Превозвачи в Румъния: Частичният Шенген - прах в очите

Опашките по границите силно влияят на обществото и икономиката
31 дек 2023 15:15, Елка Василева
22
Превозвачи в Румъния: Частичният Шенген - прах в очите
Снимка: архив, БГНЕС

Представители на най-голямата организация на товарни превозвачи в Западна Румъния смятат, че споразумението за частично приемане в Шенген за морския и въздушен транспорт на страната е само ход с цел измама и призовават румънското правителство да ускори действията си за присъединяване и по суша през 2024 г., като се има предвид, че румънската икономика и общество „са дълбоко засегнати от опашките по границите“, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Още по темата
Заместник-председателят на Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи "Европа 2002" (APTE 2002) Дорин Поп заяви пред Аджерпрес в четвъртък, че частичното присъединяване към Шенген няма да има видими ефекти върху икономиката и обществото.

„Това, което Румъния получи от преговорите с Австрия, е само прах в очите, а може би дори не и това. Въздушният и морският трафик в Румъния е минимален в сравнение със сухопътния, независимо дали става дума за хора или стоки. Летищният контрол за документите все още ще съществува, а километричните опашки по сухопътните граници ще останат“, заяви Поп.

Той добави, че в сряда следобед опашката от камиони на границата с Унгария е била четири километра, а времето за чакане на леки автомобили на изхода е било от няколко часа.

„Опашките по границите оказват силно влияние върху обществото и икономиката. Като представителна организация на бранша на товарните превози ние сме много разочаровани от това споразумение и настояваме за активизиране на действията и преговорите за осигуряване на конкретна дата за присъединяване през 2024 г. и със сухопътните граници", отбеляза Дорин Поп.

Той заяви, че ако сухопътните граници останат извън Шенген, 2024 г. ще бъде много трудна година за превозвачите, „защото пътните такси ще се увеличат в цяла Европа, застраховките на товарите и камионите са поскъпнали, както и полиците за застраховка "Гражданска отговорност" на превозните средства. Всички тези разходи в крайна сметка ще доведат до повишаване на цените на рафтовете".

Асоциацията на работодателите на товарните превозвачи "Европа 2002" е със седалище в западния румънски град Арад и представлява около 2200 компании в бранша, които управляват над 15 хил. камиона.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Влязохме в Шенген по въздух, а скоро и във Еврозоната по заеми. Хахаха. Браво Кире, браво Кокоре
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънците недоволни излъгани, нашите Продажници са доволни и излъгаха нас.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чака ни и Еврозона по вятър и мъгла. Но трябва да приемем всички поканени бежанци от Меркел. Денков, Боко и Пеевски да ги поканят на гости, да им дадат двойно гражданство и да ги вкарат в парламента и правителството.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Шиши ни вкара в частичен Шенген. Браво на нашия премиер в сянка. Остава да влезем в еврозоната и ще цъфнем и вържем. )))
17
0
 
35
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Румънците пак са по смели и казват истината.
16
0
 
28
 
! Отговори
Ами преди 4 месеца
До Анонимен 14 Казват истината, защото всички имат достойнство! Българите също са достойни хора, но има една прослойка нагаждачи, печалбари и да не казвам, какви "лизци", които за своето благоденствие ще продадат и майка си! Тази гавра от страна на Австрия, за някакъв успех ли я имат? ПФ!
15
6
 
17
 
! Отговори
Eлена преди 4 месеца
България си е виновна за неефективната ограда с Турция. Вместо бетонна стена, камери и постоянна охрана, Борисов опъна мрежа, която мигрантите режат, прескачат лесно. Сега е късно, трафикът е постоянен, мързелът български и кражбите на парите за оградата причиниха това. Отговорните личности са вече в чужбина, на топло и сигурно. Кой ли ще живее в България в бъдеще, няма да са българите. Горката ни майчица България, пак я изоставихме.
14
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънците си казват истината право в очите ! Нашите до последно ни лъжат !
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно дали властта в двете страни кандидатки знаят данните и местопребиваването на чуждестранните граждани, намиращи се на тяхна територия.
12
0
 
46
 
! Отговори
Тома неверни преди 4 месеца
Добре,че са братята румънци,да наричат нещата с имената им.Даже,за да се стигне до тук,е благодарение на ТЯХ,НЕ МЪЛЧАХА,и заплашиха с адекватни мерки,братчедите на Хитлер...
11
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румънците го разбират, а нашите продажни политици се опитват да го представят като голям успех. Падение.
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е прах в очите, а цел на Австрия да се прочисти. Е ако за прах в очите се смята преселението на афганите от ЕС в Бг и Румъния, това май са камъни в очите.:))
9
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Толкова навеждане и фелацио от страна на нашите предатели и накрая нищо. Сега искам нашите неолиберални евроатлантически .ърши да ми обяснят причината, че не ни приемат в Шенген ? Тя е, че сме изцяло зависими от сащ както и Румъния. Двете държави се контролират от сащ и не сме проевропейски настроени а проамерикански. Смяхте се, че Нинова ви каза, че не не ни приемат заради предателското управление но е напълно права.
8
3
 
17
 
! Отговори
мен пък преди 4 месеца
До Анонимен ме интеесува колко са с турско и българско гражданство и колко от тях владеят българския език писменно и говоримо ??
7
23
 
14
 
! Отговори
Пояснявам преди 4 месеца
Руските войни ще ви освободят. Но ще требе да възстановим паметниците на Славната Червена Армия.
6
4
 
52
 
! Отговори
Прах в очите преди 4 месеца
Е твърде милостива и положителна оценка на случилото се! Истината е, че се изгавриха с нас като зли деца, които се гаврят с улично куче! Вързаха ни тенекия за опашката, намазаха ни гьза с мас и ни теглиха един благ шут за изпроводяк! Сега лежат на улицата, търкалят се и дъх не могат да си поемат от смях!
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До1. Всичко се знае за чужденците и то в Германия. В България също се знае , но няма право да се обявява. На мен ми е интересно да се каже ,кой , кои са с двойно гражданство руско и българско . Каква е цифрата.
4
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ем като не искате да приемате авганистанци и сирийците няма да, влезете в Шенген ние си решаваме проблемите хем Шенген хем демографския срив мусавите ще преобладават
3
8
 
21
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 месеца
Ако видите румънски камион на паркинга ви съветвам да спрете на другия край възможно най далеч.15 години съм шофьор.Ако не искате пък пиянски историии красъци повръщане побойща не спираите до източно европейски камиони.
2
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Леле, леле... Сигурно и тия са путинофили и платени от руските тайни служби? Няма как иначе да си обясним, че не разбират огромната, извънземна, космическа, галактическа, звездно-купеста и вселенска полза от въздушно-капковия Шенген!