2030 г.: Всеки трети автомобил в света ще е китайски

В Европа това ще бъде за сметка на европейски, японски и корейски марки
4 юли 2024 15:41, Петър Бойчев
40
2030 г.: Всеки трети автомобил в света ще е китайски
Снимка БГНЕС

Китайските автомобилостроители ще са завладели една трета от световния пазар до 2030 г. и към съответния момент ще продават 9 млн. коли годишно извън Китай. Това прогнозира консултантската компания Alix Partners, цитирана от ДПА.

Производствените разходи за електромобил в Китай са с една трета по-ниски, отколкото в Европа, циклите в развойната дейност са по-кратки от тези на глобалните конкуренти, а китайските производители разширяват пазарния си дял с "агресивно ценообразуване", установява изследването.

"Новите мита на ЕС за китайските коли могат да забавят вноса в краткосрочен план и да подкрепят продажните цени, но също така и ще ускорят местното производство на китайски автомобили и компоненти в Европа", посочва експертът в сектора Фабиан Пионтек.

Германските производители също усещат конкуренцията на китайските автомобилостроители в Китай.

Редица компании през последните години са насочили вниманието си към производството на електромобили, макар растежът в търсенето да се забавя. Пазарният дял на електромобилите в Европа все пак скочи от 20 процента тази година до 45 процента през 2030 г., прогнозира Alix Partners.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: автомобилкитайски2030
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В ЕС не ги пускат, налагат високи мита и всякакви пречки. Иначе никой няма да купува немски коли.
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай нямаше да бъде това което е сега, ако не беше Тянанмън когато извикаха танковете да дойдат - брутално, жестоко, кърваво. Но милиони, ако не стотици милиони живота в Китай бяха съхранени. А в България 89та не извикаха танковете да дойдат да размажат няколко стотин жълтонасрани паветници, и резултата е налице: за 30 години демокрация 2 милиона измряха, а други два милиона отидоха да слугуват и да пpocтитуират на богатия западняк.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай 1987 година беше убита страна. Всеки който е бил в Китай тогава, ще каже, че тази страна никога не може да се възстанови. Всички облечени в еднакви сини дрехи, никакви автомобили (1987г когато в България всяко семейство имаше кола), всички на велосипеди, навсякъде мизерия.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Автомобилното изложение в Китай, Шанхай, има клипове в ютюб. Японските и немските концепт презентации определят бъдещето на автомобилната индустрия! Момчета, много сте закъсняли с концептите, всичко това на вашите концепти за бъдещето китайците вече го продават тук днес като реални автомобили, разходете се и вижте моделите по китайските павилиони, ставате смешни.
8
2
 
11
 
! Отговори
Хи хи преди 3 месеца
Г адни комунисти, победиха ни в пазарната икономика !
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами така е в капитализма . Китайците правят всичко . Руснаците и арабите дават пертола . От другите няма нужда света . В момента експортни икономика са само Китай и петролните производители . Останалите внасят повече отколкото изнасят включително ЕС ту . Такива са законите на капитализма . Китайците знаят че само трябва да изчакат нужното време и после ще си купят всичко .
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 2030 година може и да се забрани ползването на частни автомобили. И ще е разумно, като гледам ежегодното покачване на градусите. С електробуса или с влака. Толкоз.
5
3
 
3
 
! Отговори
До 6 преди 3 месеца
Карал е само клавиатурата
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 1Пич ти карал ли си седмица 2015-та?
3
1
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 3 месеца
И кво ? Направи български.
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Особено в африка и китай.гледам сравнително нормална държава като ръсия в която вкараха яко китайци.ми оплакват се хората.автомобилите са скъпи но за сметка на това боклучави.Не виждам как ще бият като качество фиат пежо и ситроен ни като цени дачия и корейците.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тъжно. Наскоро карах китайски автомобил - чисто нов. Да уж има нови технологии, но качеството на изпълнението е посредствено - учтиво казано.