Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна

ЕС да продължи дипломатическите усилия, но и да увеличи помощта
24 юни 2024 10:13, Елка Василева
82
Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След мирната конференция в Швейцария за Украйна, където бе отворен дипломатически път, видяхме отговора на (руския президент Владимир) Путин с посещения в Северна Корея и навсякъде, откъдето може да получи оръжие, явно се подготвя за дълга война. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да продължим дипломатическите усилия, но и да увеличим помощта за Украйна, настоя той. Борел съобщи, че ЕС разполага с възможност да заобиколи досегашната съпротива на Унгария за използване на приходите от запорираното руско имущество в полза на Киев. Има правила, според които страна, която не е подкрепила дадено решение, не е необходимо да го прилага, поясни той.

По думите на Борел следващата седмица се предвижда да бъде получена първата част от общо 2,5 милиарда евро приходи от запорирано руско имущество, които трябва да бъдат насочени за осигуряване на военна подкрепа за Киев. Той посочи, че днес ще предложи решение на външните министри от ЕС, за да може да се заобиколи съпротивата на Будапеща.

По повод на събитията в Грузия Борел предупреди, че вратата за ЕС може да се затвори пред Тбилиси. Вратата за ЕС е отворена, но ако правителството продължава в същата посока, ще се затвори и грузинците ще платят цената, ще страдат, европейската перспектива може да бъде отменена, допълни той.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Свободно време.
Седмичен любовен хороскоп за 24 - 30 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
А на тоя дедите му са избили милиони индианци, само защото са индианци.
45
0
 
12
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Не си правете илюзии. Нацизмът е жив. Подкрепяме разни бандервци, избили много хора. В укроисторията учат, че тия са борци за свобода от нацизма и комунизма(сякаш друго е имало тогава) и не се казва и думичка за избити евреи и поляци. Какво очаквате след такава пропаганда? Излиза, че Борел и сие защитават убийците на евреи и поляци. От това какво следва? Следва, че и те са го правили.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В ЕС знаят от поне 2 години, че конфликта в Укр. ще е продължителен, ама тоя кукумвяф чак сега го разбра ))
43
1
 
13
 
! Отговори
Лицемери преди 1 седмица
Защо ЕС не осъжда убийството от ВСУ на деца на плажа в Севастопол, така 9 години Европа си затваря ше очите за украйнски обстрели по Донбас....
42
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Русия побеждава и ще победи...
41
8
 
1
 
! Отговори
Евреин нацист преди 1 седмица
Путин е един и Гундяев е неговия пророк. Путин Акбар! Путин Акбар! Путин Акбар!
40
3
 
14
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Всички в американската армия вече са с универсалната гендърска униформа. Факт. А къде имало съединители и къде не, си личи от електоратът на партийки като ПП-- цели 2% ГЕюве има в България. ФАКТ.
39
15
 
0
 
! Отговори
Не на нас тези.. преди 1 седмица
Защо Русия е разположила ПВО на плаж??? Там е отговора! Или около плажа!
38
3
 
24
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 седмица
Глуппости, Борел. Вие се готвите за продължителна война и както винаги, за своите грешки, обвинявате Путин. Само че Путин се готви за кратка война. Не случайно са и тия ядрени учения. Войната ще е 20 минути.
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едва ли Путин му е споделил плановете си за какво се готви на ушенце, но Западът определено се готви за продължителна война и поради това знае каква ще е войната, но оръжията им привършват. Те не мислят, че може да се стигне и до тях. Въоръжават до зъби украинските ултранационалисти, които не са особено удовлетворени от помощта на Европа. Да не се премести войната у тях дома, току виж?
36
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Бирата! Стрелбата с 5 ракети АТАКМС е по военен обект,намиращ се в близост до плажа в Севастопол! Колко хитро - да използваш цивилните за параван на военните!Жертвите са заради осколките,причинени от ответния удар на ПВО.
35
2
 
8
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
Понеже има доста късогледи в геополитиката, ето ви малко изводи, сегашната ситуация е следствие на разпада на СССР и късогледството на Горбачов, вероятно трябваше и НАТО и Варшавския договор да се разпуснат, ситуацията с обществата в Европа е резултат на отварянето на границите от добри и икономически подбуди към чужденци с друга култура, което доведе до промяна на етно и културния профил в западна Европа, изобщо сега страдаме от решения и политики взети преди 20 години
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е редно това нищожество да коментира Путин
33
2
 
4
 
! Отговори
Гландрагор преди 1 седмица
До Свобода на словотоНа никой не му пука за твоите заплахи.И Путин е човек,така че всеки може да го критикува колкото иска.Колкото до теб,колкото и да се слагаш,едва ли някой знае,че съществуваш и му пука за теб!
32
10
 
5
 
! Отговори
Свобода на словото преди 1 седмица
Редакцията предупреждава, че всички коментари против Путин ще се трият незабавно. Бихме искали да напомним на читателите си чия собственост енашата медия и да ги призовем да се съобразяват с геополитическите реалности. В противен случай ще бъдем принудени да се обърнем към властите за установяване на самоличността и налагане на санкции на авторите, писали против Путин.
31
5
 
10
 
! Отговори
До мразя Путин преди 1 седмица
Тва щото за такива като тебе всичко е черно и бяло, не хващаш нюасите, Украйна е огромен фронт и враждебността към Русия е нежелана, прибалтика са дждета дето само Литва е била реално държава, Финландия няма проблем да е в НАТО, защото е независима държава дето няма да позволи чрез НПОта да я вкарат в война за чужди интереси, и това е само върха на геополитиката, не я разбираш или просто си имаш опорки, в геополитиката решения взети сега се отразяват след 30 години поне
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с победата на бойното поле, с която пред така самоуверено се цепеха и Борел и всичките от шайката?
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Откриха топлата вода братята ЕС- есовсци .
28
2
 
25
 
! Отговори
Егати неадекватните преди 1 седмица
са тия в Брюксел. Ако толкова много искахте мир, да бяхте натиснали Украйна за "Минск 2" или дори за "Истанбул" март 22-ра. Стига лицемерие, не искате никакъв мир и никаква дипломация на прилагате.
27
2
 
19
 
! Отговори
Бирата преди 1 седмица
А нещо за убитите хора на плажа в Севастопол няма ли?Дори $$ частите при обсадата на Севастопол не са стреляли по плажовете на града.Кой стреля,Путин от Виетнам ли?