Русия струпва сили край северната част на Харковска област

Съсредоточила е настъплението си в източната част на Украйна
30 май 2024 13:42, Елка Василева
62
Русия струпва сили край северната част на Харковска област
Снимка: архив, БГНЕС

Русия концентрира сили край северната част на украинската Харковска област, откъдето по-рано този месец започна настъпление, но все още няма достатъчно бойци, за да осъществи мащабна офанзива в района, съобщи главнокомандващият украинската армия генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Украйна съобщи, че е стабилизирала фронта в североизточната Харковска област, където руските сили на 10 май започнаха настъпление през границата, което разкри нов фронт във войната. Това накара Киев да изтегли сили от други части на линията на бойно съприкосновение.

Още по темата
Генерал-полковник Сирски заяви, че Русия продължава да изпраща допълнителни полкове и бригади от други райони и от тренировъчни полигони, за да увеличи присъствието си по двете основни направления на атака в северната част на Харковска област.

Това включва района между селата Стрилеча и Липци и околността на граничния град Вовчанск, където в момента се водят улични боеве.

„Тези сили в момента са недостатъчни за широкомащабно настъпление и пробив на отбраната ни“, заяви Сирски в социалната мрежа „Телеграм“.

Той заяви, че „създаването на запас от боеприпаси“ от Украйна също е намалило настъпателните способности на руските сили.

Думите му предполагат, че острият недостиг на артилерийски снаряди на Киев е облекчен, откакто след месеци забавяне през април САЩ най-сетне одобриха голям пакет помощ за Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви вчера, че доставяните американски оръжия помагат за стабилизирането на украинската фронтова линия.

Русия е съсредоточила настъплението си предимно в източната част на Украйна, където силите ѝ бавно напредват, след като през февруари превзеха град Авдеевка в Донецка област.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В началото на войната Русия нанесе удар със разтворени пръсти като колоните от различни направления стигнаха практически безнаказано до самия Киев... Калкото и да се опитват да очернят руската операция по медиите - в тези дни руските танкове спираха на пешеходни пътеки... След което последва жеста на добра воля и поредното доказателство на украинската страна за тяхната не договороспособност предвид очевидното им още тогава поражение... Разира се в паралелния свят на нашите медии това беше описан
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Главнокомандващият е руснак Главанак ако ме разбирате какво искам да кажа.
26
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Време е Тунгуският метеорит да цопне в московските блата и да се приключва!
25
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
то и пред Киев беха струпали 150 иляди аскер, ама после бегаха с 200, подобни акции са обречени на неуспех, ама в рашка солдата е просто консуматив
24
22
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Украинците се бият за Свободата си,а крепостните на Путин за бъдещето си робство!
23
28
 
5
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Господ сили да дава на братския,славянски украински народ в борбата срещу вероломния и жесток завоевател! Амин!
22
0
 
17
 
! Отговори
ало днесааа преди 3 месеца
от реклами не може да се прочете никоя статия бе !!!!
21
6
 
23
 
! Отговори
Редник Зеля преди 3 месеца
Редник Зеля ЛИЧНО ще отблъсне настъпващия към Харков враг! Да живей редник Зеля, да живей Шмъркандо!
20
4
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Време е да се покаже на света дали противотанковите мини, които редовната немска армия поставяше в Харковско, вършат някаква работа или са същи гарбидж като останалата немска "техника".
19
4
 
22
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
А къде е Столти? Нали щеше да фърга ракети по Русия? Къде се скри тоз рагетофъргач?
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво се е случило със прословутата 65км колона?
17
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
поредната демонстрация на неграмотност от страна на руското военно командване, не че украйнското е по-грамотно, все пак са от една и съща школа, но поне се учат в движение, толкова ли не разбраха през тия 2 години, че всяко струпване на армия води до нейното по-лесно унищожение, знаем какво се случи с великата 65 километрова колона
16
6
 
32
 
! Отговори
Ей тъй кат стане преди 3 месеца
Руските сили панически настъпват, докато украинските сили геройски отстъпват...
15
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Франция и САЩ ги отпиши зимата. Те се бият само летно време по шорти)
14
2
 
16
 
! Отговори
до 11 преди 3 месеца
И какво те вълнува теб, о цивилизований? Новото дилдо, дето си го поръча вчера с айфоня по интернета? Или какво ще облечеш за прайда?
13
4
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 3 месеца
ЯМБОЛИЯ , ОТНОВО ЛИ ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА ЩЕ ПОДПИШЕ МИРЕН ДОГОВОР С РУСИЯ В ИСТАНБУЛ , И ОТНОВО ЛИ ОЧАКВАШ РУСИЯ ДА ИЗТЕГЛИ ВОЙСКИТЕ СИ ??? НЕ СЕ НАДЯВАЙ , АМЕРИКАНСКИ КОНГРЕСМЕН КАЗА - ХАРКОВ Е РУСКИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА !!!
12
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпроса не е кога ВСУ ще загуби а кога полша, франция или друга страна официално ще се включи във конфликта... На войната и е необходимо месо - което трябва да дойде от някъде- Кой ще е следващия?
11
6
 
24
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Руснаците започнаха да се подиграват с хунтата на Зеления, пък и с цялото НАТО. Щип от тук, ръг от там, с минимум жертви. Зеления откачи и се напъва да мобилизира по 500 000 души през месец. Всъщност не може да мобилизира и по 50 000, половин Украйна се разбяга. А онези от Брюксел съвсем се оцъклиха и взеха да пелтечат. И това изглежда, е само едно добро начало.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега е момента за удар и по Киев докато е лято и танковете не затъват в блатата.
9
25
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 3 месеца
Ти можеш да имаш въшки, беден бачкаторе. А ние нямаме интерес да струпваме сили, бедняко. Цивилизованите хора друго ни вълнува, не крепостните войни на дивашкА бедна Русия, която ще бъде размазана за 2 часа, ако НАТО реши.