Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година

Иска се нова формула за минималната заплата
25 сеп 2024 08:38, Елка Василева
157
Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година
Снимка: архив, БГНЕС

Средната заплата на шефовете на фирми в страната е 13 333 лв., става ясно от становище на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод предложението на правителството минималната заплата от януари 2025 г. да бъде 1077 лв., пише „Труд“.

За миналата година средната заплата в частния сектор е 1990 лв. Но има огромна разлика в заплатите на наетите работници и шефовете на фирми.

През 2023 г. броят на хората, получили доходи от договори за управление и контрол, е 30 хил., като те са получили общо 4,8 млрд. лв.

Оказва се, че шефовете на фирми са получили средно по 160 хил. лв. за година или по 13 333 лв. на месец.

А средната заплата на наетите работници и служители в страната през миналата година е била 1867,63 лв.

От АИКБ настояват формулата за определяне на минималната заплата да бъде променена, така че най-ниското възнаграждение за следващата година да е по-малко от предложените от правителството 1077 лв. Действащото сега правило е, че минималната заплата е 50% от средната.

Според становището на АИКБ заплатите на шефовете на фирми трябва да бъдат изключени от формулата за определяне на минималната заплата. А при определяне на средната заплата да бъдат изключени изплащаните премии, парите за нощен труд, за работа на смени, за извънреден труд и добавки за трудов стаж. Така минималната заплата би трябвало да бъде малко над 800 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
Ми да бе! преди 2 минути
То ако питаме работодателите, работниците трябва да им работят без да им се плаща! Даже трябва да си плащаме, ако искаме да работим! А ако е много закъсал работодателя и не може да си купува нова кола всяка година, да му събираме пари за помощи...
141
1
 
1
 
! Отговори
Македонецът преди 6 минути
Максимизирай си заплатата във Германия - чрез летище София
140
0
 
3
 
! Отговори
Ха,ха преди 8 минути
Е вчера нали плюехте по Асен Василев и не искайте 1000 евро минимална заплата?Ами ,ето Велев изпълнява вашите желания.
139
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 минути
Прогресивните данъци се налагат от топ богатите и политиците като класа на техни слуги не с идея да се грижат за хората. Идеята ще ти я каже всеки забогатял в България през 90те. "20г правя голям бизнес и ще излезе *** да ми е конкуренция и да ми отнеме пазара!". Затова са данъците и регулациите- засягат бедните, за богатите има бол вратички. Целта е да си на заплата за богатия винаги и никога да нямаш повече от оцеляване или, айде, една кола и по-хубаво жилище, но НИКОГА да нямаш за бизнес
138
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
До Анонимен 123 И не усещаш ли, че с това в Дания да няма голяма разлика в заплатите, защото най-малкото при 50торна заплата ще удържат 80-90% данък да стане 2-3 пъти над чистача, ЕС с всеки ден затъва все повече и вече средната класа работи масово на по 2 места да плати сметки и да има за хляба? Топ богатите пак странно са топ богати, просто в Дания не се перчат. Те са като нашите политици- на хартия нямат 1ст и нямат заплати, дивиденти. Данъците са ти и аз да не можем никак да почнем бизнес.
137
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 18 минути
Наемните бачкатори, бе, плочкаджийчето
136
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 минути
Айде, изпушилите пенсионери и некадърните им отрочета, пак взеха да мечтаят за Народен съд и лагери и тъпотии. Да, ама не! Скоро вие ще сте още по мизерни, а всички, с образование и акъл, още по богати. Бай тошовците ще изчезнете, рано или късно.
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
"До Анонимен 128, отиди да работиш в Дания щом толкова ти харесва. Тук положението е "на всеки според заслугите". Ако не можеш да си управляваш заслугите не чакай някой да ти плаща според твоето виждане." - Не, очаквам, че трудът ми ще бъде купен за корипка хляб, а всякакъв опит за самоинициатива, ще бъде смачкан я по административен, законен и не толкова законен начин. И да, точмо защото работих в Дания и оше работя с датско компани знам, че може и по-добре да е в България.
134
0
 
6
 
! Отговори
у нас преди 24 минути
търтеите вземат най-много, щот са партийни другари или спонсори. за тва само у нас има чобани милионери, на плоски тикви с големи синджири им викат "бизнесмени" .вместо да са по клетките в затворите те са идоли на нацията. Това е нивото, посредственост, печалбарство и просо то тия царства по тез земи
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
До Анонимен "Бачкаторите нямат право на претенции, не са учили достатъчно. Ще вземат, колкото заслужават, демек, малко." Ето един смелчага, който скоро не си е правил ремонт вкъщи.
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
А получените рушвети и комисиони броят ли се за "заплата" ?
131
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
До 126 - Както се вижда, написано е въпреки твърдението ти, за някаква липса в нивата. Самият "факт", че си имал докторантура означава, че си останал с между 5 до 8 години по-дълго в академията от другите хора. Заяждане щеше да е, ако ти беше казал, че "стандартните заплати", а аз те бях коригила с "обичайните заолати". Но за самопровъзгласил се доктор, лингвист, гений и богаташ, изразните ти средства куцат. Явно е имало строн и пакт, покрай наупното ти активито, нейтивъ ти е малко ръсти
130
0
 
1
 
! Отговори
Шеф в държавна фирма преди 28 минути
Аз работя за 50хил. кой е тоя балък дето работи за 13
129
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
А колко получава внук на Партиен секретар, който си е купил диплома за "мениджър" ?
128
1
 
8
 
! Отговори
Нане преди 30 минути
България, ще се изправи отново на крака, когато чорбаджиите виснат отново по клоните и бъдат настанени в пионерски лагери от нов юрохейски тертип, само на хляб и вода.... ===)))
127
0
 
5
 
! Отговори
не знам кой преди 32 минути
уважаващ себе си човек, който не е 100% умствен инвалид работи за тез "шефове" у нас
126
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
До Анонимен 128, отиди да работиш в Дания щом толкова ти харесва. Тук положението е "на всеки според заслугите". Ако не можеш да си управляваш заслугите не чакай някой да ти плаща според твоето виждане.
125
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Шефове във фирми са децата на сегашни и бивши управници. На Бойко дъщеря му е шеф на имотни дружество, с на Масларова синът й е в борд на оръжеен търговец. Ще има възмездие обаче за всички. България е малка държава
124
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Бачкаторите нямат право на претенции, не са учили достатъчно. Ще вземат, колкото заслужават, демек, малко.
123
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
"защото заплата на един низш служител не зависи от заплатата на един мениджър. Не са скачени съдове. Всеки получава това, което " - е успял да си нашожи. В странинкато Дания, нямаш 10 пъти ралика в заплатите. Проф. съюза редовно им го набива в на пиленцата, чиято човчицаа се е топнала прекалено дълбоко и вече засмуква кръв.

Спонсорирани публикации