Най-много убийства и грабежи за годината са извършени в София

Общо 63 241 престъпления са регистрирани в страната
3 ное 2022 18:40, Нели Христова
71
Най-много убийства и грабежи за годината са извършени в София
Снимка: БГНЕС

По предварителни данни от началото на годината са регистрирани общо 63 241 престъпления, от които са разкрити 27 797, предаде репортер на БГНЕС, позовавайки се на информация на Министерство на вътрешните работи.

От 1 януари 2022 г. до 30 септември 2022 г. са извършени общо:

– 55 убийства, от тях са разкрити 54;

– 665 грабежи, от тях са разкрити 369;

– 3302 домови кражби, от тях са разкрити 954;

– 842 кражби на коли, от тях са разкрити 162;

Най-много убийства са извършени на територията на СДВР и в Пловдив – по 7, и всички са разкрити. Второто място се поделя от Враца и Плевен, където са извършени по 5 убийства, всички са разкрити. „Бронзът“ в това най-опасно престъпление се държи от морската ни столица Варна. Там за първите 9 месеца на годината са убити 4 души, като всички случаи са разкрити. Също така има много области, в които не е регистрирано нито едно убийство: Кърджали, Смолян, Търговище, Шумен, Разград.

Най-много грабежи са извършени отново на територията на СДВР – 253, като са разкрити по-малко от половината – 109. Очаквано другите два големи града Пловдив и Варна са на второ и трето място съответно със 73 и 58 грабежа. Разкриването на този вид престъпления е по-високо в града под тепетата – 52, докато в морската столица – 30. Най-малко грабежи са регистрирани в Силистра – 1, а в Смолян, Ловеч и Разград по 3.

Първенството по брой кражби от домове държи територията, за която отговаря СДВР – 746, като разкритите са едва 54. На второ място по брой такива престъпления се нарежда Стара Загора – 266, следвана от Варна – 248. Прави впечатление големият брой кражби в градовете в северозападна България: Плевен – 158, Враца – 106, Монтана – 100 и др.

Над половината от кражбите на автомобили са станали на територията на СДВР – 491 от общо 842 за цялата страна. Разкрити са само 17 случая. Другите два града с най-много регистрирани незаконни отнемания на превозни средства са Варна и Бургас съответно със 72 и 33 случая, като разкритите са 21 и 7.

От МВР обръщат внимание, че официалните статистически данни за състоянието на престъпността в страната са годишни. С оглед необходимостта от техническа обработка на постъпилата информация за престъпността, месечната статистическа отчетност се осъществява не по-рано от 4 дни след края на отчетния период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
до 24 преди 1 година
Въздухът в Неофит Рилски е доста мръсен, прочее. Заради 150те м надморска височина.
21
3
 
3
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
На 29 съм, мерси за комплимента :) на твоите години отворих третата си компания.
20
8
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Хах ти начи си некъв дрътак.. аз съм на 25.. ти на моите години такива пари не си и сънувал.. камо ли да имаш и син и каменна тракийска къща с цяла галерия картини вътре.. ;) докато стигна твоите години ще съм сео на фирмата вече, а ти ще си в гроба компл ексар дрът.. ;)
19
1
 
4
 
! Отговори
ДО 18 преди 1 година
Недей, че го стресира. Една сума синиър научил и една компания с под средните за сектора заплати (демек студент на 23) и си мисли, че е синиър мениджър ахахахахахаха
18
14
 
2
 
! Отговори
Алена преди 1 година
Винаги ще подкрепям г-жа Йорданка Фандъкова, защото видяхме как за кратко време преобрази София! С много работа и всеотдайност успя да довърши великото дело на Генерал Бойко Борисов, превръщайки града ни от сиво комунистическо гето в модерна европейска столица на културата!
17
1
 
10
 
! Отговори
do 14 преди 1 година
Този с Неофит Рилски е новият Сидней. Видял се със смешни пари и се мисли за голям, като рекламира някакво гето със сардини.
16
4
 
2
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
Senior във VMware бях преди около 10 години. После principal. После lead architect, в момента VP в консултанска компания, паралелно движа моя си бизнес. Ако за тебе 8к, колкото таван взимат синиърите там, са нещо, жалко за теб, Дечко. Айде хубава вечер. Живей на 0м надморска височина в *** и кутийката и се радвай.
15
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това са на вашия фандък видимите резултати за 14 години и редът в хаоса ;)
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е новата бленувана държавност на Румен Радев. Доволни ли сте сега?
13
4
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Котки и кучета нямам детето ходи на конната база и язди кон, а твоето по цял ден е на компа и айфоня и шмърка *** в даскалото ;)) senior съм във vmware такава заплата като моята не можеш и да сънуваш смеш ник
12
3
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
400м2 двор???? МАЛЕЕЕЕЕ!!! Колкото да играе една котка. За дете и куче място няма. Айде бягай, бедняко, не се прави на богаташ- изкарваш колкото junior на 22 в ИТ сектора.
11
5
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Ходи при аутсайдерите, няма лошо. Гъчкайте се в Неофит Рилски с 100м2 дворове, колкото южната ми тераса, докато заможните се ширим в 5 декара двор.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде да са извършени, като София минава 3 милиона вече?! 200к кореняци и 3 милиона бедни провинциалисти, бачкащи за таван 3-4к (освен, ако не са мякащи ИТ-та колеги) в склада на Лидл или е Спиди?!
9
12
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Аз затова се изнесох в Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света до Варна. Тука почти не плащаме ток - има 5 мегавата фотоволтаици при консумация 1.5, тоест и зимата произвеждат достатъчно ток. Топлото е евтино, понеже къщите са с термопомпи. Пия вода от чешмата,защото под селото има минерален извор. Не ходя на отровни супермаркети, защото има био оранжерии и био магазини и мед.център с кадърни лекари. Сега построиха и 4Д кино, ресторанти, конна база, барове, стрелбище и римски спа център с римска минерална баня. Пълно е с млади хора.
8
0
 
3
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Страхотен Град, каква Реклама, Дами и Господа! Взимайте веднага 30 годишни Заеми да купувате Панелки!!
7
2
 
12
 
! Отговори
Ами как няма?! преди 1 година
Високи сметки, данъци, разходи, и хората с малките заплати посягат към кражби, дори и грабежи, за да задоволят ежедневните си нужди - храна и битови сметки. Трябва да се търси отговорност на управляващата върхушка, която непрекъснато краде и ощетява българския народ! Бедният български гражданин като вижда, че няма, а държавата е абдикирала от елементарните й задължения да задоволи нуждите му и посяга към престъпност, за да си задоволи основните нужди. Логично.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От статията виждам че МВР София не работи добре, като процент разкриваемост
5
1
 
6
 
! Отговори
и те така преди 1 година
обяснимо е , при това преселение от селата към София друго не може да се очаква . това че софийското жителство се премахна беше огромна грешка !
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и нито един заловен нарко барон или корумпиран политик. цялата полиция да се разпусне и да се назначат, млади, не-корумпирани хора. мвр е срам! акаб!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разкриваемостта на убийствата съм направо впечатлен, а за колите всички знаем че ченгетата са в схемата те затова и няма разкрити. А относно грабежи сигурно подадените към полицията са 40% от общо случилите се. Много често се крадат нелегални или вече крадени неща. Примерно на бай Иван му откраднали нощеска 50 литра ракия от плевнята която сам си вари в мазата, и продава на черно в селото