Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов

Решението бе потвърдено от кмета на града
24 фев 2020 22:07, Нели Христова
243
Площадът пред руското посолство в Прага ще носи името на Немцов
Снимки: БГНЕС

Когато властите в Прага решават да почетат паметта на убития критик на Путин - Борис Немцов, като преименуват площад в негова чест, те знаят, че има само едно единствено правилно място - площадът пред руското посолство.

Днес градският съвет одобри промяната, с която познатият от десетилетия площад "Под кестените" вече ще носи името "Борис Немцов", съобщи лично кметът на града Зденек Гжиб, цитиран от BBC.

Официално името на площада ще бъде променено на 27 февруари, когато се отбелязва  петата годишнина от убийството на Немцов.

Така посолството в Прага се оказва четвъртото руско посолство, което се оказва в близост или на адрес в памет на Немцов, един от най-големите критици на Путин. На третата годишнина от убийството на опозиционера площадът пред посолството на Русия във Вашингтон бе прекръстен "Борис Немцов плаза". Това, разбира се, разгневи руснаците.

Няколко месеца по-късно в столицата на Литва, Вилнюс, също предприе подобно действие. А миналата година в Киев се появи парк на името на Немцов, в близост до руското посолство.

Това на пръвп поглед може да изглежда като политическо заяждане, но за семейството на Немцов всъщност става дума за "силен жест".

"Важно е да държим името му в публичното пространство, за да може бъдещото политическо ръководство на Русия да разследва смъртта му", казва дъщерята на Немцов пред CNN. По думите й, новият площад ще вдъхнови онези хора, които искат да се противопоставят на Путин.

Нито Руското посолство в Прага, нито Външното министерство на Русия коментират промяната на името на площада. Властите пък предприемат това действие след като стотици граждани подписват петиция.

За много чехи връзката на страната с Русия е емоционална тема. Много от тях помнят как танковете на Червената армия влизат в Прага през 1968 година, когато Москва решава, че преминаването на Чехословакия към демокрацията трябва да бъде спряно със сила.

Даниел Купшовски се завръща в Прага през 2017 година, след като дълго време живее в чужбина: "Чувах руския език навсякъде - не само от туристите, но и от местните жители... и някои от тези хора бяха доста недружелюбни", казва той. 

Както много други, Купшовски се чувства некомфортно, когато чува руска реч по улиците: "Роден съм през 1977 година и не помня инвазията, но ясно си спомням как в училище ми казваха какво да мисля и ме принуждаваха да уча руски език, както и руска пропаганда."

Говорителят на чешкия президент Ири Овчачек нарече решението за преименуване на този площад "недвусмислено политически ход“. На това решение се противопоставя група граждански активисти, сред които по-конкретно са чешки политици и журналисти.
 

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 176Бе ти се пишеш по-компетентен от кос-коджа ми ти международен съд. Запри се малко бе!
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 177Използваш ли същата формула за Джуджи?
164
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 172Как се определя стойността на човека? Просто е. Слагаш мнението на другите за него в числителя, собственото му мнение за себе си в знаменателя. На тебе ти е много голям знаменателя, клониш към нищожество!
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 175Айдеее, изчерпаха се аргументите и започнахте с опорките (ББ). За Сребреница чувал ли си? За Ратко Младич чувал ли си? Милошевич го орпавдаха заради това че не можаха да докажат, че е "знаел" за действията на сръбските генерали и че е давал директни заповеди за геноцида и убийствата. С други думи, признаха го за некомпетентен и че операциите са били така планирани, че да остават колкото се може по-млако следи. Явно са почерпили опит от други диктатури (сешшшлисе кои?).
162
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 171Ако тези неща, които ги пишеш ги имаше, Милошевич нямаше да го оправдаят. Имаше геноцид, да. Но в обратна посока. Косоварите убиваха сърби те в Косово и им продаваха органите. Все едно морлоците да избиват българите в Сливен и да им продават органите, но ББ да не се намеси, защото на морлоците това им било етническа особеност. То впрочем, ББ няма да се намеси.
161
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 173Говоря за Сталин и подобните му (диктатори и техните помощници). Отивай да си допиеш.
160
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЗа кого говориш? В България например има улица Георг Вашингтон. Той малко ли хора е убил? Имаме и паметник на пилоти бомбардирали София. Апропо, имаме и улица Владимир Вазов. И той е затрил мнозина. Поне 50 тона ингилизи. На война, като на война! Ако не убиваш, ще убият тебе и близките ти. Избор нямаш!
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 170Че кой е казал да не го подкрепят? Нека си го подкрепят, така по-ясно си личи за какви режими става дума (и от двете страни).Като цивилизационни ценности съм 10000 пъти по-голям от Джуджи, да. Ти щом се чувстваш по-малък бЕгай му целувай портрета.
158
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165Милошевич беше обявен за некомпетентен. Това не оправдава сръбските зверства и геноцид когато Милошевич беше начело на Сръбската държава. Той Джуджи реши да приключи с Немцов, преди да стане твърде опасно с "доказателствата". Де факто убийството на Немцов е показателно за това колко застрашен се е чувствал Джуджи. За щастие, явно цивилизования свят разбира това и дава на рашките да разберат, че е така. Време е Русия да си премести посолството в Прага другаде, ахахахаа
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 165И защо рашките да не подкрепят Милошевич? Да не би право да подкрепят да имат само американците?А ти, компютърна мишко, се имаш за по-голям от Путин ли?
156
0
 
3
 
! Отговори
22 МСП преди 4 години
Може да се наименува летище "Рузине" в "Летище 22 МСП".Все пак нашият полк го пазеше 1968 година
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165Първо на първо, Милошевич беше оправдан (за съжаление посмъртно) за всички повдигнати му обвинения.Второ, ти си мисли, каквото си искаш, важно е, какво можеш да докажеш! То и немцов критикуваше, ама доказателства не показваше.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 154Ахахаха. Значи ти "знаеше" докъде ще стигне облака, затова смело отиде "на манифестация". Лелелелелеле, тва русофилския мозък няма аналог.
153
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Западът изтрещяДруго си е да кръстиш улица или площад на диктатор и масов убиец, а кръстника на децата на Джуджи да е някой полковник от бившето КГБ.
152
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 162Рашките подкрепяха Милошевич (включително и с военна техника). Факт. Немцов беше най-видния критик на Джуджи. Смо опиянчен *** мозък може да си помисли, че Джуджи няма нищо общо с "трагичната и ненавременна смърт" на Немцов. Явно и чехите не вярват в това.
151
1
 
1
 
! Отговори
Западът изтрещя преди 4 години
Кръщават площад на човек, който е известен само с любовните си похождения.Но това вече никого не изненадва. Наследникът на престолонаследника на Великобритания избра за кръстник на поредния наследник на трона Дейвид Бекъм. Държава дала на света Нютон, Шекспир, Фарадей, Джеймс Уат, адмирал Нелсън и още куп велики личности избира за кръстник на бъдещия си крал футболист, който не е сред 100-те най добри на своето време и дори не е сред 1000-та най-добри на всички времена.
150
1
 
1
 
! Отговори
до 154 преди 4 години
да бил съм на манифестацията и дъжд даже ръмеше, само че първите 5 дни облска от Чернобил беше посока Полша Прибалтика Швеция. А в Бг реслно. отчетени стойности има в Силистра и Добрич и Варна.
149
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 154Браво!!!Трябваше само да добавиш, че за атомните бомби над Хирошима и Нагасаки също косвено са виновни рашките. Русофобските гении са наистина уникални.А това, че Немцов е застрелян край Кремъл е доказателство за това, че го е убил Путин. Защото той, Путин, мого далеч о Кремъл не ходи.
148
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 157Австрия е била преди ВСВ това което казвам и е останала след ВСВ това което казвам. Това че за съвеЦкия ти мозък "Великата отечествена война" е извор на модерното ти мислене не е мой проблем.
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 155Австрийците не "обичат" руснаците, но това не значи, че не признават приноса на всеки според заслугите. Европа и до днес е залята от паметници засвидетестващу уважението към огромното усилие, не само от ВСВ и очевидно дале не само на една страна. Европа има дълбоки ценности които русофилЕте не ги разбирате. Факта, че сравнявате монумента в Австрия с този на окупаторската съвеЦка армия е показателен за това колко неадекватни сте.