Преди лютениците: Олиото поскъпва заради слаба реколта

Изнасяме слънчоглед в 11 държави
Обновена: 17 сеп 2024 15:03 | 17 сеп 2024 15:02, Петър Бойчев
21
Преди лютениците: Олиото поскъпва заради слаба реколта
Снимка БГНЕС

Слабата тазгодишна реколта от слънчоглед, износът, както и затрудненият внос могат отново да доведат до дефицит на суровина. Резултатът ще бъде скок на цената на олиото. По последни оперативни данни на Министерството на земеделието, към 5 септември 2024 г. се отчита по-висока продукция от слънчоглед (с 27,8%) в сравнение с аналогичния период на 2023 г. За сметка на това добивът е по-нисък със 17.7% при почти 55% реколтирани площи.

Към момента средният добив е притеснително малък - едва 149 кг/дка, спрямо 181 кг/дка от стопанската 2023 г. Лошите резултати са микс от фактори, като водеща причина е сухото лято, което втора година е бич за земеделските производители.

Заради дефицита изкупните цени бележат макар и слаб ръст в сравнение с миналата година. По данни на МЗХ се отчита годишно увеличение с 6,9%. Към 4 септември 2024 г. средната изкупна цена на слънчогледа е 822 лв./тон без ДДС спрямо 769 лв./тон без ДДС година по-рано. Председателят на сдружението Яни Янев коментира пред Bulgaria ON AIR, че реализацията на българския слънчоглед е пряко зависима от цените на олиото на външните пазари.

"Нямаме количества, а в същото време много трудно внасяме суровина. Русия има въведена експортна такса, за да ограничи износа на слънчоглед. Украйна има лицензионен режим, който силно затруднява износа на слънчоглед. Единствените възможностите са да се закупят количества от Румъния и Унгария“, допълни Янев.

И при слънчогледа, както и при другите зърнени култури, плодовете и зеленчуците се наблюдава практиката за ударен износ, а в същото време плачем, че родна продукция в България няма. В случая при слънчогледа е налице следният парадокс. От една страна, Яни Янев обяснява как едва ли не Унгария и Румъния са ни спасителна сламка за внос, а от друга страна нашият слънчоглед се експортира в общо 11 държави -  основно за Унгария, Гърция и САЩ. /Марица

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: слънчогледолиореколта
Още от Образование
Helpbook: Кой контролира обучението, таксите и безопасността в частната занималня?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Каква слаба реколта бе.Слънчогледа е изсъхнал по блоковете никой не го бере. Май чакат да се вдигне цената. И тогава да събират.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
стигати лъга бре - олиото поскъпвало - ей ся ще одя да си взема по 2,50 олио
17
6
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 ден
Ей, това не ви е захарта да седи на 2лв въпреки падането на цените на всички около нас за да платите за цска на Гришата. Вече е свободен пазар, Бате ви Бойко все по-трудно обогатява приближените си, които да му плащат изборите и си личи по резултатите. Олио има колкото искаш и цената не може да се вдига, защото ще има внос. Зозо гербера да се застреля с цените от 7-8 лв. Най-скъпото беше 6лв, защото нямаше внос на суровина от Украйна, а руснаците ни деряха с 3,50 лв/л нафта.
16
6
 
8
 
! Отговори
0809 преди 1 ден
А кой рева срещу украинското зърно и слънчоглед. По заповед на Митрофанова. А?
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Обобщено: Изнесохме хубавото зърно, за да вземем парата. За вас няма да има и фуражен внос. Защото така.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
изнасят суровината, защото вземат по-добра цена в Европа, но за това пък плащат заплати на работниците си като в африканска република, трябва да има ограничение на износа
13
0
 
21
 
! Отговори
Пак грабеж преди 1 ден
Бг е един от най големите износители на слънчоглед в Европа,някой имат собствени самолети,толкова са богати
12
2
 
11
 
! Отговори
До 11 преди 1 ден
Унищожени са мозъчните ти гънки от десетилетия комунизъм. До 2007 нямаше ренти, или бяха в натура. Земеделци и собственици на земя се замогнаха в последните петнадесетина години.
11
12
 
15
 
! Отговори
слаба реколта къде преди 1 ден
слаба реколта къде - в Украина ли !? Щото Българското земеделие ЕС отдавна го унищожи
10
1
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
Преработвателите се пробват да вдигат цената,но няма да им се получи.Пазарът е отворен и веднага ще се внесе на по-ниска цена.В ЕС сме и всеки може да си продава продукцията,където намери за добре.Българските фермери не са длъжни да продават на нашите преработватели.А преработвателите след като са изградили мощности за преработка,които двойно надвишават производството на слънчоглед у нас,са били наясно,че ще трябва да внасят.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Па ша са мре
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
българина само на леб и олио кара, така каза управата която кара на чабати и зехтин
7
2
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 1 ден
Като е слаба реколтата ще внесем евтин слънчоглед от Украйна. Ей къде е близо. Само да не ревнат пак онези с Бентлитата и Бравусите.
6
1
 
8
 
! Отговори
Има още причини преди 1 ден
като четирите годишни времена и че слънцето изгрява от изток и залязва на запад и че през деня е светло, апрез нощта е тъмно! Да изброявам ли още? Мога до утре най-малко да го правя! Не можачи!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
То олиото ако не поскъпне сега, после няма да има смисъл! Много хора от това пари правят!
4
0
 
28
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 1 ден
Играта с цената на слънчогледово олио е спекулативна . Само в Добруджа има поне 5 големи предприятия които имат тонове олио . Суровината идва от чужбина и за тях нашата реколта не е от значение . Добивът на слънчогледова семка в България касае най-вече земеделците защото те трябва да си намерят пазар а не че няма количество олио . Това е пълна заблида за изкуствено вдигане на цените . Но за съжаление нямаме държава и няма кой да прави контрол .
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Каква слаба реколта ? Нали реколтата от последните две години залежавала и искаха забрана за вноса на слънчоглед.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Нали всички ревяхте срещу вноса на слънчоглед и олио от Украйна,яжте ми сега дедовия.
1
4
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 1 ден
Е как поскъпва? Вчера купих на 2,50лв. По времето ППДБ гонеше 7-8лв.