Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна

ЕС да продължи дипломатическите усилия, но и да увеличи помощта
24 юни 2024 10:13, Елка Василева
82
Борел: Путин се готви за продължителна война в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

След мирната конференция в Швейцария за Украйна, където бе отворен дипломатически път, видяхме отговора на (руския президент Владимир) Путин с посещения в Северна Корея и навсякъде, откъдето може да получи оръжие, явно се подготвя за дълга война. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Люксембург.

Трябва да продължим дипломатическите усилия, но и да увеличим помощта за Украйна, настоя той. Борел съобщи, че ЕС разполага с възможност да заобиколи досегашната съпротива на Унгария за използване на приходите от запорираното руско имущество в полза на Киев. Има правила, според които страна, която не е подкрепила дадено решение, не е необходимо да го прилага, поясни той.

По думите на Борел следващата седмица се предвижда да бъде получена първата част от общо 2,5 милиарда евро приходи от запорирано руско имущество, които трябва да бъдат насочени за осигуряване на военна подкрепа за Киев. Той посочи, че днес ще предложи решение на външните министри от ЕС, за да може да се заобиколи съпротивата на Будапеща.

По повод на събитията в Грузия Борел предупреди, че вратата за ЕС може да се затвори пред Тбилиси. Вратата за ЕС е отворена, но ако правителството продължава в същата посока, ще се затвори и грузинците ще платят цената, ще страдат, европейската перспектива може да бъде отменена, допълни той.
(кор. на БТА Николай Желязков)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от Свободно време.
Седмичен любовен хороскоп за 24 - 30 юни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен - и оръжия не могат да им дадат, защото НАТО вече няма оръжия. Сега им остава само ударите с далекобойни ракети, и то украинците не могат сами, трябват натовски самолети над Черно море и сателити, иначе самите системи са безполезни.
25
1
 
14
 
! Отговори
До23 преди 1 седмица
Ами той президентът им е клоун дето тия ,които му дават кинтите му дърпат и конците нормално за един евреин
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС ще се разпадне ако НАТО загуби в Украйна. Политиците на запад са в истерия.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е за колко продължителна война да се готви те дадоха на урките още оръжия,ама проблема е че урките са на привършване и освен да почнат да пращат нас да се бием с руснаците,не виждам как войната ще бъде продължителна.
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Maлoyмueто е обхванало Европа и особено политиците. А в Брюксел е направо трагично вече
21
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/17 "... какво си мислат че така лежат и ще прибират само заплати." - пука му на деменцията Борел - след месец е вече с ЕС пенсия в някоя вила далиеч от ЕС. Въпросът е какво си мислят про'с'таците дет гласуват за ЕС и НАТО - че няма да получат призовките ли?
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тоя като онова алангле Найджъл Фараж, ние провокирахме Путин, ама той е виновен щото ни отвърна. НАГЛИ НАГЛИ......
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен/20 "Цяло поколение украински мъже ще загине" - е и? Гласуваха ли за НАТО - гласуваха. Сами си го избраха. Всички дето са гласували за НАТО да идат в отвъдното - заслужено им е.
18
2
 
12
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Мухаха... евродеменция... Русия го заяви още преди година и половина, че се готви за дългогодишна война. Минимум 3 години. А относно преговорите за мир на ЕС - също деменция, но вече не старческа, комбинирана с тишпичните евроценности лъжа, наглост и лицемерие!
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега руското ръководство действа срещу Запада, както САЩ срещу СССР по време на Студената война. Това заяви бившият офицер от американското военно разузнаване, подполковникът в оставка Тони Шафър.Цяло поколение украински мъже ще загине на фронта, за да удовлетвори налудничавата идея на американските неолиберали да свалят Владимир Путин, твърди Тони Шафър
16
1
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 1 седмица
Ако има внуци и ги убие или осакатиАмериканска ракета изтреляна от -зеленко на плажаЩе продьлжи ли с подкрепата
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нашият върховен комисар, с кастанетите в устата, силно надценява интелекта си. На всички им стана ясно, че войната се поддържа и води в името на западни интереси. Също така се вижда, че не Грузия ламти за ЕС, а ЕС драпа да сложи контрол върху нея. Навремето и ние се натискахме, без да осъзнаваме, че западът е решил да ни превзема икономически и политически.
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Войната тепърва почва с ес и натоъо какво си мислат че така лежат и ще прибират само заплати.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука краврчетата се подиграват че руснаците един месец превземали едно село. А за къде да бързат? Колкото по-бавно толкова повече западния свят затъва и се цепи. Изключително мъдра политика на Путин. Даже се чудя как е толкова търпелив. Но като излети първия Ф16 от Румъния или Полша и избомби летището, тогава ще се нааакат всички.
12
2
 
18
 
! Отговори
Пионка на Вашингтон преди 1 седмица
Пионката на Вашингтон Борел, говори за Европа. Защо направо не говори за интересите на Вашингтон, защо е това прикриване? Вече никой не мисли за Европа
11
1
 
11
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
И тоя е един говорител само, всичко различно от щатски и турски военни и политици са кухи изказвания, НАТО прави каквото САЩ кажат и единствените други с боеспособна армия е Турция, другото е пълнеж
10
5
 
13
 
! Отговори
Хората в Украйна преди 1 седмица
Грузинците да видят европейска Украйна, колко са щастливи Украинците в Европа и въпбще не страдат. Грузинците да помислят, дали искат Майдани и да са като в Украйна
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бурен пак не разбрал,че Путин си я води обаче вече ЕС няма пари и за това се изказва
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пари за войни намирате, но не и за хората! За вас са пушечно месо!
7
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Конгресмен Марджъри Тейлър-Грийн: - Представете си, ако Русия, използвайки руски сателит, използва касетъчни боеприпаси, за да удари плаж във Флорида. Единствената граница, която американските военни трябва да защитават, е нашата собствена граница, а Конституцията изисква федералното правителство да защитава щатите", написа тя в социалната мрежа Екс, коментирайки съобщението за атаката срещу Севастопол