сподели наградата между нея и някой друг, но може и да реши и, че нейното поведение показва, че тя е по-зряла, отколкото връстниците си.

Освен Тунберг други водещи претенденти могат да бъдат папа Франциск, Репортери без граници, Комитетът за защита на журналистите, Агенцията на ООН за бежанците и ръководителят й Филипо Гранди или етиопският премиер Абий Ахмед заради постигнатото помирение на страната му с Еритрея и заради усилията му за постигане на повече демократични свободи в Етиопия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гаси грозното изчадие, перфектното перверзно глобалистко чучало което е пратено за да ни информира как глобалистите ще саботират планетата така или иначе ако не получат това което искат.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той и Хитлер имаше подобен безумен поглед!
17
0
 
39
 
! Отговори
Нобелова награда преди 4 години
Пет години след като му беше присъдена нобелова награда за мир бившият презинт на САЩ Барак Обама вече е бомбардирал 7 държави и избил хиляди цивилни.
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На всеки луд нобелова награда,на всеки агресивно луд по 100 000$.пък ако ще да е зелен,пенбен!
15
2
 
42
 
! Отговори
сиромах преди 4 години
Туй хлапе със сигурност някой му пали фитилите!Само му вижте физиономията и му сложете едни малки мустачки и ще се сетите на кого прилича!Това дете ако има власт ще ни разкаже играта на всички.Идвайки от една развита и задоволена във всяко отношение страна и да претендираш,че ти отнели детството не на нас тия номера!
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нобеловата награда фонда могат да го харчаТ за развитие на бедни региони, за облекчаване на проблемите с глада и болестите в бедни страни. Защо да се дава на учените като от тях няма никаква полза, само се дуят и се правят на важни и се карат и си сменят терориите през няколко години, като петли в кълчища са, техническият прогрес се дължи на практичните хора техничари, а не на учените, а извън техниката от науката ползата е нула.
13
0
 
46
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Ако тая хахавата вземе Нобел ще е подигравка към всички велики учени, които са го печелили. Надявам се да не сме се побъркали съвсем...
12
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е за Нобел, за Оскар е. За най-гневна и манипулативна тийнейджърка
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво по точно ще я дарят? За публична истерия, за хормонален дисбаланс или за това, че още е малка и прекалено небразована, за да решава съдбата на половината земно кълбо, но видиш ли има едни интереси? Да и подарят ваучер за извънкласни занимания по биология и естествознание..
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя наградата се дава след като си направил нещо значимо, а не само да плямпаш. Може да и дадат награда за литература с това плямпане. Но това би означавало всеки политик да вземе награда....
9
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия съвсем се побъркаха! Че какво е направила тая пик-ла, освен да чете грамотно каквото са й написали, явно почти без да го разбира?
8
4
 
13
 
! Отговори
Нобелови смешници преди 4 години
Пол Кругман, носител на нобелова награда за икономика:"През 2015 година Русия ще прилича на Венецуела от 1983 г."
7
2
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
"... зад нея няма никоЙ..."Аз ли виждам криво или тази фраза е написана неграмотно?Предлагам другаря Ким Чен Ун за лауреат, защото още не е превърнал САЩ в пустиня.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що да е трудно, нобелова награда вече на всеки дават. Щом дават на учени, защо да не дадат и на това дете каквито и да ги говори.
5
1
 
22
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ееее много я направихте вече.Кой е направил предложението.Да не е същия който стои девойчето
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще трябва да закрият и мариците и бензиностанциите заедно с нобеловата награда а билетчето за метро в София на 6 ст. Далаверата не става.
3
0
 
40
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
Да и дадат , че да се лекува
2
0
 
50
 
! Отговори
gradski преди 4 години
И Оскар, и Оскар.
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По едно време и Бойко бяха номинирали.