Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
главата на шуйгу ще свърши на чаша а Лавров ще върши добра работа за магаре Ама с *** какво да правим твърде е дребен за наденици плешив за дране Освен за ръкавици друго нестава
438
3
 
19
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Замръкнахме с авери на пикник край родното Коиловци. По едно време едни натовси командоси нахлуха и ни обърнаха дамаджаната с вино. Е тия изтеглиха късата клечка! Първо ги набихме, след това ни досрамя и започнахме да ги обичаме. Двама ги държат, третият ги обича, голям кеф беше! Само не разбрахме, защо тези уж съюзници нахлуха в България, територии ли искаха да ни отнемат? Нашата продажна власт така и не се заинтересува. Но Видовден наближава!
437
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някой му пречел руския език,надруг-отговор,какво има е тази страна.Като не си живял там,недей да лапашзмии.*** у щатско и си троши главата.То е грехота да надвикваш кода си.Руският е наш старобългарски,с времето променен. Ако посегнеш духовно на човек,не се знае какво те чака.Пророците са казали ;Синко помисли за последствията,за дадено деяние.
436
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 571Като те гледам, колко си неграмотен ,явно нямаш и 20 години,и си виждал оръжие само на картинка или в компютърна игра.Но имаш "компетентно" мнение))
435
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКой ще си пребие златната кокошка бе ? Що за *** работа .САЩ искат газова "Независимост"на Европа за да си развържат ръцете за предизвикване на гражданска война в русия---------Не е само това,те искат да сринат икономиката на Германия и други европейски държави със спирането на руската газ към ЕС.
434
1
 
7
 
! Отговори
Лудият ефретор до 57 преди 4 години
Бе то и аз така мислех, ама сетне се поотрових и за по-сигурно се гръмнах...късмет!
433
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам реалностите каква зган е руската армия Обеден съм че при голяма война че руснаците ще бягат на стада да се предават Че в натовски плен поне ще ги хранят при това цели два пъти дневно
432
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия кой е нападала че неразбрах?Отварям учебника по история и какво да видя, че то само Русия Е нападат а не обратното. По пътя на логиката която липсва у много напоследък Русия се защитава което ви прави нападатели/агресори.Сега да сменим заглавието на статията - искате ли да сте агресори срещу Русия. М да, така е по-точното вече.Отговор: питай Французите и Германците, те вдаха шамари последните 100-на години
431
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Непременно!Ще изпратим двата ремонтирани танка,с екипаж Тонката, Зозо, СатаНато и Странджата.
430
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 9 февруари американския Pew ressearch center публикува анкета относно член 5 от Договора за НАТО. Като частен въпрос в това изследване се поставя въпроса за реакцията при хипотетично нападение над страна членка от Русия. Цел 69 % (а не 60 като пише в материала) от анкетираните в Бг са отговорили, че при такава хипотетична ситуация Бг не трябва да се намесва. Така че нашият отговор е: "НЕ. Няма да участваме, защото Русия няма да напада никого."
429
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До обикновенНе щем войни,бе мър.шо!Ти като искаш, отивай да воюваш сам,вземи оная крадла на кремчета и Плевньо със себе си!
428
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как можеш да спасиш руски солдат от одавяне ?Като си дигнеш Бо, туша от главата му навряна в собствената му локва пи,, кня Българска Фронтова поговорка 1916/17
427
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 555Ти с Нинова не се захващай, че ББ се уплаши, когато тя го покани да се разберат като мъже. Тя е единствения куражлия в нашето политическо пространство. Ще се отнася до Волката - той яхна вълната на русофилството, само и само някой наивен русофил да гласува за него.
426
7
 
7
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
С какво можем да помогнем? Самолетите още не са пристигнали! Освен да викаме, бягай-бягай, на там, на там! Или да говорим на руснаците - Оставете ги, не виждате ли, че се напикаха от страх, по-голем си, по-умен си!Но по-важният въпрос е - Ще ни помогне ли на нас някой от НАТО, ако Русия реши да ни се скара с ракети и танкове?! Колко бързо гърчулята или турците ще ни помогнат с окупация, и да им позволим ли?
425
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво толкова драпате към тази русия и вие не мога да разбера... нищо няма там.
424
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тия не мога да им понасям мекия език направо ми е отврат като го чуя. Все едно ми говори някакъв гей насреща.
423
3
 
20
 
! Отговори
Няма да помогнем преди 4 години
Дори и да се има някой, който би желал да воюва срещу Русия, нашата власт няма да посмее да му даде оръжие. Властта знае, че за 98% от населението най-голям враг е не Русия, не Китай и дори не Турция и дори не САЩ, а властта на България. Властта знае, че тези 98% получат ли оръжие, първо ще си разчистят сметките с нея, а след това срещу кого ще воюват и въобще дали ще воюват, ще решат допълнително. България да нападнат, първо ще чакаме да свалят правителството, след това евентуално ще воюваме.
422
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да отсега виждам партизанския отряд за " русия мат и Газпром "В състав Волен сидеров Комисар и дюстабанлия Малинов командир и о той бил дюстабанлия *** Нинова с голи гърди картечарка ... Ъ тя гърди няма Иво Христов де,,бил на отряда Румбата радев Не явилсе помеже Деса го накарала да тупа килима ...
421
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече сме воювали срещу русия първата световна война и не е имало осбено проблем с това.
420
5
 
1
 
! Отговори
Някои си до#292 преди 4 години
Ами те вече два пъти тръгва ха за Полша ама нещо им се изпари желанието за трети поход за окупация на Полша що така.