Фон дер Лайен: България и Румъния трябва да се гордеят за Шенген

Съветът на ЕС потвърди за Шенген по въздух и море от март 2024 г.
31 дек 2023 07:08, Александър Попов
405
Фон дер Лайен: България и Румъния трябва да се гордеят за Шенген
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и морските граници от март догодина.

Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в "Екс". Това е последното споразумение в рамките на Испанското председателство, се посочва в съобщението.

Поздравления за България и Румъния, написа в същата социална мрежа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определя днешната стъпка като дългоочаквана.

България и Румъния днес трябва да се гордеят, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Решението за отпадането на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за двете страни и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха усилено за това и го заслужават. Те ще направят Шенген още по-силен, добавя Фон дер Лайен.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определя решението като "историческо".

ЕК приветства взетото днес единодушно решение за присъединяване на Румъния и България към Шенгенското пространство, засега с премахване на проверките по въздушните и морските граници от март 2024 г., пише в съобщение на комисията. Присъединяването на тези държави ще насърчи пътуването, търговията и туризма, и допълнително ще укрепи вътрешния пазар. Обсъжданията за допълнително решение за премахване на проверките по сухопътните граници ще продължат догодина, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че от 2011 г. ЕК е потвърдила готовността на двете страни да се присъединят към пространството без гранични проверки. Оттогава България и Румъния продължават да доказват, че изпълняват условията за присъединяване. Това отново бе потвърдено от три проверки по българските и румънските външни граници през миналата и тази година. Комисията започна пилотни проекти с Румъния и България през март, за да подкрепи управлението на външните граници, за повишаване на сътрудничеството със съседните държави и за осигуряване на бързи процедури за предоставяне на убежище и за връщане на мигрантите без основание за престой в ЕС, отбелязва комисията.

Според ЕК Съветът на ЕС се очаква да приеме решение за отпадане на проверките по сухопътните граници "в разумен срок". Допълва се, че България и Румъния ще продължат да получават значителна финансова подкрепа и помощ от Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс".

В съобщение на Съвета на ЕС се уточнява, че България и Румъния прилагат части от Шенгенското законодателство от 2007 г., включително за проверките по външните граници, полицейското сътрудничество и използването на Шенгенската информационна система. Съветът днес решава да се прилагат и останалите части от това законодателство, които включват премахването на проверките по вътрешните граници и свързаните с това мерки, след като е проверено, че се изпълняват необходимите условия.

Решението е взето с единодушие и с писмена процедура, отбелязва Испанското председателство. Испанският вътрешен министър Фернандо Гранде-Марласка изразява задоволство, че с това решение завършват преговори, продължили 12 години.

От 31 март 2024 г. няма да има проверки на пътниците по вътрешните въздушни и морски граници на ЕС между България и Румъния, и останалите страни от Шенгенското пространство. Тази дата съответства на промяната на зимното/лятното разписание, определено от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), се посочва в съобщението./БТА, Николай Желязков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
0
 
1
 
! Отговори
партизан преди 4 месеца
А не може ли афганците да ги препратим в Украйна, както замина Емил Банев Брендо. Да извоюват свободата за новата си родина Украйна, която ще се присъедини скоро в Е.
290
1
 
12
 
! Отговори
Идеалист преди 4 месеца
Тази година тази проклетница да остане в политическото небитие! Да бъде съдена за ваксините!
289
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първо трябваше да ни пуснат космически! Там е сигурно, че блиските 1000 години няма как да нарушим Шенген.
288
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По въздух и море добре, а по река кога
287
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Очаквайте скоро новите продукти "САКЪН" и "МАШАЛА". Аз лично съм най-развълнуван от предстоящата премиера на добавката "ЕВАЛА".
286
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
по вода с коя шенгенска държава граиничим, че не ми е много ясно, а с румъния и те го получиха. т.е. мога да влезна в румъния с плуване никой няма да ме пита нищо обаче ако го направя през моста все тая...
285
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
с какво да се гордеем като след 12 години от както сме готови са ни приели. Пълни глупости. Коко сега ще чакаме за сухопътния шенген???? Тая като говори усеща ли се????
284
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледат какви са начело в страната защо да не мислят че сме ***. Показват ти пръст и ти задължително трябва да виеш от радост . Справка -вижте емоционалните изблици на Кирил Петков. България никога не е била толкова унижавана ,няма достойнство , единствената ни гледна точка е посолството да е доволно , да предугаждаме техните желания и да ги радваме
283
1
 
23
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
Не да се гордеем, а да се срамуваме по-скоро.
282
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз лично тази вечер ще спра телевизора когато дойде време за новогодишната реч на Румен.
281
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Асоциацията на българските превозвачи поздравява българите с приемането ни в Шенген.Да благодарим на Денков и Габриел за постигнатите резултати.
280
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Аз само глaвичкатa!"... казал къpлежът. Така и с Шенген. Кой разбрал - разбрал! Все пак, добре че сме в Европа!
279
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Баба Урсулка много знае да лае.
278
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И на какво точно трябва да се гордем?Никога няма да ни имат за равни с тях, това ни е ясно. Поне не сме лицемери като тях - западняците, и слава богу. Тази *** *** да си говори на глупостите на управляващите ни ***.
277
2
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 месеца
Проверка на летището - 1мин за лична карта, 15 мин за скенер - свали часовник, колан, ***, махни обувките, лаптопа в отделна щайга, пари, телефони. После обратното. Обаче сега голям кеф като спра да си показвам л.к, за 1 мин
276
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Преди години в България ,Пазарджик заловиха хора пропагандиращи в джамии екстремистки ислям .Сега си представете сирийци и афганци с бременни жени да родят в България.Тук всяко родено дете ще е с български паспорт , българско жителство .Представете си да израснеш като българин но да учиш краен ислям . Аааа вече си представям новините"Българи взривиха метро в Париж , Лондон ,Берлин " .Те може да не са по раса но по документи ще са БЪЛГАРИ! Ще се случват все по интересни и интересни неща ! ЧНГ
275
0
 
16
 
! Отговори
Съвременна притча преди 4 месеца
На събрание на Европарламента Урсула Фон Дер Лайен пр-ъ-днала и веднага се обърнала към Пеевски: г-н Пеевски веднага излезте ! Ама защо ?!? - попитал озадачен и учуден Делянчо. Защото аз пръ-д-нах, а вие ще се о-с-е-р-е-те !! - казала Урсула.
274
0
 
6
 
! Отговори
канадец преди 4 месеца
България са я оставили без *** и дори няма какво да свали като я изкомандват.
273
1
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 месеца
Коя беше тази? Аз не съм гласувал за нея, изведнъж каца като шеф на ЕС?????А тука гласувам са куклите на конци, каква е тая демокрация? Нещо като въздушен Шенген.
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ЯГабриел се е покрила, защото играе плътно за един субект, наричан в чуждестранната преса "Тиквата". Точно той казваше преди години: "Една сграда ОСТАВА ДА БОЯДИСАМЕ И СМЕ В ШЕНГЕН!" М. Габриел и К. Петков знаят това.