Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 189Ай дано. Сноудън иска да си се върне в САЩ (нещо не го кефи в "новата" му родина). Асандж се компрометира напълно.
185
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците трябва да кръстят улиците на американското посолство Сноудън, Асандж. И ще го направят.
184
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Испания и Португалия не влязоха нито американски, нито руски войски и те си останаха фашистки още цели 30 години след ВСВ до 1975 година.Толкова, колкото е целият Преход на България до днес.В Гърция влязоха британски войски и смазаха лявата опозиция чрез оръжие и гражданска война.
183
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"ово е хибридна война"Хибридна война е когато използваш фактори които не са свързани очевидно с теб , за да си гониш целите. Това си е явен шамар в лицето на Джуджи за това че трепе политическите си опоненти.
182
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ово е хибридна война. Хвала.
181
3
 
4
 
! Отговори
Дупчек преди 4 години
Направо да го кръстят площада "Путин е ***". Жожето Потьони.
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 183Едно време и в комунистическа България имаше "избори". БКП редовно ги печелеше с над 90%. Яко жалки противници явно. Не си струваше да се занимават с тях. Белене, Белене, Белене ..... опаааааа, ГРЕШКА.А някой пие одеколон.
179
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Немцов гласуваха под 1 процент от избирателите. Такъв смешен протевник кой управник ще иска да премахва. Виж Корнелия е на няколко процента разлика и някой трепери от нея.
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците да кръстят площада пред американското посолство Кенеди и са квит даже бият защо(то Немцов е шпионче безродно, работило за разпада на Русия на части заедно с Гари Каспаров а Кенеди е чак президент на страната. пп Явно и кмета на Прага си има лапачи като около Фандъкова и разсейва избирателите си от лапаницата.
177
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоТова не е "иронично", а "логично". Трябва да прочетеш какво означават съответните думички, за да разбереш защо е така.Що се отнся до това кой "унищожава физически политическите си противници" имаш да четеш дъъъъъъъъъъъъългата история на мракобесната комунистическа идеология, ГУЛАГ, Герги Марков, Литвиненко и още мнооооого други. Горките русофили, вече и на черното казват бяло.
176
4
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
До Анонимен 180. Ироничното е , че някои смятат Путин за виновен, но Немцов не е Алиенде и сега не сме седемдесетте. Обикновените хора , никока няма да са наясно какво всъщност се е случило, но смърта му определено се ползва от някои кръгове за техни користни цели. Щатите са тези, които физически унищожават политическите си противници. Това е неоспорим факт. Целта на мероприятия като преименуване на площади е да отклонят вниманието от себе си.
175
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме и паметник на пилоти бомбардирали София.-------Няма такъв паметник.Има паметна плоча на военни, загинали по време на мисия и тя е вътре в оградата на американското посолство. Тоест, ние нямаме нищо общо с този паметник.
174
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джоВсяка личност е спорна (дори Майка Тереза, Нелсън Мандела и Папа Йоан Павел 2). Това нищо не казва за каузите заради които е станал известен. Ироничното е, че убивайки го Джуджи само спомогна за каузата на Немцов.
173
6
 
3
 
! Отговори
джо преди 4 години
Всъщност Немцов е спорна личност, това ,че има улици и площади носещи неговото име говори за хора, които уважават неговата кауза. Но не доказва нищо друго от писанията. Във Варна също има площад кръстен на съвременен политик загинал при съмнителни обстоятелства, но едва ли за това има вина някой политически противник. Клишираното обяснение , че е супер борец за демокрация, само защото е несъгласен с линията на Путин просто издиша.
172
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЦитатите ги поставяй в кавички! Това са кавички: ". Ти като цитираш ББ, значи го харесваш. Вероятно защото (негов цитат) "аз съм *** и вие сте прости, затова се харесваме".
171
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 180Пак опорки. *** когато ви липсват аргументите започвате с опорките.
170
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 178Аз пиша това, което същия международен съд е постановил: Милошевич е обявен за некомпетентен който не е знаел какво става в държавата която ръководи. Това излиза от присъдите на Милошевич и неговите близки помощници.
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДА си чувал Путин да казва "аз дадох парите", "аз направих това и това", "аз еди си какво"? Такива приказки бълва един символ на Хелоуин, не Путин.
168
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 177Пишеш под статия която твърди обратното. Това което русофилЕте си мислите че е "цял цвят" са диктатури и ценностно увредени.
167
3
 
0
 
! Отговори
177 преди 4 години
До АнонименДа, цял свят има високо мнение за него, собственото му си е реално. Общата му оценка пробива небесата.