Скандалната Олимпиада: Жертви ли са Халиф и Ю-Тин?

Опити за проверка на пола не са от вчера
Обновена: 6 авг 2024 15:46 | 6 авг 2024 12:50, Инна Ангелова
35

Участието на алжирката Имане Халиф и тайванката Лин Ю-Тин в боксовите срещи на Олимпийските игри в Париж предизвика разгорещени дискусии не само у нас, но и по света.

"Полът се определя от половите хромозоми, както са ни учили в училище. XY при мъжете и ХХ при жените. Значение имат също половите хормони и редица гени. Би могло човек XY да бъде жена и ХХ да бъде мъж”, сподели проф. Радостина Александрова в предаването “България сутрин”.

Проф. Александрова, която е дългогодишен преподавател по генетика, все пак подчерта , че има и изключения. Трябва да имаме предвид вариантите, които и в момента науката изучава.

При някои случаи има нечувствителност на рецепторите към тестостерона

"Има проблем с гена, който кодира рецепторите. Въпреки наличието на тестостерон, клетките не могат да го усвоят и да реагират. Нямат полза от тестостерона, защото не могат да го усвоят. Известно е като синдром на Морис", посочи още ученият от БАН.

Проф. Александрова добави, че в исторически план е имало случаи, в които мъже са се включвали в женски дисциплини. Тя визира случаи още от 30-те години на миналия век.

"Първите опити да се прави проверка на пола също не са от вчера. През 1966 година започва проверката на пола, първоначално тя е визуална и физически преглед от лекар. След това започва търсенето на телце на Бар. Много бързо става ясно, че и това не е начинът. Има спортисти, които са прибегнали до манипулация, за да понижат нивото на тестостерона", каза още вирусологът и отбеляза, че днес много трудно би могло мъж да се вмъкне злонамерено в женските редици.

Двете боксьорки са жертви, а истинските виновници са други?

"Световната боксова организация не организира Олимпийските игри и решиха да излязат с всичко това за тези две спортистки. Което е доста нечестно спрямо тях и техните близки. Върху тях се упражнява изключително голям тормоз. Скандалът е много голям и рефлектира. Двете боксьорки стават жертви в случая", коментира на свой ред журналистът от сайта boec.bg Генади Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Маринов допълва, че Имане Халиф и Лин Ю-Тин не са допуснати до Световното първенство, води до двоен стандарт и трябва да има ясни правила.

"Трябва да се търси отговорност на МОК - да излезе с нужните документи и да има пълна яснота. Трябва да има доказателства, за да бъде максимално легитимно всичко. Боксът е напът да бъде изключен от Олимпийските игри", подчерта Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лин Ю Тин доказа, че добрата в бокса, тя се бори за златен медал и победи Светлана Станева! Китайците и японците имат медали в Париж, докато България няма нито един. Китай е много добре, Китай е една империя!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Типично дясното - ако някой е по-добър от нас, веднага става гей, евроатлантик, джендър или му се приписва противоположна полова принадлежност. С гласуване за Възраждане IQто ви пада с поне 50 точки, не забравяйте на новите избори. Чао.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая проф.Александрова на всяка манджа меродия - кво се изказва все по некви теми ами не стои в блатото при Джабите
29
1
 
10
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
Какво има да се предполагат хиляди възможни неща. Важно е какво Е, а не - какво би могло да бъде. Като му гледам бицепсите на Имане, доста добре усвоява тестостерона. По-добре от боксьорките, до които е сниман.
28
0
 
5
 
! Отговори
Водещата се е преди 1 месец
нагласила като за погребение.
27
0
 
16
 
! Отговори
тестостерона преди 1 месец
може да се потиска. Но е достатъчно да ти помогне да развиеш физиката и силата присъща на един мъж. И тъй като имат и паспорти на жени това умело се използва от тези двама боксиора и техните федерации но е силно нечестно спрямо женския спорт.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не са, ще станат. Заслужават си боя. Те както бият жени, така и тях трябва някой да ги пребие.
25
0
 
12
 
! Отговори
eeee преди 1 месец
Защо са избрали бокса, а не несилов спорт? Отг.- защото знаят какви са и че това е предимство! Другото е *** *** Пуфи...
24
0
 
10
 
! Отговори
Все едно да кажеш, преди 1 месец
че жертви на ВСВ са били нацисте :D
23
0
 
14
 
! Отговори
аха преди 1 месец
жалки мисири и *** и туй то! Какво стана с феминизма ви, за който опявате от сутрин до вечер?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джаба ко прай и тука да коментира ва - да си стои при джедаите
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитирам.... "Върху тях се упражнява изключително голям тормоз. Скандалът е много голям и рефлектира. Двете боксьорки стават ЖЕРТВИ случая, коментира на свой ред журналистъТТ Генади Маринов... На гусuH MаринОФФ му пожелавам гейй да пребиие жена му и нека после пак да обяснява, че TpaBepca е жертва!!!!
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверката е елементарна един як ритник в кайсиите и, ако им няма нищо значи са жени.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прacето да се тества за мъжки хромозоми, съмнително е.
18
0
 
18
 
! Отговори
МЪЖ преди 1 месец
"Професорке", ще се обръсна от брадата до петите, ще си пусна дълга коса и те чакам на ринга сорошшка пoдMeTko!!!
17
2
 
7
 
! Отговори
бай боце тиквун преди 1 месец
искам да се оженя за Имането!Прая предложение !
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре а защо всички останали изглеждат като жени само двата тарикат-трраверса мязат на мъже.Що заради некви дефектни хора трябва да се разваля олимпиадата.Те по-читави няма да станат.
15
0
 
24
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 1 месец
"...каза още вирусологът и отбеляза, че днес много трудно би могло мъж да се вмъкне злонамерено в женските редици" --> При два очевАдни примера, че мъже СА СЕ ВМЪКНАЛИ в женските редици, тази "професорка" ни обяснява, че ние не разбираме това което виждаме и това са жени.АМИ НЕ СА! Мъже са!
14
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен Халиф е жена боксьор, но понеже има вид на мъж и е доста яка (вероятно има причини да изглежда така), тя ходи при съперничките си и нарочно им казва, че е мъж и ще ги победи, за да ги плаши и обезкуражава, което не й прави чест. Тя ги стресира чисто психологически. Друг е въпросът , че този спорт просто не е за жени, това е пародия!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Caнgeвa, a вue лuчнo бoбът фъpraтe лu ro, uлu koмaй ro яgeтe?