Нов медал за България! Божидар Андреев спечели бронз в щангите

Българинът записа двубой от 344 килограма и зае третото място
Обновена: 8 авг 2024 23:09 | 8 авг 2024 23:07, Красимир Ангелов
21
Нов медал за България! Божидар Андреев спечели бронз в щангите
Снимка: Lap.bg

Божидар Андреев спечели бронзов медал в категория до 73 килограма при мъжете във вдигането на тежести на Олимпийските игри в Париж.

При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването. Андреев направи шест успешни опита и бе единственият с такова постижение в състезанието.

Шампион стана Ризки Джунианся от Индонезия, който събра двубой от 354 килограма след 155 в изхвърлянето и 199 в изтласкването, които са и олимпийски рекорд в движението.

Абсолютният фаворит Шъ Джъйон от Китай поведе с 10 кг пред втория след изхвърлянето, но претърпя тотален крах в изтласкването и не успя да защити олимпийските си титли от Рио де Жанейро и Токио.

Китаецът записа нула във второто движение след три неуспешни опита на 191 килограма, които дойдоха напълно неочаквано след представянето му в изхвърлянето. В него Шъ бе без никаква конкуренция, като постигна 165 килограма - с десет повече от индонезиеца Ризки Джунианся и колумбиеца Луис Москера.

След изхвърлянето Андреев бе четвърти със 154 килограма и със сериозни надежди за медал.

Шансовете на българина станаха отлични, след като във второто движение се  справи последователно със 183, 187 и 190 килограма, а в същото време освен Шъ нула направи и Москера.

В края на състезанието много силни опити направи Вичума Веерапон от Тайланд, който с опит от 198 килограма в изтласкването събра двубой от 346 килограма и се добра до сребърния медал, за който Божидар Андреев бе почти сигурен. Постижението му бе и световен рекорд за младежи в движението.

Последната дума обаче бе за индонезиеца Джунианся, който с опит на 199 килограма направи олимпийски рекорд и си осигури златото с двубой от 354 килограма.

За България медалът на Божидар Андреев е пети от Олимпийските игри в Париж. Преди него злато взе борецът Семен Новиков, а бронз заслужи Кимия Ализаде в Таекуондото. Боксьорът Хавиер Ибанес и борецът Магомед Рамазанов също имат гарантирани отличия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Срамно преди 1 месец
Да закрием по-добре спорта и да купуваме само чужденци-по-евтино ще ни излезе! Ей на-кубинец, украиец и иранка носят 3 медала досега и един българи/ром/-един медал...Цъфнахме и вързахме! И само с една *** худ.гимнаситка се перим и то защото ги няма рускините,а другите държави не искат да разивват тоя скучен и досаден"спорт",който го гледат само комплексирани майки.Мъжете гледат баскетбол,футбол, волейбол! Там къде сме?
14
0
 
2
 
! Отговори
Руди преди 1 месец
Браво Божидаре!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е това е първият истински медал.Заслужи си го момчето, макар там фаворита да отпадна изненадващо, иначе отиваше накрая 4 ти.Все пак направи 6 опита успешни и лепенките не му попречиха.
12
0
 
3
 
! Отговори
Сливенски Римлянин преди 1 месец
Няма нито един българин с медал от олимпиадата! Ако не бях аз и чужденците медал щяхте да видите през крив макарон!
11
0
 
2
 
! Отговори
До Иван преди 1 месец
Млъкни бе тъпан! *** за зеле не става от теб!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В това време на годината тъмният тен е нормален. Хората са се пекли в свободното време. Браво, че и някой с български имена взе медал. Ако бяха пуснали онази...наша гимнастичка с руското име, вместо това джудже Стиляна, щяхме да имаме повече отличия в художствената. Еврейката Калейн може и да вземе някой медал, но надали, даже в отсъствието на рускините.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на Божидар Андреев!!! Страхотен успех за него и България!
8
4
 
11
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 месец
Добър успех но никой от тези състезатели не е чист българин повече няма да коментирам, ще си замълча, има прекалено много заблудени хора, които се кефят на тези успехи, а не се замислят за състоянието на спорта в тази изчезваща територия.
7
6
 
2
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Човекът е от бразилски произход, затова има по-тъмен тен. Баща му е бразилец, а майце му рускиня.
6
34
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Бронз е за слабаците. Бронза е за неудачниците, които се задоволяват с малко в живота. Жена им е трета класа, децата им са 3 класа, живеят в третокласен район, в третокласен дом, карат кола 3 употреба.
5
1
 
25
 
! Отговори
@@@ преди 1 месец
Много добър, върна ме години назад, когато имахме шампиони във всички категории
4
10
 
3
 
! Отговори
Ох че Убавец преди 1 месец
с тоя Смуугъл Тен и Татуси!
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Индозениеца и тайландеца на по 19 и 20 години... с какво ги хранят тия аз не знам направо...
2
1
 
41
 
! Отговори
Политкоретен преди 1 месец
Браво, Божидаре! Гордеем се с теб!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много силно представяне! Браво! Чисти и стегнати всичките му опити.