Скандалната Олимпиада: Жертви ли са Халиф и Ю-Тин?

Опити за проверка на пола не са от вчера
Обновена: 6 авг 2024 15:46 | 6 авг 2024 12:50, Инна Ангелова
35

Участието на алжирката Имане Халиф и тайванката Лин Ю-Тин в боксовите срещи на Олимпийските игри в Париж предизвика разгорещени дискусии не само у нас, но и по света.

"Полът се определя от половите хромозоми, както са ни учили в училище. XY при мъжете и ХХ при жените. Значение имат също половите хормони и редица гени. Би могло човек XY да бъде жена и ХХ да бъде мъж”, сподели проф. Радостина Александрова в предаването “България сутрин”.

Проф. Александрова, която е дългогодишен преподавател по генетика, все пак подчерта , че има и изключения. Трябва да имаме предвид вариантите, които и в момента науката изучава.

При някои случаи има нечувствителност на рецепторите към тестостерона

"Има проблем с гена, който кодира рецепторите. Въпреки наличието на тестостерон, клетките не могат да го усвоят и да реагират. Нямат полза от тестостерона, защото не могат да го усвоят. Известно е като синдром на Морис", посочи още ученият от БАН.

Проф. Александрова добави, че в исторически план е имало случаи, в които мъже са се включвали в женски дисциплини. Тя визира случаи още от 30-те години на миналия век.

"Първите опити да се прави проверка на пола също не са от вчера. През 1966 година започва проверката на пола, първоначално тя е визуална и физически преглед от лекар. След това започва търсенето на телце на Бар. Много бързо става ясно, че и това не е начинът. Има спортисти, които са прибегнали до манипулация, за да понижат нивото на тестостерона", каза още вирусологът и отбеляза, че днес много трудно би могло мъж да се вмъкне злонамерено в женските редици.

Двете боксьорки са жертви, а истинските виновници са други?

"Световната боксова организация не организира Олимпийските игри и решиха да излязат с всичко това за тези две спортистки. Което е доста нечестно спрямо тях и техните близки. Върху тях се упражнява изключително голям тормоз. Скандалът е много голям и рефлектира. Двете боксьорки стават жертви в случая", коментира на свой ред журналистът от сайта boec.bg Генади Маринов пред Bulgaria ON AIR.

Маринов допълва, че Имане Халиф и Лин Ю-Тин не са допуснати до Световното първенство, води до двоен стандарт и трябва да има ясни правила.

"Трябва да се търси отговорност на МОК - да излезе с нужните документи и да има пълна яснота. Трябва да има доказателства, за да бъде максимално легитимно всичко. Боксът е напът да бъде изключен от Олимпийските игри", подчерта Маринов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Кой ти плаща, "професорке"? Как пък някоя българка не се оказа мъж? Може би защото ние имам достойнство, но все пак трябва да се правят тестове като за допинг. Как някои изгоряха с лекарства, а тези ги пускат без нищо?
11
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това винаги и навсякъде го има по олимпиади, но не се е толерирало! Различното сега, е, че какъвто президента домакин, такава и олимпиадата! Орбан например тези би ги изгонил лично! За държава, където водеща религия е мюсюлманската да не говорим!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен МЪЖ преди 1 месец
Сорошккката "ПрофесорKa" ако я видя на улицатa ще я cпykaM от Бoйй, пък да я видим тогава дали ще обяснява какви са ми хромозомити и дали бoяТТ е бил честен!!!!
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно друго не помага и сега ще ги изкарат "Жертви". Не са жетви, ако са били жертви е било на турнира на И-Б -А. Сега, след една година, са знаели какво са и какво трябва да имат като доказатлства, но са се възлползвали на максимум. Не си милсете, че екипите им лекри и т.н. не знаят как и с какво да ги подсилят...
8
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Не им разбирам на професорката хромозомите, но на ясен поглед считам, че не може Стелияна Николова, Магучих и приятелката на Дуплантис да са жени, и боксьорите също да са жени! Гърка, който получи бронзов медал на *** скок не прилича много на грък, но са го признали за грък!!? Най вече на поведение не прилича на грък! Как Дуплантис ги изтърпя, браво на него! Хем с летвата на 6,25 се пребори, хем с досадата на двамата досадници - сребърния и бронзовия!
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия двамата са средството, жертвите сме ние!
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия двамата наистина са жертви. Не извратеняците от МОК и на собствената си простотия. Мисири, не ви ли омръзна вече да дрънкате глупости?
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отделна олимпиада за транссексуални!Това натрапване и опорочаване е абсолютно умишлено!Ако не се промени само ще си спомняме за предишните олимпиади,които гледахме с наслада!
4
0
 
30
 
! Отговори
Малък праз преди 1 месец
Не е въпросът в полът. А в нечестното предимство. Така както се бият в категории по килограми, както не се допуска допинг, така и различната сила и костна структура дава предимство. Боксьорките са тренирали 4 години срещу жени. Сега изведнъж се сблъскват с мъжка сила и губят, а това е нечестно спрямо тях.
3
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
боксът да се закрива що за спорт е това побоиници само да се осакатят сегана олимпиадата само скандали с тях
2
1
 
35
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
ай сега и жертни ги изкарайте. Дайде им направо златните медали и приключвайте с това жалко подобие на олимпиада.
1
5
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
Халиф е новото лице на евроатлантизма!!!