Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо

Мнозина се страхуват: Не знаем какво ще се случи с нас.
Обновена: 18 фев 2023 22:07 | 18 фев 2023 22:00, Красимир Ангелов
182
Тежкото положение в Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро, а войната е толкова близо
Снимка: БГНЕС

Елена взима 200 евро на месец и една пета от тях отива за ток. Такава е съдбата на немалко хора в Молдова. Но те имат и други проблеми: страхът от Русия и войната е голям: "Не знаем какво ще се случи с нас."

"Мислим си какво ще се случи довечера, дали ще сме живи, дали ще бягаме или пък дали мобилизацията ще е започнала." Това споделя пред репортерка на германската обществено-правна телевизия АРД молдовецът Драгош Скутелницу.

За своя репортаж екип на телевизията пътува с влак от молдовската столица Кишинев до граничния град Унген, в който разговаря с пътниците. Три от тях - Елена, Валентина и Мария - пътуват всеки ден до работа. Те се качват на влака около 5:30 сутринта и се прибират вкъщи в 19:30. А заплатата им е едва 200 евро на месец, разказва репортерката Забине Кребс. Жените се оплакват от растящите цени, разказва историята им DW.

Висока инфлация и страх от войната

Молдова е една от най-бедните държави в Европа, подчертава АРД. В нея живеят едва около 2,6 милиона души. Смята се, че повече от един милион молдовци са напуснали страната през последните години с надеждата за по-добър живот. Емигрантите са се превърнали във важен икономически фактор, тъй като изпращат пари в родината. Тези, които са останали, обаче страдат от галопиращата инфлация и нарасналите цени на енергията. Както и от страха, че войната в Украйна може да достигне и до тях.

Още по темата
Молдова преминава през неспокойни времена: миналата седмица правителството с министър-председател Наталия Гаврилица подаде оставка. Бързо беше сформирано ново правителство. То, начело с новия премиер Дорин Речан, положи положи клетва в четвъртък, 16 февруари.

Русия планира преврат в Молдова?

От месеци има сигнали за целенасочена руска намеса в страната. В понеделник президентката Мая Санду съобщи, че има доклади на разузнаването, според които Русия планира опит за преврат. Миналата седмица на срещата на върха на ЕС в Брюксел украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е прихванала планове на Русия да постави Република Молдова под руски контрол. Около 1500 руски войници все още са разположени в сепаратисткия регион Приднестровие.

Западните партньори се опитват да помогнат на Молдова. През ноември 2022 в Париж беше обещан допълнителен помощен пакет за Кишинев. През лятото пък страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, а това дава и обещание за по-добро бъдеще, обобщава АРД.

"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?"

Войната обаче прави това бъдеще все по-несигурно. 68-годишната Олга Жеребловска вижда последиците от конфликта буквално пред дома си. В североизточната част на Молдова, в град Наславча, точно на границата с Украйна, миналата година паднаха отломки от руска ракета, свалена от украинската противовъздушна отбрана. Взривът беше "наистина страшен", разказва Жеребловска пред АРД. "Помислих си: Това беше. Това е краят".

Русия неколкократно наруши въздушното пространство на Молдова. Последно миналия петък, когато беше съобщено, че ракета е преминала над украинско-молдовската граница.

Когато Елена, която всеки ден пътува с влак до работа, се прибира вкъщи, прави първо това: топли къщата с дърва. Разходите за електричество поглъщат доходите ѝ. Сега те са 40 евро на месец, което е една пета от заплатата ѝ. Но това, което я тревожи най-много тази вечер, е страхът за бъдещето. Къде, пита се Елена, да отиде, ако войната дойде в Молдова. Тя и другите пътници във влака към Унген се надяват на мир, както повечето хора в Молдова.

И вдигат тост за мира с домашно приготвеното си вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Молдовите мислят че е в ЕС е много добре. Бг е по-зле и от Молдова обезлюдена и с огромен дълг, 1 милиона безработни които са ненужни и чакат края си без никакво бъдеще.
69
22
 
6
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 година
Знаите ли че Португалия , Гърция, Хърватия . Все страни от еврозоната имат по нисък индекс на покупателна способност от България. Тоест в България със средна работна заплата можеш да си купиш повече стоки и услуги отколкото със средна заплата в изброените страни !
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оооо Дойче веле, те са на друга хранилка
67
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от тея нема смисъл като и от другите.
66
6
 
15
 
! Отговори
Онуфрий преди 1 година
"Къде да отида, ако войната дойде и при нас?" ----- Питайте Байданарката, Микрончето, наденичката Шулц и еврокомисарите на Барела и Урсула фон дер някоя си!!!
65
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лицемерният ЕС досега се почесва и хич не го е еня за Молдова. както и не му пука за източния блок изобщо като цяло!
64
5
 
11
 
! Отговори
Сдс преди 1 година
Тази жена не одценява пеивилегиите за членство в - есНавремето на милионният митинг на сдс сьстоял се на орлов мост защитихме правото на бьлгария да има банани и кока кола в изобилие
63
3
 
1
 
! Отговори
Яшар Дормуш преди 1 година
Долче веле санаи истинската медиаКазва само истината
62
4
 
3
 
! Отговори
Българска чебурашка преди 1 година
Другари, нека върнем социализма, уикенда всички по селата да гледат животни и копат двора. Така никой няма да има време да гледа другите как са и всички ще сте по щастливи. Аз разбира се ще бъда председател на Ком.съвета, така че ще трябва да отделяте и за мен.
61
8
 
2
 
! Отговори
Уруда преди 1 година
Да идват в Булгари,тук е 250 Евро.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теси, Камбро и Фикосота турски фирми ли са? Сигурно и Шуменско пиво-Карлсберг ще го изкарате турско. Селата около Шумен са предимно български. Турските села са главно на север. Бедни и обезлюдени.
59
5
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
При нас е подобна бедност, няма какво да се преструваме. Но няма да ни оправи нито ЕС, нито СССР. Дано да има подобрения с ново Правителство, поне не са садисти като ГЕРБ.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте плюс ако предпочитате да живеете в Молдова, където стандарта не е много висок и минус ако предпочитате да живеете в Рио де Жанейро, Бразилия, където стандарта също не е толкова висок, но има и доста висока престъпност, като бонус :)
57
4
 
15
 
! Отговори
999 преди 1 година
Една малка страна, без членство в ЕС и Нато , напълно възможно е да бъде погълната от Империята. За 24 часа.
56
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е пропганда. Не може да е 200 евро, те не са в ЕС. Трабва да е поне 2000 евро. Копейкин го каза. Вярвам му.
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грантовете медии заработват за да си плащат тока :)))))
54
4
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 година
Нормално, все пак е била част от руския свят. Там е така, всички са еднакво бедни.
53
9
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
В Предннестровието си имат всичко, имат си и добри заплати. И не се страхуват нито за война, ни за бъдеще.
52
7
 
10
 
! Отговори
Молдова преди 1 година
Да се раздели между Русия и Румъния и да се приключва с мъките.
51
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като взема да ви чета коментарите за парите които вземате в България и ме е срам да кажа колко ми плащат в Испания.