Украйна вече има F-16

Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети
4 авг 2024 21:40, Нели Христова
472
Украйна вече има F-16
Снимка: БГНЕС

В Деня на украинските военновъздушни сили са представени първите изтребители F-16, доставени от западните партньори. Президентът на Украйна Володимир Зеленски не разкри какви задачи ще изпълняват дългоочакваните самолети, но благоради на украинските пилоти и западните партньори:

"От началото на тази война говорим с нашите партньори за необходимостта да затворим небето си за руски ракети и самолети. Проведохме стотици срещи и преговори за укрепване на способностите на нашата авиация, на нашата противовъздушна отбрана, на нашите отбранителни сили. Често чувахме в отговор "Това е невъзможно", но ние направихме възможно това, което беше наша цел, наша отбранителна потребност. Сега то е реалност в нашето небе.

F-16 на въоръжение в Украйна. Ние го направихме", посочи украинският президент в обръщението си за Деня на украинските военновъздушни сили.

"Гордея се с всички наши момчета, които усвояват тези самолети и вече започнаха да ги използват за нашата страна", допълни той.

"Благодаря на нашия екип за този важен резултат. Благодаря на партньорите, които реално помагат с F-16, и на първите държави, които приеха нашето искане за самолети - Дания, Нидерландия, САЩ - и на всички наши партньори - ценим вашата подкрепа!"

На 31 юли източници на Bloomberg съобщиха, че първата партида F-16 е пристигнала в Украйна.

На 4 август The Economist съобщи, че Украйна е получила първите десет от възможните 79 F-16 в последния ден на юли, година след като САЩ дадоха зелена светлина на по-нетърпеливите си европейски съюзници да ги изпратят. До края на 2024 г. Украйна трябва да получи 20 от самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


472
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2025 ще е годината на тоталната ликвидация на катуна носещ името армия на рф До края на 2024 както върви ще загубят количествено (качествено вече са загубили ) при артилерийските снаряди Сега и Самолети пристигнаха А запада дори още не си е дал зор русия ще свърши като гнил домат под валяк
220
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бесенето на Путин и zорките наближава
219
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всякакви там хеликоптери и су 24|30 умееха освен су35 на шахидо мисий друго не им остава на блатните
218
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 298 има да А50 и то цели два ))) само дето руски и са им свалени )))
217
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега къде ще крият коритата на жалкия си Чф
216
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най малкото сега и руснаците щя ядът Фабове
215
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 302 и над свалени 7000 руски кюнци Не се напъвай с Корея Сухая речка там и Сталин напълни памперса какво остава зА ощетеното от природата недоразумение сега в Кремъл
214
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ф 16 ще им помогне да загубят още територии. Тук мачът приключи и имат нужда от лист и химикал да смятат какво дават на Русия, преди да им вземе всичко. Продължавайте да задлъжнявате. Верно няма по tupа нация от тая.
213
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Юлияне колкото и да се напъваш рускиzибрик резултата ще е капитулация на русия и бесенето на Путин .и русия като нищо да я орежат до Резан където наистина са и и историческите граници омръзнахте на света роми блатни
212
2
 
4
 
! Отговори
Юлиян до 310 преди 1 месец
Един интелигентен и културен човек никога не би си позволил подобни епитети.По всичко изглежда вие русофобите-евроатлантици не сте от тях.
211
3
 
8
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Напразно се напъвате.И с Ф-16 ще стане като с Хаймарсите,Абрамсите,Леопардите и Пейтриътите.Зор,зор да им дадат и какво?Пак същото.Пак едно след друго населените места престават да имат някакво "особено стратегическо значение".Накрая какво се получава?Атьi батьi,вновь пришли солдатьi.
210
1
 
5
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Едно ме мога да разбера.Зсщо евроатлантиците са почти 9 от 10 анонимни или започват коментарите си с първата дума вместо име или псевдоним.На това му се вика страх и бягане от отговорност.Още не съм видял да цензурират коментар на евроатлантик.Тогава защо?Да не би да ви глобяват и наказват за т-ъ-п-и коментари?В такъв случай все ще бъдете на "червено".
209
1
 
3
 
! Отговори
Елита е зомбиран преди 1 месец
До До 299Добре, че президент на САЩ беше Турман, Мак Артър искаше да заличи С кореа с ядрени бомби, но президента го уволни от главното командване. Турман не е от "сектата", дето искат да натровят Земята и да увеличат войните за да дойдел месията както пишело в тяхната книга. Увеличаване на еко катастрофите, пожарите, войните,глада, болестите това е целта на голяма част от елита на Света сега за съжеление-сектанти сър. Има един стар репортаж караха се на политика че имало малко войни и смърт.
208
1
 
4
 
! Отговори
До 305 преди 1 месец
Че то й Пейтриът е скъп ама укритие свалят дронове ве ***. Тях не ги интересува кое колко скъпо е защото те не плащат. С ф-16 същото ще го правят. Това ще са милярди долари които укритие ще потрошат и после ЕС ще плаща защо Украйна така и така е банкрут.
207
0
 
1
 
! Отговори
Емй... преди 1 месец
Зеленски ще се научи също да пилотира и ще отиде с Ф-16 до Кремъл и ще пусне ракета по Путин. Слава Украини ✌️
206
4
 
3
 
! Отговори
Фибуначи преди 1 месец
Те тия Ф16 ки ще ги използват да свалят дронове и ракети над Киев . Руснаците вече не влизат със самолети в Украйна ...
205
3
 
5
 
! Отговори
До 299 преди 1 месец
Това е нищо. В Корея са свалени повече от 1300 американски летящи консервени кутии.
204
2
 
6
 
! Отговори
xoxo/\ преди 1 месец
хохол на доказателства не вярва.В Одеса гледам жените ибдядовци как млатят ТЦК-ари...><о><ол вярва когато го мобилизират, дотогава е македонец от руски произход
203
8
 
4
 
! Отговори
Афганистан х2 преди 1 месец
В Афганистан за 10 години СССР губи 118 самолета в Украйна за няма 2 години загуби 300 самолета...
202
5
 
4
 
! Отговори
До 287 преди 1 месец
Кой ти каза, че въобще Русия трябва да праща самолети в пряк бой срещу ф-16? ПВОто на руснаците може да сваля самолети на 200 километра от границата на Крим, Донецк или Луганск. Има вече документирани от САЩ случай когато руското ПВО сваля самолети на 200 километра разстояние. Не си измислям. Още преди години в корейската война съветското ПВО сваля десетки ф-16 без въобще сев.корейците да имат технологии каквито има Русия сега.