Бизнесмен с историческата първа космическа разходка

Земята изглежда като перфектен свят, каза Айзъкман
12 сеп 2024 20:20, Инна Ангелова
18
Бизнесмен с историческата първа космическа разходка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бизнесменът Джаред Айзъкман излезе от космическия кораб Resilience и направи историческата първа космическа разходка на непрофесионален космонавт в открита орбита. След него от кораба излезе и инженер Сара Гилис, инженер от Space X, докато корабът беше под същото налягане като космическия вакуум отвън.

Тези няколко обрати и завои в космоса са огромна стъпка напред за частните космически пътувания - сигнализиращи, че са в състояние да съвпадат или дори да победят публично финансирани изследвания.

В продължение на десетилетия само държавните космически агенции успяват да постигнат това. Сега рискованото начинание на Айзъкман изглежда се е изплатило, а първите му думи в открития Космос са “вкъщи всички имаме много работа за вършене, но оттук Земята със сигурност изглежда като перфектен свят“, каза той, докато наблюдаваше земята от космоса.

Бизнесменът Айзъкман плати рекордна сума, за да тръгне на космическа разходка на 435 мили над Земята. Така Джаред Айзъкман стана първият непрофесионален астронавт, ходил в космоса и в момента името му е едно от най-търсените в Google.

Но кой е той?

41-годишният милиардер финансира мисията Polaris Dawn и също така е командир на мисията.

През 1999 г. той основава компанията за обработка на плащания Shift4 Payments, която според Forbes обработва плащанията за една трета от ресторантите и хотелите в Америка.

Forbes също така казва, че неговото нетно състояние е 1,9 милиарда долара. Той започва да взема уроци по летене през 2004 г. и пет години по-късно поставя световен рекорд за околосветско плаване с лек реактивен самолет.
Айзъкман също така основава Draken International, която притежава най-голямата частна флотилия от военни самолети в света.

Цената на мисията тази седмица не е разкрита - но според съобщенията той е похарчил 200 милиона долара за предишна гражданска мисия на SpaceX през 2021 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: КосмосОрбитаSpace X
Още от Русия
Камала се изцепи: Ако Тръмп спечели, Полша ще е следващата Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 5 дни
"рекорд за околосветско плаване с лек реактивен самолет" браво днес.бг !
16
1
 
4
 
! Отговори
До 2-Дидо преди 5 дни
,,По-добре здрав,богат и красив, отколкото беден ,болен и грозен!"-Лао Дзъ,философ-17 век. :)
15
1
 
0
 
! Отговори
Британски учЕн преди 5 дни
Хаха, вчера прочетох в западна медия че бизнесменът е инвестирал около 100 милиона долара, но докато новината стигне Днес-а са станали 200.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тоно така,трябва да се разбере, че смисъла на Космоса е само един:Земята е перфектния свят, даден ни от Дядо Боже.Другото са глупости.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пичове преди 60 години други хора пак полетяха там с една малка капсулка показаха се и се прибраха.Само аз ли не забелязвам прогресът.Космосът е нещо като дълбокият океан.1900-та година подводниците са били с ръчни витла и шнорхел. 1960-та атомните подводници са порели океанските дълбини с 50 км/ч по 40 дни без да изплуват. Тия за 60 години смениха дизайнът на скафандрите.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А македонеца кога? Питам главатаря на чалга партията ИТН...
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На практика нищо особено.Показаха се със скафандри малко и се прибраха обратно.За тези милиарди очаквах да покажат космическа оранжерия например или нещо като орбитален дом.А те кво.Долетяха с една капсулка с размерите на кабинка от лифт в ниска околоземна орбита показаха се навън със скафандри и се прибраха на топло.Честно въобще не е впечатляващо.
10
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 дни
..па и некакъв черен чепик се вижда пред илюминатора...
9
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 дни
странно !...Забелязахте ли кадрите 1:30 ?...Астронавтите са в безтегловност,а ВИСУЛКИТЕ под черните ленти на ръцете им винаги ВИСЯТ НАДОЛУ и се поклащат точно като обеци ?!...?!..Пак ли Холивудски изцепки ?!
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До УНИЖАВАМ русофили 7. Ти па де са слагаш барабар Петко с мъжете. Ако излезеш от вас ще се згубиш между две дървета на тротоара. Писател.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До УНИЖАВАМ русофили 7. Къф откривател и изследовател си бе чушкопек я се виж в огледалото. Кво си открил и изследвал досега ?
6
6
 
4
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
Интелигентните и начетени хора по природа сме откриватели и изследователи, а не д3белаци, т1флеци и зяпачи гледащи живота на другите хора отстрани. Океани, плавания, спускания, летене, изкачване на върхове - най-естествен порив за човек. Имаш ли парите да отидеш в Космоса, естествено, че ще го направиш. НЯМА НИЩО ПО-ЧОВЕШКО И НОРМАЛНО ЗА НАШИЯ ВИД.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Как се плава околосветски с реактивен самолет ?
4
5
 
8
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 5 дни
бедняшката русофилска и3мет няма и 2лв в скъсаните си джобове, заради това обичат да коментират как другите хора си харчили парите. ХАЙАХАГАЙАХАХГАХАХАХАХХСЙАХА. ск1саняци такива, разходка в космоса е несравнима с всичко друго, което такъв милиардер може да си купи на земята. Ама т1пите ви празни русофилски т1кви откъде да знаят това.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Толкова много пари за да се разхожда в космоса ИМА пари угажда си това е
2
6
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 5 дни
По-добре беден и да пътуваш с влак, отколкото богат и в космоса. Бедните хора са добри, умни и човеци преди всичко. Спят спокойно под някой мост и им е хубав живота. Няма бърнаути, няма таргети, няма стрес.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 5 дни
Е, и? Пак няма да ми се издигне в очите.