Мина за желязна руда заплашва да погълне арктически град

Кран и ремаркета премества къщите, местната църква също
15 окт 2024 20:00, Инна Ангелова
1
Мина за желязна руда заплашва да погълне арктически град
Снимка: Кадър Youtube

В далечния север на Швеция, на 125 мили над Арктическия кръг, се намира църквата на Кируна, сгушила романтично къщички и една уютна църква, открита още през 1912 година и не съдържа почти никакви религиозни символи. Но ако църквата и градът Кируна искат да остане същите, ще им се наложи да си отидат.

Причината, поради която целият град е принуден да се мести, буквално “къща по къща”, е защото под тях се намира голямо находище на желязна руда. От мината там се добива толкова голямо количество желязо, че от него на ден могат да бъдат построявани по няколко Айфелови кули.

Град Кируна е с население от 18 хиляди души и съдбата му е преплетена с тази на мината от основаването й през 1900 г. Мината, управлявана от шведската държавна компания LKAB, е най-голямата мина за желязна руда в света, произвеждаща 80% от предлагането на ЕС, съобщава The Guardian.

Премахването на къщите е заради безопасността на жителите, защото има голяма вероятност земята да се пропука, а къщите да пропаднат.

“Швеция е буквално златна мина“, каза вицепремиерът Еба Буш, който отговаря за климата, енергетиката и бизнеса, пред репортери в мината, на 500 метра под земята. “Европа трябва да си научи урока, за да не бъде толкова силно зависима от една страна за газ, както бяхме от Русия.

Но трансформацията на Кируна тревожи някои от местните. Години наред, много преди да се появи мината, местното население са пасели северни елени из арктическите земи. Сега те се страхуват, че начинът на живот, вече застрашен от климатичната криза, която затруднява северните елени да намерят основния си зимен източник на храна, лишеите, е под по-голям натиск.

“Искаме да запазим старата си култура и старите си ценности, за да имаме добър живот, а не да имаме лесен живот с високи разходи и нездравословни потребителски навици”, споделят местните.

Минната дейност в Кируна ще се извършва поне до 2035 година, тъй като според експерти там са открити и огромни запаси от редкоземни елементи, необходими за производството на вятърни турбини и батерии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Страната
Как бизнесът да направи работното място привлекателно за Поколението Z?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
СТАЛИН преди 1 час
Поздравявам местните че искат да се запазят ! Но докато не хвърлят голи в снега да измръзнат инвеститорите на тоя проект както и целият им парламент , нищо няма да стане освен да ги изселят за сметка на работещите бедни