Майката на един от българските измамници на Острова: Надявам се Англия да гори!

Въпреки многото пари на Гюнеш Али майка му живяла в нищета
1 юни 2024 16:30, Нели Христова
164
Майката на един от българските измамници на Острова:  Надявам се Англия да гори!

Може да отнеме години на следователите, за да възстановят £50 милиона, които Гюнеш Али и неговата банда измамници са откраднали от британската хазна.

Смята се, че голяма част от тях са похарчени за луксозни часовници и дизайнерски дрехи, скъпи коли и многоетажни имоти. Но едно е сигурно: Али не е похарчил парите, за да помогне на майка си да намери по-добро място за живеене.

Още по темата

Къщата в Пловдив, централна България, където е израснал 34-годишният Али, буквално се руши. До преди шест месеца майка му и брат му живеели там, преди да бъдат принудени да напуснат, защото покривът се срутвал, казват съседи пред The Times.

Майка му, Магбуле, е работила като чистачка в хотели и ресторанти в града, преди да се пенсионира и, и е била "добър и мил човек", казва една жена, която живее на улицата, пред The ​​Times.

"Всички майки страдат за децата си, но тя е страдала повече от повечето. Гюнеш се грижеше само за себе си. Той е натрупал толкова много пари и въпреки това позволи на майка си и брат си да живеят при толкова лоши условия.

В четвъртък Али беше осъден на седем години лишаване от свобода за ролята си в измамата, при която хиляди фалшиви искове за универсален кредит са направени между 2016 г. и 2021 г. Голяма част от парите са изпратени в България, където полицията твърди, че милиони са похарчени за имоти.

Али беше описан в съда като тартор на бандата от петима души, които бяха осъдени за "измама в промишлен мащаб". Въпреки очевидното синовно пренебрежение, Магбул е застанала до сина си. В бойно интервю за българската национална телевизия bTV в четвъртък тя каза, че той е "добро момче".

Посочвайки разрушения си дом, тя каза: "Вижте къде живеем милионерите. Знаеш ли колко е добър? Той може да построи къща от нулата. Занимавал се е със строителство, знам го. Как може такова дете да е гангстер? Надявам се Англия да гори."

Магбуле отглежда двамата си сина сама в къщата, сграда от 19-ти век в края на града. Когато е на 11 години, Али започва работа в автосервиз. На 20 години се премества в Обединеното кралство, където по-късно получава разрешение за неопределено време. Смята се, че той е заемал няколко работни места, включително работа в ресторантьорството и строителството, преди да създаде схемата за измами с облаги през 2016 г.

Измамата приключи през май 2021 г., когато полицейски служители извършиха координирани акции в няколко имота в Лондон и арестуваха бандата.

По време на претърсване на офиса и дома на Али в Ууд Грийн, северен Лондон, полицаите открили повече от £40 000 в брой. Видео, извлечено от телефона му, го показва как размахва бележки из апартамент. Докато беше под гаранция, Али избяга в България, но беше екстрадиран обратно във Великобритания през февруари миналата година.

Съседката, която пожела да не бъде назовавана, каза, че последно е видяла Али в дома на майка му преди около две години. Той изглеждал "много добре", спомня си тя.

Али поддържаше бизнес връзки с родния си град. Според фирмения регистър на България той притежава мажоритарен дял в бизнес, наречен VIP Deluxe, който описва дейността си като предоставяне на ресторантьорски услуги. Deluxe беше името, дадено на компанията, която управляваше във Великобритания, където полицията откри 2600 пакета с искове, 15 банкови карти и лаптоп, влязъл в уебсайта за универсални кредити.

Мъж от офиса на компанията в Пловдив отказа да говори, като затръшна вратата при споменаването на името на Али.

Докато чакаше процеса, се казва, че Али се е "държал безупречно", твръди съдия Дейвид Ааронберг Кей Си при произнасянето на присъдата. Това по никакъв начин не омаловажава мащаба на престъплението му, постанови съдията, който намали първоначалната присъда с 25 процента само въз основа на това, че той се е признал за виновен.

"Вие изиграхте водеща роля в схема, която беше сложна", каза Ааронбърг, добавяйки, че е ясно, че Али се наслаждава на "разточителния начин на живот", който му предоставя неговата престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абъъъ, то синът набрало малко пари, каакво толкоз станало, какво се превземат ингиличаните, ба
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Погледнато провайдърски, жената е познала. Всъщност всички геополитически "компоти" по света ги забъркват англичаните. Светът е във война, а войната има своята логика. Врагът трябва да се удари така, че да капитулира. Да сме живи и здрави, да видим кой ще диша последен.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами да си беше седяло в махалата, нямаше да види такова чудо... Шегувам се, бе. Да се изнасят един по един всичките. Явно тва му е цаката да се отървем от ге.то.то. Тука не ги затварят, в Англия обаче не им прощават.
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пустите англичани, как не ги е срам да държат сметка на това добро и чисто като ангел детенце. Горката майка, която пък не докопала и един милион от откраднатите. Съсипаха ни тия атлантици
54
0
 
8
 
! Отговори
Hahaha преди 3 месеца
Такива престъпления като измами в Англия не се наказват строго. Голяма присъда можеш да получиш ако наречеш някого *** или фегът. На един му бяха дали 2 години защото оствил сандвич със свинско пред вратата на лондонска джамия. Този догодина вече ще е на свобода, лежал е вече две години, ще получи намаление за добро поведение и така. Освен това такива измамници обикновено са в пандели от открит тип.
53
1
 
5
 
! Отговори
ТИПИЧНО ПО МАН преди 3 месеца
ГАЛСКИ
52
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 месеца
Струва ми се постановка на британците. Както *** фирми на роми, които създават мафиотите тук да перат пари. Има много въпроси.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
*** изгоре ... Вече се свързах с няколко групички, дето ги сърбят ръцете, за да наказват подобни неща. В Англие е зор, в БГ - като дойдат 40 парчета, две ромски фамилии ще иа да бегат БРАГААТ! Как бегаха преди две години, като ги гониха с веригите рокерите! АХХАХАХАХХАХАХХА
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Англия да не е като България да крадеш и правиш схеми и после нищо да не ти правят. Там престъпниците се наказват сурово.
49
0
 
11
 
! Отговори
Содом и Гомор преди 3 месеца
Неква руса студентка от Бг им била секретарка . Учи мама за мошенници да бачкаш стана работата вече.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Едно не мога да разбера...как хора с ограничен умствен капацитет и липса на каквото и да е образование могат да създадат сложни престъпни схеми" - Създава ги някой, дето е изтърван от системата. Иначе можеше и да е велика личност... А има и друго - често такива са просто изпълнители или копират. Нали не мислиш, че има 150 млн лева? То най-богатата имала 4 апартамента за има-нема 600 000 лева и магазин за 200 000 ... Носят евтини дрехи и колите им са за по 50000 ... Обрано им е останалото.
47
1
 
7
 
! Отговори
Учил до обят 1 ви кл преди 3 месеца
До РууниНяма гнило просто нагъл невежа...
46
0
 
15
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 3 месеца
Ако беше в Бг. щеше да си купи не съда ,а направо министъра с тоя кеш дето има. Кво ли става в Бг. с лихвари, със социал , пенсии за "инвалиди" и точене на ДДС та не е истина -милярди ,но и политиците са в играта чрез синове и баджанаци като нотариуса и подобни съдебни "посредници"...
45
0
 
9
 
! Отговори
Рууни преди 3 месеца
Кой луд след няколко милиона откраднати ще продължи да краде. А и техните в тази стара къща да живеят. Има нещо гнило!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
батко у България с обществени поръчки се крадат милиарди...тоа абен кю=мур тук немаше да лежи и два дена
43
0
 
17
 
! Отговори
Евалариус преди 3 месеца
100 хиляди рома от Балканите разказаха играта на цела Англия баце. Само тоя гушнал 50 милиона, да не говорим и за джепчийките дето имат палати в Румъния...
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам защо следователя каза на съда, вместо на няколко ... да кажем недоброжелатели към подобни хора. Сега нямаше да има съд, но нямаше да има и оцелял измамник. Ех и пари нямаше да се намерят. Майакта можеше и да покълне, но щеше да и е за последно.
41
1
 
15
 
! Отговори
История даге преди 3 месеца
Едно време такива в Англия си слагали в малки железни клетки да висят на площата докато им остане само чистия скелет.
40
1
 
7
 
! Отговори
Ще го разнищят преди 3 месеца
до последната стотинка и ще пропее като славейче. Това са 5 години и не е един милион. Ще си каже всичко и ще остане в панделата, ако ще и Луната да падне на земята. А в панделата ще му се зарадват. Така е. Всеки майстор си намира Майстора.
39
3
 
3
 
! Отговори
До 37 преди 3 месеца
Кво да видят. Те измамниците в Англето не влизат в истински затвор като Уонзуърт в Лондон а са в затвори от открит тип един вид общежития където само преспиват. Измамите са така наречен нон-уаялънт крайм и не се наказвад строго.