Втори сме в ЕС по брой компании с руска собственост

На първо място е Чехия
23 авг 2024 20:52, Стела Стоянова
32
Втори сме в ЕС по брой компании с руска собственост
Снимка БГНЕС, архив

България е втора в Европейския съюз по брой компаниите, в които участие имат руски граждани или руски фирми.

Международната рейтингова агенция Moody's е направила проучване и идентифицирала 46 000 фирми в ЕС, в които над 40% са притежание на руски фирми или руски физически лица, пише "Сега".

Проучването е във връзка с 12-тия пакет санкции на ЕС срещу Русия, според който от юли 2024 г. кредитните и финансовите институции на ЕС са задължени да спазват нови изисквания за отчитане и докладване на всички транзакции, надхвърлящи 100 000 евро, ако те са свързани със субект с произход Русия. ​​​​​

Еврокомисията се фокусира върху компаниите, над 40% от които са собственост - пряка, непряка или чрез общ дял от собствеността, на руски юридически или физически лица, включително такива с двойно гражданство.

Оказва се, че в България има 9 581 фирми, които отговорят на условието за 40% руска собственост, според данните на Moody's. Така страната ни се нарежда на второ място след Чехия, където са идентифицирани 12 480 компании с руска връзка. В пет страни от ЕС - Чехия, България, Германия, Латвия и Италия, са концентирани 2/3 от компаниите, които попадат под специално наблюдение.

- Чехия: 12 480 (27% от всички компании),

- България: 9 581 (21%),

- Германия: 4 296 (21%),

- Латвия: 3338 (21%),

- Италия: 2 539 (21%).

Банките, кредитните институции и други задължени финансови субекти в тези държави трябва да обърнат особено внимание на своята експозиция, посочват от Moody's. Компании с руска връзка има из цяла Европа, затова финансовите институции във всяка една страна трябва да докладват на националния компетентен орган за всяка транзакция на средства на такива компании над 100 000 евро.

Под средства се разбира финансови активи като пари в брой, чекове, парични искове, платежни нареждания и други платежни инструменти, депозити във финансови институции или други субекти, салда по сметки и задължения. Прагът от 100 000 евро включва прехвърляне на активи както еднократно, така и кумулативни транзакции в рамките на 6 месеца.

Т.нар. 12-и пакет санкции на ЕС срещу Русия, свързани с войната с Украйна, има за цел да ограничи потенциалните нарушения на предприетите преди това санкции, както и да разкрие източниците на приходи на Русия. През 2022 г. бе издадена забраната за приемане на депозити от руски граждани или физически лица, пребиваващи в Русия, които надхвърлят 100 000 евро, припомня Moody's. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ееее, разгеле! Най-после да сме в началото на класация. Няма значение за какво е.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 20 ,Чехия са на първо място нали много мразят Русия !!
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми хората тук да решили да правят бизнес а не в Брюксел или в Виена
26
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov Douser преди 2 седмици
РУСИЯ Е част от ВЕЛИКО ПРЕСЛАВСКА Болгария .. Говорят на руски диалект/ близък до черковно славянския въведен 10 век с цел лечение и блокиране на опасни масови убиици проникващи в биосферната охрана..Ползват ВЕЛИКО православни защитни църви с златни кубета. Които охранява големи региони от сушата и океаните..ОСновни области в Русия са РОССИЯ ,УКрайна и БЕЛА РУСИЯ.. БЪлгария,Сърбия,Черна ГОра,МАкедония, Словакия,Молдавия ,Влахия, са част от Велико преславско Българско ЦАрство..
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България няма проблем с Русия и руските инвестиции, това че сащ възприемат Русия като враг си е техен проблем.
24
1
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Толкова е прекрасно в Русия,а руснаците в тези фирми предпочитат ЕС.Приличат на родните русофили.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всекио има право да убива враговете си. РФуснаците се оказа, че имат много врагове. И все пак, понеже са хуманни, не ги избиват всичките. Убиват само тези, които са непосредствена заплаха. Като украинците.
22
1
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 2 седмици
Как така, бе, нали уж сме колония на САЩ?
21
6
 
6
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 седмици
Спасението е да си по-далеч от Русия,руснаци и русофили.
20
2
 
9
 
! Отговори
Сульо преди 2 седмици
До 19. България няма производство.Всичко е в сферата на услугите.И какви заплати дават.Кон за кокошка.Всичко , се закрива.Колко блока имаше Козлодуй? Ако, спре вноса и ще се хванем за палците.Сал едни зърнари и олигарси с ВЕЦ.Това имаме.Едни капачки не можем да направим и внасяме от Турция. България, вече не е държава.
19
3
 
0
 
! Отговори
Копейкин преди 2 седмици
А?! Кои са първи?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До *** Муахаха. Плащат заплати В БЪЛГАРИЯ, работят с БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ФИРМИ, които също реализират ПЕЧАЛБА, РЕИНВЕСТИРАТ в България. Я кажи ЕДНА руска фирма, която да прави това.
17
4
 
7
 
! Отговори
Сульо преди 2 седмици
А, колко има европейски.а , Мариците , златните мини.Водата на французите.Тока, Козлодуй.Големите търговски магазини, банките.И всички си изнасят , печалбата. Доина крава сме, донори.ПГУ!
16
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
До Анонимен 13 "Не са дошли хората да крадат." Муахахаха. Не, ТОЧНО руските фирми са дошли на ТЕБ да ти помагат.
15
7
 
16
 
! Отговори
до 13 преди 2 седмици
Да бе, тоя ЕС защо така мрази руснаците без никаква причина??? Не е като да са нахлули в съседна страна, уж братска!, и безогледно да избиват нейния народ, няма такова нещо! Много е гаден и злобен тоя ЕС да мрази така неоснователно миролюбивите руски военнопрестъпници...
14
3
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 2 седмици
Готино!
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, все по нещо трябва да сме втори. Не може за всичко да сме последни. А ЕС ще го убие злобата. Помнете ми думата. Сами ще се закопаят. То бива, бива омраза, но това е фанатизъм. Не са дошли хората да крадат. Дошли са да си купят имот. Щом трябва да имат фирма, създават фирма. Плашат ли си? Плащат си. ЕС нали са демократични? Защо мразят хората, които нищо не са им направили?
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 Това не са бизнеси. Руснаците правят бизнеси в Кипър. Просто чужденец от извън ЕС няма право да купи имот тук. По закон трябва да създаде фирма и имотът да е на нейно име като българско юридическо лице.
11
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая статия е малко странна. Някой сетил ли се е, че за придобиване на апартамент на Слънчака руснакът трябва да създаде фирма у нас и да го закупи през нея? Продали сме 9900 апартамента и вече ще ореват света. А и това са обикновени граждани. Какво общо имат с политиците си? Все едно заради щуротия на Пеевски да погнат Бай Иван що има къща в Гърция...
10
6
 
7
 
! Отговори
А така преди 2 седмици
Да падат копейки от раята. Тя е свикнала да я яздят, па ако са "братушки" кефа е голем