Русия има таен проект за военни дронове в Китай, твърди разузнаване

G3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 kg
25 сеп 2024 20:30, Гергана Попова
12
Русия има таен проект за военни дронове в Китай, твърди разузнаване
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е създала оръжейна програма в Китай за разработване и производство на атакуващи дронове с голям обсег за използване във войната срещу Украйна, съобщава Reuters, позовавайки се на източници от европейска разузнавателна агенция.

IEMZ Kupol, дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания Almaz-Antey, разработи и тества в полет нов модел дрон, наречен Garpiya-3 в Китай с помощта на местни специалисти, според един от документите.

Китайското външно министерство каза пред Reuters, че не е запознато с подобен проект, като добави, че страната има строги мерки за контрол върху износа на дронове или безпилотни летателни апарати (БЛА).

Фабиан Хинц, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, базиран в Лондон мозъчен тръст за отбрана, каза, че доставката на БПЛА от Китай в Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително развитие.

"Ако погледнете какво е известно, че Китай е доставил досега, това са предимно стоки с двойна употреба – това са компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи“, каза той пред Ройтерс. "Това е, което се съобщава досега. Но това, което всъщност не сме видели, поне в отворения код, са документирани трансфери на цели оръжейни системи".

Самуел Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност (CNAS), базиран във Вашингтон мозъчен тръст, каза, че Пекин ще се поколебае да се отвори за международни санкции за подпомагане на военната машина на Москва.

G3 може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 kg, според докладите на Kupol до министерството. Образци от G3 и някои други модели дронове, произведени в Китай, са доставени от Kupol в Русия за допълнителни тестове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: КитайРусиядронове
Още от Русия
Русия забранява осиновяване на деца от страни, в които е разрешена смяната на пола
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
чичо Гошо преди 22 секунди
статия в стила, една баба казала, серемувазе днес.бг
11
2
 
1
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 час
Китай ще се бие в Украйна до последният руснак.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Всячески се чудят,как да наложат санкции и на КитайНо от това нищо няма да спечелят.САЩ и ЕС са с население по-малко от 1 милиард.А останалия Свят е близо 6,5 милиарда.По1$ да харчат на ден,това прави 6,5милиарда$,който китайците ще печелят аЗапада и САЩ ще губятОт санкците губят най-развитите индустриални държави,а печелят развиващите се поради ниските цени на китайските стоки.Факт е че в БГ има много качествени и ефтини китайски стоки и малко западни и американски2-ра ръка поради високите цени
9
2
 
0
 
! Отговори
Русия не само преди 1 час
създаде оръжейна програма за разработване и производство на атакуващи дронове с голям обсег, но ги произвежда в Русия. Запознайте се с резултатите от работата на уникалния руски дрон "Орион" или още известен като "Иноходец".
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И къде е новината тука? Фашистите още от началото на инвазията получават оръжие от тоя и оня, а китайците ги обличат и обуват. Всичките ракети, които произвеждат са с китайски компоненти.
7
2
 
0
 
! Отговори
е,и преди 1 час
е,и, търговия, баджанак, само украйна ли има право да търгува с целия ЕС, и щатите, Русия защо да няма това право!
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Обяснявам 3. Кой го интересува невнятните ти обяснения ?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Се тая къде са произведени дроновете ! Важното е да вършат работата си : да трошат натовско - украински глави !
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не е проблем за Китай да се даде разрешение за износ на комплектация, някаква,е, може би с двойно предназначение.
3
4
 
6
 
! Отговори
Обяснявам преди 1 час
Руснаците не могат да разработват нищо, защото такива фирми са с държавно ръководство. Начело се слагат верни, а не кадърни ръководители. Постепенно единственото, което се прави в подобни организации, е писане на отчети. Отчети за псевдо работа - конференции,суматоха и нищо реално.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нека има. Какво лошо ?
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
E, вuй kвo uckaтe cя, c rлaшaтaй лu ga paзrлacявaт?!