Русия насочва още ядрено оръжие в Европа и Азия?

Ще вземем мерки за възпирането им, каза Лавров
30 май 2024 13:09, Петър Бойчев
42
Русия насочва още ядрено оръжие в Европа и Азия?
Снимка БГНЕС

Русия може да вземе допълнителни мерки за ядрено възпиране, ако САЩ разположат ракети с малък и среден обсег в Европа и Азия. Това заяви в интервю за РИА Новости външният министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

През април САЩ обявиха, че планират да разположат ракети в Индийско-тихоокеанския регион в отговор на засилваща, според преценката на Вашингтон, милитаризация на Китай, припомня Ройтерс.

Подобно разгръщане на сили в миналото щеше да е забранено от ключовия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г. с Русия. През 2019 г. САЩ се оттеглиха официално от договора с аргумента, че Москва го нарушава – обвинение, което Кремъл отхвърли.

Москва дълго време предупреждаваше, че ще отмени мораториума, който предложи по отношение на разполагането на ракети със среден и малък обсег, ако Вашингтон изпълни плановете си да разположи подобно въоръжение в Азия и Европа.

В интервюто за РИА Новости Лавров предупреди, че Русия може да бъде принудена да предприеме допълнителни мерки, съобщи БТА.

„Ние не изключваме допълнителни мерки в областта на ядреното възпиране: в крайна сметка американските ракети с предно базиране ще могат да достигат командните пунктове и местонахождението на нашите ядрени сили. Решенията по тези въпроси са от компетенцията на президента на Руската федерация“, заяви Лавров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
19
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Пък натовците пак са се опитали да гръмнат Кримския мост. Бадева заминали 8 ATACMS и още поне толкова безпилотника. Натовците имат някаква фиксация върху този мост. Губят територии на сушата, но той е постоянен приоритет. Не ви ли се струва сбъркана цялата тази работа?
11
6
 
16
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Много се забавиха и показаха, че са колебливи. Тактически атом трябваше да влезе в действие още февруари 2022. Щеше да спаси много украински животи.
10
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина луд умора няма. А в Крмъл изглежда НЕ луди няма.
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С тия подметкаджии, които постоянно плещят за санкции, войни и изпращане на воиске на чужда територия това е повече от нормално. ЮроGейци сами си просят смилане и сравняване със земята. Само дето дан ще дадат обикновените невинни хора, а не управляващите ги сVине!
8
10
 
8
 
! Отговори
NATO преди 3 месеца
Нашия човек Герасимов е инструктиран да застреля Путин ако той посегне да натисне червеното копче.
7
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи американците през 2019 г. се оттеглили от договора, през април т.г. решили, че ще разположат ракети в Тихоокеанския регион, а пък изкарвате Русия виновна, че ще вземе мерки за възпирането им?!
6
3
 
12
 
! Отговори
шопа преди 3 месеца
Нема лабаво
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каттъренко не го ли направиха украинците на наденици?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хм... много обичате подвеждащите заглавия!
3
16
 
10
 
! Отговори
Свинар квичи на луна преди 3 месеца
Важното е да се лъже нон стоп от азиатските свинари и да говорят само за бомби, атомни оръжия и всичко друго, но не и свързано с цивилизацията
2
9
 
12
 
! Отговори
Георги преди 3 месеца
Някакви старци, надникнали над гроба, си играят със света.
1
18
 
13
 
! Отговори
morgan преди 3 месеца
изкуфял стаерц не си интересен