Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Това е четвъртата, третата беше студената война. В четвъртата ще победи този с по добрите изкуствен интелект и информация.
29
6
 
3
 
! Отговори
До22 преди 3 години
ГолТак,че те отдавна имат доста по приличен стандарт от твоят!
28
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТО ГЛЕДАМЕ БОЙКО И ЕРДОГАН БЪЛГАРИЯ МАЙ ПО ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ Е ТУРСКИ ВИЛАЕТ.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай няма бедни.
26
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРОБУТВАТ НИ СЕ НЯКАКВИ ДАННИ ЗА 2019-ТА!!ПЪРВО ОБЯВЕТЕ С КОЛКО СЕ Е УВЕЛИЧИЛ БВП НА КИТАЙ ПРЕЗ 2020 ТА ,ПЪК ЩЕ ГОВОРИМ ОТНОВО КОЙ ЩЕ Е ВОДЕЩАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА!!!
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
85% от българите жиевят в бедност.
24
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Третата Световна война започна декември 2019 година.Войната се води с биологично оръжие, който не го разбрал да си слага маската и да си мисли че е защитен.
23
6
 
7
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
това от 30 години го чета! все стават и накрая все не стават!!
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2050 година и индийците ще ги минат.
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феаодализма е по-добра система от капитализма. Феодала е имал големи отговорности към васалите. Крепостните селяни никога не са били мародерствани така както днес стоката на пазара на труда при капитализма и са имали права на хора, а не са били считани за стока която се наема за реализация на бизнес проект с цел реализиране на печалба.
20
5
 
7
 
! Отговори
Нова работа преди 3 години
Паси ще преименува Атлантическия клуб в Конфуциански.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме парички ще ядем оризимаме парички ще ядем оризлеви, десни, леви, деснище ядем ориз.Имаме си столчетана бамбук от клончетаимаме си столчета на бамбук от клончеталеви, десни, леви, деснище ядем ориз
18
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ме интересува 1,5- милиардна банда бедни, като църковни мишки експлоатирани китайци, работещи по 20 часа на ден, че щели да изпреварят икономика номер едно и то "само" с 300 милиона жители?! Какво, като станат първа икономика?! Пак ще са първи по най-мръсно производство. Повръща ми се от Китай и това желание да се доказва някъде. Да вземат малко стандарта на живот да си вдигнат, че ринат дъното.
17
4
 
8
 
! Отговори
У преди 3 години
Даже и 10пъти по-голяма да станат, качеството ще бъде същото. Ако има някакъв начин да им връщат неработещите неща, ще се заринат с oтпадък за години напред. Скоро гледах някакъв живял в Китай 12-13год и вика-това е културно различие, манталитет. За китаеца било важно да покаже, че дава повече от платеното. Затова, вика слага по-голям номер на обувките-дава повече, уреда 500вт, писал 800, продава 32гБ флашка, тя 16...и т.н. Всичко качествено е на чужди фирми или ишлеме и пак послъгват, ако мине
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ ще искат да откраднат технологиите и учените на Китай, както го направиха с немските.
15
6
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Демокрацията и капитализма са най-добрата система, но от некъде ни идват некакви които ни избират все същите комунисти на власт и вече 30 години не можем да се отървем от комунизма!
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън ще ускори процеса това му е бойната мисия.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но комунизмът вече 30 години и пречи да се развива.
12
4
 
10
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до неразбралитеИмаме уродлив и хищнически капитализъм - гаден български феодализъм.Какво очаквате от крадливи комунисти, дето във Китай, просто ги очистват ?!
11
11
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Ееех, комунизме, комунизме, пусни ни комунизме от прегръдката си в която ни държиш от 30 години, за да ни дойде един як капитализъм и да отменят визите за САЩ да можем а пътуваме в САЩ свободно да мием американски тоалетни като истински свободни демократични капиталисти,е ееех!