"Креди сюис" взима кредит от 50 млрд. от швейцарската централна банка

Саудитската национална банка няма да налива повече пари
16 мар 2023 08:38, Елка Василева
29
"Креди сюис" взима кредит от 50 млрд. от швейцарската централна банка
Снимка: архив, БГНЕС

Банката "Креди сюис" (Credit Suisse) ще вземе краткосрочен заем в размер на до 50 милиарда швейцарски франка (50,7 милиарда евро) от Швейцарската национална банка, предаде Франс прес.

Банката, чиито акции се сринаха вчера на швейцарската фондова борса, обяви паралелно с това серия от операции по обратно изкупуване на дълг за около 3 милиарда швейцарски франка.

"Това са решителни мерки за укрепване на "Креди сюис", заяви генералният ѝ директор Улрих Кьорнер.

Вчера цената на акциите на банката спадна с 24,24 процента при закриването на сесията. Пазарната капитализация на "Креди сюис", една от 30-те банки в света, смятани за твърде големи, за да фалират, спадна до малко под 6,7 милиарда швейцарски франка.

Този главоломен спад започна след изявление на ръководителя на Саудитската национална банка, най-големия акционер в "Креди сюис", че няма да налива повече пари в швейцарската финансова институция поради регулаторни ограничения.
(БТА, Любомир Мартинов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Потъването на запада започна.
24
0
 
9
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
23, либералната парадигма определя приоритет на финансовия сектор пред реалния. Това, разбира се, има смисъл при изобилието на евтини руски ресурси. Благо, че либералната парадигма беше властваща и в РФ до миналата година. Със старта на СВО Русия премина на национална парадигма, която определя приоритет на реалния /прехрана, ресурси, индустрия/ сектор пред финансовия.
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е като слушат финансови съветина на миниатюрния укърски нацист в потник.
22
3
 
12
 
! Отговори
дъждовна вода преди 1 година
"Ще има май ... Докарване на демокрацийка, а?" ------------------------------------------- Саудитска Арабия прекрасно разбира това и отдавна се подготвя. Подобри си отношенията с Русия, Китай и даже с Иран. Тбилиси бързо клекна пред демократизацията, но в Иран майданът не мина.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 21 За САЩ е ясно те имат ресурси, говоря за Запада като цяло. Какви ресурси има Швейцария за да е една от най-богатата страна в света. Германия и Франция и много други западни държави нямат достатъчно ресурси. Западът не са само САЩ.
20
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наливат пари в морето, банката е в фалит и няма излизане. Днес в ЕС всички отново пропадат неудържимо
19
2
 
8
 
! Отговори
Мда до 17 преди 1 година
Не е така.САЩ имат вторите по големина запаси от петрол и газ в света. Те са предостатични да задоволят всичките им нужди за няколко века напред. Има разбира се и злато и куп други ресурси , но за да са световен хегемон те трябва да контролират и достъпа на ресурси до враговете и съюзниците си за да държат едните далеч , а другите близо до себе си :)
18
1
 
17
 
! Отговори
И ко са преди 1 година
банките ще плащат ли данък свръхпечалба или ще взимат помощи???
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тошето от Кредит център да им отпусне едно кредитче с ниска лихва Ха Ха Ха.
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само с банки, спекулации, биткойни и акции не става, трябва да имаш и ресурси, като арабите и руснаците, а на Запад ресурсите са по-малко в повече са гореизброените неща в началото на текста.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са им прехвалените банки всичко,батка,на кредит и печатане на пари ...въпросът е докога...
14
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалира ли тази голяма банка, ще започнат да падат като домино.
13
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките гърмят, няма ли да чуем нещо от брокерите, че се вдигат цените на клозетите в София и трябва непременно да купуваме на 3000 ойро квадратче?
12
8
 
39
 
! Отговори
Фалити преди 1 година
Теглете си парите от банките. Не оставяйте да ви ги вземат. Да не кажете после че не сте разбрали за какво става въпрос.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, така като се бъзикате с независимостта, неприкосновеността и анонимността на влоговете ще е така... Вече няма доверие в швейцарската, банкова сметка. Взехте страна, сега рашките, разбойниците, крадците, далавераджиите и другите тъмни клиенти имат едно на ум за парите си
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10 - Ще има май ... Докарване на демокрацийка, а?
9
5
 
32
 
! Отговори
следвамехронологията преди 1 година
Този главоломен спад започна след изявление на ръководителя на Саудитската национална банка, най-големия акционер в "Креди сюис", че няма да налива повече пари в швейцарската финансова институция. Има и още едно изявление на ръководителя на Саудитската енергийна сфера, че СА няма да продава енергийни ресурси на страни, въвели таван на цените. Това заявление копира политиката на руския вице-премиер Александр Новак от декември миналата година. Хващате ли логиката?
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още оня ден се говореше, че банката може да фалира. А това си е голяма банка, с име и история.
7
5
 
35
 
! Отговори
Банка преди 1 година
Креди Суис е втората по заеми банка в Швейцария,но тя отдавна не е швейцарска а е американска банка. Името да не в подвежда !СS e поредната издънена банка в САЩ.
6
8
 
35
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Вчера в съседна тема си говорехме за постепенното отдръпване на Саудитска Арабия от САЩ.Да напомня - СА приютяват най-големите американски военни бази в Близкия Изток!Саудитите решително отказват да увеличат добива на петрол въпреки натиска от САЩ!Саудитите отказват да се опълчат срещу Русия !Саудитите нормализират отношенията си с Иран - най-големият враг на САЩ и Израел,!Саудитите отказват да спасяват поредната американска гнила ябълка - Креди Суис !