Китай призовава пенсионерите да полагат доброволен труд

Има недостиг на работници и служители
25 сеп 2024 20:00, Елка Василева
42
Китай призовава пенсионерите да полагат доброволен труд
Снимка: архив, БГНЕС

Властите в Китай призовават пенсионерите в страната да се включат като доброволци в обществени дейности заради застаряващото население и недостига на работна сила, предаде Ройтерс.

От възрастните китайци се очаква да помагат в различни сектори, сред които образованието и спорта. По този начин китайските власти се опитват да компенсират недостига на работници и служители в редица икономически сектори в азиатската страна, посочва Ройтерс.

През миналата седмица Пекин съобщи, че актуализира инициативата "Сребърна възраст", стартирала преди повече от две десетилетия. Тя е насочена към включването на възрастните хора в различни обществени дейности. Сега целта е да бъде разширен нейният обхват. Възрастните доброволци ще могат да се включат в повече обществени дейности. Сред тях е и медиацията, която представлява доброволна процедура за извънсъдебно решаване на спорове.

Тази инициатива идва на фона на мерките, които приема Китай за оптимизиране на пазара на труда на фона на недостига на работна сила заради намаляването на икономически активното население в страната.

През миналата седмица управляващите в Пекин обявиха, че пенсионната възраст в страната ще бъде повишена постепенно - от 55 на 58 години за жените и от 60 на 63 години за мъжете, припомня Ройтерс.

Пенсионната възраст се повишава в условията на спад на раждаемостта и намаляване на населението в Китай. Тази тенденция се очаква да се запази десетилетия наред, посочват експерти. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от НОТИФИКАЦИИ
Тайланд ще легализира еднополовите бракове
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Червен "капитализъм", Сър! В същото време червените мандарини се чудят кое поред ферари да си...позлатят!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами цял свят се управлява от хора в пенсионна възраст, работят хората, управляват държави, компании, организации, тръстове, е що да не работят и др пенсионери.:))
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На младите в Китай не им се работи за единия хляб,
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Похвално!
34
1
 
3
 
! Отговори
Ами те пенсионерите преди 1 час
у нас няма нужда да ги призовават да полагат доброволен труд, защото са принудени да работят поради ниските пенсии. Та си работят, докато умрат.
33
0
 
1
 
! Отговори
Къде преди 1 час
Пенсионери в образованието. От нас са видели. Или пък медиация вместо съд. И нашият съд е за закриване. Чудесни забавления за пенсионери, за да не скучаят.
32
3
 
1
 
! Отговори
БАНко преди 1 час
Джо , КИТАЙ НЯМА. СИВА ИКОНОМИКА , В КИТАЙ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СЕ НАКАЗВАТ ДОРИ СЪС СМЪРТ , В КИТАЙ НЯМА ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ - ВСИЧКИ ВНОСКИ СА ЛИЧНИ И СЕ ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯ СЛЕД НАВЪРШВАНЕ НА ВЪЗРАСТТА ОТ НАТРУПАНИТЕ СРЕДСТВА , АКО СЕ СЛУЧИ СМЪРТ ПРЕДИ ТОВА - СЕМЕЙСТВОТО ПОЛУЧАВА НАТРУПАНИТЕ СРЕДСТВА !!! Джо , ТЪРСИ МИЗЕРНАТА КЛОАКА НА ЗАПАД !!!
31
3
 
1
 
! Отговори
1 преди 1 час
Пеевски се обрязъл при сюнетчия за да стане истински депесар
30
3
 
4
 
! Отговори
r2d2 преди 1 час
Путин бил силно импотентен
29
4
 
3
 
! Отговори
Пепа преди 1 час
Путин загуби войната
28
4
 
5
 
! Отговори
Оле преди 1 час
Там, ако спрат да работят, ще стане страшно за цял свят.
27
6
 
5
 
! Отговори
Джо преди 1 час
Китай е комунистическа клозетна дупка
26
7
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 1 час
В ,,ИЗОСТАНАЛИЯ " КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ Е КАКТО В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ДА НИ ОПУСТОШИ ДЕМОКРАЦИЯТА - 55 ЗА ЖЕНИТЕ И 60 ЗА МЪЖЕТЕ !!! ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ И ПУТИН ОТМЕНИ НАРАСТВАНЕ НА ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ , ВЪВЕДЕНА ОТ ЕЛЦИН И ОСТАНА 55 / 60 !!! ВАЖНО Е ЧЕ ВСЕКИ ПЕНСИОНЕР МОЖЕ ДА РАБОТИ И ДА ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯ!!!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
програмата за едно дете дава резултати
24
2
 
6
 
! Отговори
Ето преди 1 час
Демокрация не е задължително да се работи. Някои цял живот не работят, а други работят, докато са живи.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За дронове за Путин!
22
4
 
4
 
! Отговори
Възраждане преди 1 час
Няма по-хубаво нещо от безплатния труд за благото на обществото!
21
2
 
2
 
! Отговори
Това преди 1 час
Поръчките се увеличават.
20
4
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 час
Купонът предстои у нас. Крипточ..и..ф..у. т и. Т..е.. у нас са разделвни на два лагера,според биполярната им шизофрения,но основно са за тотално блокиране на нашите братя и сестри северноамериканци и затова полупиха благословията "изборите" у нас да са няколко само дни преди "изборите" в САЩ,където Харис и Теъмп,но дори к..о.п..е..ле..то.. племенник на ч..и .ф.у .т..а Кенеди се състезават с една и съща дрога . Мислим ли? Евреите трябва да бъдат разпънати на кръстове и изгорени !
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Китай е Си!