Нападателят на Фицо е вълк единак, охраната не си е свършила работата

От половин година насам има напрежение в словашкото общество
16 май 2024 16:00, Инна Ангелова
41

Премиерът на Словакия Роберт Фицо остава в тежко състояние след като вчера беше прострелян. Все още с изясняват мотивите и причините за покушението. В ефира на Bulgaria ON AIR главният редактор на вестник Lidove noviny Веселин Вачков каза, че извършителят на покушението определено е действал сам.

"Така се определя той - като поет, писател и недоволен човек. Почти сигурно е, че неговите мотиви са политически или обществени. Изглежда, че е действал сам, няма по-голяма схема, която да търсим. Какво го е подтикнало, е въпрос, чийто отговор още търсим. В момента основната информация е насочена към това какво е състоянието на Роберт Фицо. То остава тежко, нищо, че е бил опериран. Излизат противоречиви информации, в следващите дни ще има много въпроси какво е подтикнало извършителя, както и за телохранителите на президента, които не са си свършили работата", заяви Вачков.

В студиото на “България сутрин” Вачков сподели, че покушението е могло да бъде предотвратно. Главният редактор допълни, че не се усеща страх от подобни събития. Определи стрелеца като “вълк единак”. “Специалисти казват, че нещо такова не би трябвало да се случи, защото и хората, с които Фицо е разговарял, не са били голяма тълпа, 10 души. Не би трябвало един изстрел да успее, защото дотогава е трябвало да са реагирали охранителите. Ще има и политически въпроси за състоянието на словашкото общество", допълни още в ефира на Bulgaria ON AIR.

Словакия е разтърсена от голямата промяна във властта в последната половин година, а това определено изостря напрежението по отношение на политиката. “Фицо спечели преди около половин година, състави правителство, имаше и президентски избори. Словашкото общество премина през период на ожесточени предизборни кампании през това време и това явно допринесе за изостряне на отношенията", коментира редакторът.

Вачков е категоричен, че все още е рано да се правят заключения. В медиите са се появили инфомации, че нападателят е човек с по-консервативни виждания, по националистично ориентиран, но “дали това е причината и дали е вярно е, все още рано да се каже. Атентат от този тип с огнестрелно оръжие не е имало, но е имало опит за физическа саморазправа. Словакия е една доста бурна и емоционална държава. Особено през последната половин година много се изостриха отношенията в обществото", добави Вачков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Платено ли е да се твърди, че извършителят на покушението е действал сам? Убийците на Трактора и Нотариуса и те ли действаха сами? Каква я свършихте с покушението срещу Иван Гешев? И там ли е действал сам? Няма ли нашите велики професионалисти да разкрият нещо вместо да ръсят хвърчащи хипотези?
15
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излязоха доста снимки на стрелеца в организацията "Словашки бранници" в близки връзки с нощните вълци на путин! Май нема да е бил единак!
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 3... Цитати"-Един червенюха по малко. Поредният популист лаещ срещу свободния свят и се опитващ да прокара поредната тънка диктатура в Европа.-Добре ли сте?-Не , въпреки че доктора ми предписа да си пия хапчетата през 2 часа, аз не го правя, защото съм евро***джендърляк и отказвам да се подчинявам на всички психиатри, защото са агенти на Путин !
13
2
 
13
 
! Отговори
Медийна мъгла преди 3 месеца
Ей, всичко друго ще напишат само и само да затъмнят истината, че този убиец е евреин! Страшно изопачаване на факти! Купени медии!
12
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вълк единак, ама член на "Нощните вълци" на путин в Словакия!
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изгода имат евроскептиците и русофилите! Без значение, кой е дръпнал спусъка! Можеше да е дете, с пистолета на разсеян охранител!
10
5
 
15
 
! Отговори
Запознайте се !!! преди 3 месеца
Запознайте се с истинското лице на европейския джендаризъм и небинарност - наглост, нежежест, но арогантност и кръвожадност. Много, ама много по-зле от Сталинския комунизъм
9
12
 
5
 
! Отговори
ПАМЕТНИК ЗА ГЕРОЯ!! преди 3 месеца
ТОЙ Е ОТ РАНГА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ - БОРЕЦ ЗА СВОБОДА ОТ РУСИЯ И НЕЙНИТЕ ОЛИГАРСИ...
8
6
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
Добре ли сте?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
,, Изглежда е действал сам"? Че колко човека да държат един пистолет?
6
4
 
0
 
! Отговори
хе хе хе преди 3 месеца
Явно Агенцията отказва да поеме отговорност. Както винаги:)
5
1
 
14
 
! Отговори
мдаа преди 3 месеца
Започнаха да изпират поръчителите.
4
5
 
3
 
! Отговори
Х преди 3 месеца
не се опитвайте да убедите конспиратора, че е нещо просто! Той знае истината!
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Жалко, че е бил единак, ако бяха глутница щяха да свършат работата
2
19
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
Въл единак е, ама утре. Женен е за украинка. И е от евроатлантическата глутница. Вълците пращат старите и немощни вълци отпред. Така и с този.
1
5
 
10
 
! Отговори
Май не е така преди 3 месеца
"Местните медии разкриха, че преди години Фицо е членувал в организацията "Словашки бранници". Организацията си е сътрудничила в прокремълското движение на мотористи "Нощните вълци", а лидерът й е посещавал тренировъчен лагер на руското национал-патриотично движение "Народен събор", където обучението са водели бивши служители на руските спецчасти. През 2022 г. "Словашки бранници" съобщават, че се разпускат. Преди това са подозирани в пронацистки уклон."