Сривът на криптото и тежките уроци за младите инвеститори

Те трябва да са наясно с големите рискове
28 май 2022 14:05, Александър Попов
54
Сривът на криптото и тежките уроци за младите инвеститори
Снимка: Pixabay/RoyBuri

Голяма част от младите трейдъри регистрираха големи загуби след срива на криптовалутата luna за 40 милиарда долара, пише Financial Times, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

29-годишният Субая навлиза в криптосвета миналата година, след като вижда как приятелите му правят пари от него. ИТ служителят от Бенгалор гледа онлайн уроци на влиятелни личности, започва да търгува с различни токени и печели достатъчно, за да мечтае да напусне работата си и да се занимава с трейдърство на пълен работен ден.

Неговият ранен успех му дава увереност да заеме средства чрез кредитни карти, за да увеличи залозите си. Насърчен от перспективата за доходност от 20%, той премества цялото си портфолио за седем хиляди долара към luna – което води до понижението му до 150 долара, след като цената на токена се срина този месец.

„Смятах, че мога лесно да направя пари“, коментира Субая. „Никога не съм си мислел за понижения, че всичко може да се изпари до нула“, добавя той.

ИТ експертът губи не само своите пари – дългът по кредитната карта продължава да му напомня за риска, който не е могъл да си позволи да поеме.

„Бъдете подготвени да загубите всичките си пари“, предупреждават постоянно регулаторите във Великобритания. Защо тогава подобни случаи са изненада?

Финансовите регулатори все още търсят начин как да отговорят на нарастващите предизвикателства, но има сериозни въпроси и пред платформите, които позволяват търговия с криптовалути и са форум за общуване между трейдърите. Реално те са печеливши от настоящата мания и трябва да намерят по-добър начин да я контролират.

Чарлз Рандъл, председател на Органа за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA), призна миналата седмица, че дори суровите предупреждения не отблъскват младите хора. Наскоро той посети училище в източната част на Лондон, за да разговаря с група от 13-14-годишни ученици относно рисковете на криптосвета.

Те го приемат „като хазарт“, но въпреки това вярват, че могат да правят пари от него. „Учениците бяха много способни, но надеждата да забогатеят беше по-силна от всички рационални аргументи, които можех да им изложа“, коментира Рандъл.

Целият материал четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: крипто валути
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
16
 
! Отговори
Прогностик преди 2 години
Скоро всеки наш Вуйчо с 50 брави стадо, каче кисело зеле и 200 буркана зимнина в мазето ще е доста по-влиятелен и конкурентоспособен на Пазара, отколкото тези Балони под високо налягане напълнени с хелий (и още нещо!) ХА ХА ХА ХА ХА
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- силни са валутите които са с най-стабилните икономики, зад биткойна стои Сатоши Накамото който никой не е виждал. Баааа тези шарани.
25
9
 
14
 
! Отговори
Реалния свят преди 2 години
Тук гледам хора пишат за руската икономика и колко зле е тя.Пишат под статия за криптовалутите (нещо което не съществува физически).Забележете икономика, която има всички възможни видове ресурси се твърди че е зле, а нещо което не съществува реално е супер.Това го има само в Алиса в страната на чудесата.Мисля че нашия Киро също живее там. Само че моето парно и топла вода са с 40% по скъпи вече.
24
2
 
9
 
! Отговори
Архимандрит Груйчо преди 2 години
На една фирма цената на акцията расте, като бизнеса и върви и се развива добре.На една държава валутата и се качва, като икономиката и върви добре (или на други държави върви по-зле :))))Така и не разбрах кога една критповалута се качва....
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия ИТ специалистите нали уж бяха много умни ?! Никога не бил мислил за понижения ?!? ХАХАХАХАХАХАХА
22
0
 
13
 
! Отговори
До преди 2 години
Кои дава пари на лежаане бе баикооо.Крипто милионери на числа на екрано на гсм.И кат тръгне да вади милионите вика има лимит 3000$ на ден на 2 ден.Му праат проверка.15 дена и на 16 ден земало та паднало криптото с 90%.Такива работи ги говори по градо един ***.Дек фред му се смяят,на акъло.И он им се смей и след 3-4 години фанаа да разбират от им се смей
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Криптото се поддържа изкуствено, а скоро руската икономика ще дълдисва в сибирското блато. Изтърбушиха я тъз Русия, обърнаха я с хастара навън.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
проверете кои са така наречените крипто евреи, няма случайни неща
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярата в биткойна е като вярата в Русия - гола вода!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е не какво имаш в "ръчичките", а какво реално стои зад даден финансов/спекулативен инструмент. Реално даден влог от Евро/долар или друга валута също не може да се пипне, но зад тези валути стоят цели икономики. А зад крипто"валутата" стои гола вяра. Някой казал, че това е валута и шараните кълват.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 19Даже по-малко! ))) На тея 140 има и една инфлация )))
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година купих от 10те най-известни крипто валути по 20-30лв.. ей така просто, да следя как вървят. Сега от 300лв имам 140 :)
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато нещо изглежда хубаво, е добре да си по-внимателно, също и помага да вникнеш в технологията преди да вкарваш пари. При Луна нещата изглеждаха много хубаво, но подкрепено само от чиста вяра.
14
0
 
2
 
! Отговори
До Состин преди 2 години
Що е то "доло" бе, дзверо? Ако ти си от хората с пари, то тоя свят наистина е обречен!
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големите китове кешираха балъците реват, сега се купува, когато биткойните са сравнително евтине, ане като са 60к.
12
5
 
4
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Ако моне един мушморок от долните девет е виждал графиката на цената на биткойна щеше да е хубаво. Дръжте си парите в банките mizernici, те там растът ама на доло, всеки божи ден. А да няма риск за вас, вие нямате пари, верно. Споко тогава, не се гъзирайте. Оставете хората с пари да решават какво да правят с тях.
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е ПРОСТО бе хора и по-ПРОСТО НЯМА как да бъде , иска се само малко мислене ! Хората са АЛЧНИ до полуда и това ни е ВРОДЕНО ГЕНЕТИЧНО ! Тази алчност в повечето случаи пречи на реалната преценка за рисковете и щетоте които те водят със себе си ! Алчността е като наркоманията и винаги ще има "дилъри" които да Ви ЗАРИБЯВАТ с "възможности за бързо и лесно забогатяване " , но затова много помага и другият ни вроден порок - МЪРЗЕЛА ! Никой няма да Ви позволи да забогатеете - Просто ще Ви измамят
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наивници, биткойнът се контролира от същите, кито контролират всичко останало, а вие си вярвайте, че сте свободни. :-)
9
3
 
2
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Анономния, а не съждавай по неща дето не ти разбира гагата от тях. Пивай си пръцуцата, пцувай правителстяото и не мисли за високите технологии, че ще ти се спука мозъчето малко.
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо, от което можеш да забогатееш супер бързо, но ако продължиш да се занимаваш, в крайна сметка ще се разориш напълно... Що е то? Класическо определение на хазарт!