Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 563 Е това ни е ясно.Крадеца вика дръжте крадеца.Обаче с тоя номер изгониха един от цирка
464
0
 
9
 
! Отговори
А пък Украйна преди 3 месеца
Е благодатна почва за шпионските игри на ЦРУ- имало е 30 бази на ЦРУ преди 2022 година..
463
1
 
6
 
! Отговори
До 560 преди 3 месеца
Ами като гледам от токова години сме в ЕС и не са изчезнали само си смениха името на бизнесмени
462
3
 
12
 
! Отговори
С Русия преди 3 месеца
Ни свързват Хиляди години история, култура, език, църква, азбука, литература, изкуство, обща борба итн.С неолибералите на Запад ти свързват няколко корумпирани политици и НПОта!Соя ли връзка е по-силна?!!
461
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тия от Таймс важно о е България да е срещу Русия. Тогава и престъпните групировки ще изчезнат. Или поне ше станат добри.
460
2
 
7
 
! Отговори
До 558 преди 3 месеца
Е той се мисли за такъв обаче страда от комплекса на малката мишка
459
1
 
6
 
! Отговори
До Бонго преди 3 месеца
Знам, че искаш да те повишат до чужд агент и да работиш за US посолството, но първо трябва да се излекуваш! Има разлика между наркоман и дилър, между платен чужд агент и обикновен болен русофоб като теб! Фобията е ужасна болест, която те изяжда отвътре и такива даже Козяк ги избягва защото са луди :)
458
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Силно заглавие и статия без съдържание. Единствения спомегат факт е, че в България и Сърбия има високо ниво на подкрепа за Русия. Ами, западняка не ги разбира тия работи, обаче именно затова си измисля някакви страшни истории. Той, по правило, история не чете, още по-малко тази на Сърбия или България. Западнякът не знае кой е патриарх Евтимий, не е чувал за Св.Св. Кирил и Методий. А случайно ако чуе, ще мисли, че са руснаци.
457
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уркопите не разбраха,че тук не им е Урколандия и евтините лозунги не вървят
456
0
 
3
 
! Отговори
До Бинго преди 3 месеца
Че ти кога си бил в Поморие бе .До ония ден не знаеше,че в България мобилния интернет не е скъп и е много качествен
455
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
ЕС наема главорезите. Видяхме го в Словакия. Факт.
454
1
 
6
 
! Отговори
До Бонго преди 3 месеца
Е ти още ли ме разбра,че тук не е твоята Урколандия и мнението на един украински просяк някой не го интересува.Айде стой си в дупката,от която изпълзяваш от време на време
453
0
 
1
 
! Отговори
545 преди 3 месеца
Прав си погребва оня безмозъчните на педя човек лакът нос
452
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На запад подземно течение погреба всички уркопи
451
1
 
6
 
! Отговори
До 581 Бонго преди 3 месеца
Само ,че в собствената си страна всеки може да бъде, какъвто си иска и го били тура дали на урко-зомби като теб му харесва Като не ти харесва престоя не е задължителен още по-малко за тия ,които никой не ги е канил
450
4
 
7
 
! Отговори
Таймс преди 3 месеца
Явно не познава българите и не знае,че ние много мразим някой да идва в страната ни и да наглее и изобщо не им трябват на руснаците шпиони,за да не харесваме кравари и урко-зомбита
449
6
 
4
 
! Отговори
Без коментар преди 3 месеца
Така е било,в момента е така,и за в бъдеще ще е така.Ние,сърби,руснаци,македонци имаме почти един и същи език.Сащ,които смятат че са на върха на хранителната верига с раздори и интригантство разрушиха мирът и ни направиха врагове.
448
2
 
3
 
! Отговори
Подсказвам преди 3 месеца
голям процент от коментарите долу са ясно доказателство за верността на написаното в статията
447
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде стига с този, съсипа цял свят.
446
2
 
6
 
! Отговори
До 571 преди 3 месеца
Защо не питаш САЩ. Там е македонското лоби и от там натискат България. От там ПП-ДБ клекнаха. САЩ са македонисти. Та....от тях зависи съдбата на Македония и България.