Гръцките власти забраниха плуването край Волос, заплашва екокатастрофа

Забраната важи поне докато не излязат пробите от мъртвата риба и от водата
3 сеп 2024 16:30, Елка Василева
2
Гръцките власти забраниха плуването край Волос, заплашва екокатастрофа
Кадър: YouTube

Официална забрана е наложена от Централната пристанищна администрация на Волос за къпане на десетки плажове в района заради проблема с мъртвите риби отпреди няколко дни.

Забраната обхваща района от крайния плаж на Агрия на изток до плажа на Агиос Георгиос Кинигас на запад, който включва десетки градски и крайградски плажове в района на Волос.

Още по темата
Сред тях Анаврос, Плакес, Наутикос Омилос, Акти Ксения, Аликес, Агиос Стефанос, Амарилис, Критария, Маратос, Амфанес, където преди това се вееха сини флагове, които сега са свалени, предаде кореспондентът на bTV.

Кметът на Волос Ахилеас Беос каза пред медиите на 2 септември, че хората не трябва да плуват в близките брегове на Волос, тъй като резултатите от пробите както от мъртвата риба, така и от водата, все още не са налични.

"Повечето мъртви риби са почистени, но за да не заблуждаваме хората, все още има доста мъртви риби на дъното. Там те или ще бъдат изядени от други риби, или ще бъдат почистени от самото море", каза гръцкият кмет.

От съобщения на властите става ясно, че 90% от мъртвите риби са вече почистени, събрани са над 270 тона.

Тонове сладководна риба от езерото Карла навлизат в солено море и умират, казаха специалистите. Шлюзовете на езерото са отворени от миналия септември след наводненията при буря.

Кметът Беос също така отправи предизвикателство към областния управител на Тесалия - Куретас, да покаже документа, който ги информира за поставянето на мрежата и отговори на твърдението му, че след 2-3 дни ще бъде безопасно да се къпе в морето.

"Ако Куретас наистина вярва, че водите са безопасни, нека самият той влезе пръв, след което и жителите на Волос", заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Във Варна морето колко пъти беше цялото в мокри кърпички, властите твърдяха, че няма проблем, да се къпят хората..
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що плашите хората? Забраната е за плажове около центъра на Волос. Пък и рибата вече е изчистена. До 2-3 дни ще я вдигнат забраната и за центъра на Волос. На юг целия Пагастически залив е идеален за плаж.